Mødedato: 16.04.2008, kl. 08:15

Miljøtjenestens aktiviteter og klimaundervisning - Fællesindstilling med ØKF

Miljøtjenestens aktiviteter og klimaundervisning - Fællesindstilling med ØKF

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 16. april 2008

 

 

24.      Miljøtjenestens aktiviteter og klimaundervisning - Fællesindstilling med ØKF  J.nr. 2008-3687

 

 

Udvalgene skal tage stilling til om der som en del af Københavns Kommunes klimasatsning over for børn og unge skal foretages en udbygning af Miljøtjenestens tilbud, udvikling af undervisningsmaterialer samt et webbaseret undervisningsforløb om klimaproblemstillinger.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget,

1.  at Miljøtjenestens kapacitet forøges i 2008 og 2009

2.  at der udvikles undervisningsmateriale til folkeskolen og pædagogiske materialer til børnehaverne om klimaproblemstillinger

3.  at der udvikles et interaktivt, webbaseret undervisningsforløb om klima til folkeskolen

4. at der afsættes 1 mio. kr. i 2008 og 1,5 mio. kr. i 2009 (2008 p/l) til aktiviteterne. Der gives en tillægsbevilling på 1 mio. kr. i 2008 på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling Undervisning, funktion 03.22.01.1 Folkeskoler. Til finansiering heraf overføres 1 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. klimatopmødet, til Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling Undervisning, funktion 03.22.01.1 Folkeskoler. I 2009 indarbejdes 1,5 mio.kr. i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme, Folkeskoler, som modsvares af en reduktion i Økonomiudvalgets budgetramme, fælles rammepuljer.

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning

Indstillingen er godkendt af udvalget ved skriftlig votering forud for mødet af hensyn til ØUs behandling af sagen den 8. april 2008.

 

 

 

Problemstilling

Kompetenceudvikling for københavnske børn og unge inden for klimaspørgsmål har højeste prioritet. Der er behov for at satse intensivt på at opkvalificere københavnske børn og unges faglige forståelse af klimaproblematikken og øge deres kompetencer, så de bliver i stand til at forholde sig til klimaspørgsmål og tage aktivt del i debatten. Dette søges opnået gennem de nedenstående forslag til aktiviteter.

 

Løsning

Ad 1.

Ved at tilføre økonomiske midler til Miljøtjenesten er målet at besøgskapaciteten forøges med op til 50 % på de eksisterende undervisningssteder. Miljøskolerne kan gennemføre en målrettet klimasatsning, hvor der udvikles særlige undervisningsforløb og aktiviteter for skoler og institutioner såvel på besøgsstederne som ude på skoler og institutioner.

 

Miljøtjenesten foreslås derudover at gennemføre følgende aktiviteter i perioden op til klimatopmødet:

a.       Innovation, science og grøn teknologi. Der arbejdes på at finde samarbejdspartnere til en event under klimatopmødet, der sætter fokus på innovativ læring i forhold til grøn teknologi.

b.      Klima og naturvidenskab i børnehavehøjde. Der udvikles et særligt klimaprogram for de yngste københavnere (- og deres voksne ressourcepersoner). Udgangspunkt tages i allerede eksisterende aktiviteter og netværk, såsom Børn og Miljø samt Grøn vision – Grøn institution.

c.      Der foreslås udviklet et ekskursionsprogram til spændende klimaaktiviteter både på skoler, institutioner (miljøcertificerede og grønt flag-) og besøgssteder for topmødedeltagere, journalister m.fl., miljøturister og københavnere før og under topmødeperioden. Formålet er at demonstrere hvordan københavnske børn og unge klædes på til at løse fremtidens miljøudfordringer.

Ad 2.

Det foreslås at der udvikles undervisningsmateriale til brug i folkeskolen samt pædagogiske materialer til brug i børnehaverne om klimaproblemstillinger. Materialernes udtryksform og indhold målrettes specifikt til aldersgruppen. Undervisnings- og pædagogiske materialer udvikles i samarbejde med relevante interne og eksterne partnere.

 

Ad 3.

Der foreslås udviklet et interaktivt, communitybaseret undervisningsforløb om klima som et motiverende læringsværktøj i undervisningen rettet mod de ældste folkeskoleskoleklasser. Målet er at uddanne Københavns børn og unge til virtuelle klimaeksperter, og kvalificere dem til at deltage i klimadebatterne op til børneungeklimatopmødet.

Den interaktive klimaundervisning foreslås at forløbe i perioden forår 2008 til udgangen af 2009. Københavns Kommunes finansiering dækker udvikling og drift af en basisudgave af klimamaterialet, som kan udvides, hvis der findes ekstern medfinansiering.

 

Økonomi

Driftsaktivitet, 1.000 kr. - 08 p/l

2008

2009

Miljøtjenestens aktiviteter

600

1.100

Klimaundervisningsmateriale

100

100

Interaktiv webbaseret klimaundervisning

300

300

Serviceudgifter i alt

1.000

1.500

 

Der er afsat midler i budgettet for 2008 til initiativer i forbindelse med FNs klimatopmøde. Heraf afsættes 1 mio. kr. i 2008 og 1,5 mio. kr. i 2009 (2008 p/l) til disse aktiviteter. Der gives en tillægsbevilling på 1 mio. kr. i 2008 på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling Undervisning, funktion 03.22.01.1 Folkeskoler. Til finansiering heraf overføres 1 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. klimatopmødet. I 2009 indarbejdes 1,5 mio.kr. i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme, Undervisning, som modsvares af en reduktion i Økonomiudvalgets budgetramme, fælles rammepuljer.

Der vil desuden blive arbejdet på, at få tilført yderligere ressourcer gennem ekstern finansiering fra samarbejdspartnere, sponsorer og fonde.

Der tages forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2009.

Videre proces

-

 

Bilag

1.      Miljøvurdering af indstillingen

 

 

 

                         Else Sommer                             Claus Juhl

 

 

 


 

Til top