Børneklimatopmøde - Fællesindstilling med ØKF
Børneklimatopmøde - Fællesindstilling med ØKF
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. april 2008
25. Børneklimatopmøde - Fællesindstilling med ØKF J.nr. 2007-99445
Udvalgene skal tage stilling til forslag om et
Børneklimatopmøde umiddelbart før Klimakonferencen 2009, hvor børn og unge fra
hele verden sammen bringes sammen og skaber fælles viden om og indsigt i
klimaspørgsmål.
INDSTILLING
OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen, 1. at der afsættes økonomiske midler til at arrangere et Børneklimatopmøde i København med deltagere fra hele verden, der skal afholdes umiddelbart før Klimakonferencen 2009 COP15. 2. at der afsættes 0,5 mio. kr. i 2008 og 1,5 mio. kr. i 2009 (2008 p/l) til aktiviteterne. Der gives en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2008 på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling Undervisning, funktion 03.22.01.1 Folkeskoler. Til finansiering heraf overføres 0,5 mio. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. klimatopmødet, til Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling Undervisning, funktion 03.22.01.1 Folkeskoler. I 2009 indarbejdes 1,5 mio.kr. i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme, Folkeskoler, som modsvares af en reduktion i Økonomiudvalgets budgetramme, fælles rammepuljer. |
Problemstilling
Formålet med Børnetopmødet er at øge børn og unges viden om og indsigt i klimaproblematikken og give børn og unge medindflydelse på løsningen af fremtidens miljøudfordringer, samt at fremme interessen for at deltage i demokratiske processer. Samtidig skal Børnetopmødet bidrage til at skabe en ny generation af miljøbevidste borgere og fremme integration og forståelse på tværs af kulturer. Børnetopmødet skal i lighed med de øvrige klimasatsninger op til Klimakonference 2009 COP15 hjælpe med at promovere København som miljøhovedstad internationalt.
Løsning
Københavns Rådhus danner i 2009 rammen om en international børneklimakonference. Børn og unge fra hele verden vil diskutere de globale klimaforhold og effekten af klimaændringer på deres lokale miljø. Konferencen vil resultere i en række bud på, hvordan vi løser fremtidens miljøudfordringer, som et bidrag til FN's klimakonference fra verdens børn og unge.
Deltagerne i klimakonferencen tænkes at være 360 børn og unge fra hele verden, samt deres lærere. Der sigtes mod delegationer fra 36 lande inklusiv Danmark.
Hver delegation består af ca. 10 unge og 2 lærere.
Deltagerkriterier for børn og unge:
· Alder: 14-17 år
· Engelsktalende
· Gruppen skal på forhånd have arbejdet med klimaproblematik og lokale miljøspørgsmål
· Repræsentanter fra skoler med Grønt Flag foretrækkes
· Deltagerne skal efter konferencen agere som klimaambassadører lokalt
Deltagerne skal i deres undervisningsinstitution før konferencen arbejde med klimaproblematik og miljøspørgsmål, gennem at:
1. Foretage undersøgelser af deres lokale miljø i relation til klimaændringer, f.eks. undersøge CO2-forbrug, lokale effekter på dyr og planter, ekstreme vejrhændelser, tilbagetrækning af isbræer eller undersøge anvendelsen af alternative energiformer i deres by.
2.   ; Diskutere ideer til løsninger og visioner for fremtidens klima og miljø.
Hver delegation skal på konferencen bidrage med følgende:
1. Udstilling om deres lokale miljøarbejde og klimaforhold (poster, fotos, effekter)
2. Anbefalinger til klimakonferencen for børn og unge
3. Kreativt indslag om klimaproblematik (teater, dans, sang, rap, myter, fortælling, workshop)
Deltagerne forpligtes til som miljøambassadører at formidle resultaterne af Klimakonferencen for børn og unge til andre unge i deres lokalsamfund. Dette kan f.eks. ske via udstillinger, foredrag, artikler eller via deres lokale/nationale medier.
I Rådhushallen udstilles de bidrag om lokale effekter af klimaændringer i hele verden, som de 50 delegationer har medbragt, fx posters, fotos og effekter. Udstillingen vil være åben for offentligheden i de tre dage konferencen løber. Der vil være bemanding af børn og unge samt lærere fra de forskellige delegationer, efter et nøjere fastlagt program.
I selve klimakonferencen i BR-salen udvælger hver delegation to elever og en lærer, der fremlægger de anbefalinger deres delegation har formuleret. Anbefalingerne er på forhånd indsendt og et antal fokusområder og diskussionsemner er fastlagt inden konferencens start. Sammen med de deltagende lærere formuleres et fælles sæt anbefalinger til løsning af de globale klimaproblemer.
Udvalgte deltagere overrækker officielt en række anbefalinger til formanden for FN's klimakonference i København. Anbefalingerne vil blive formuleret så de udtrykker de unges kommunikationsform.
Konferencen er også et møde
mellem børn og unge fra forskellige kulturer og et delmål er at fremme
integration og forståelse på tværs af kulturerne. En række københavnske skoler
vil erklære sig som værter for en af de internationale delegationer. Skolen/gymnasiet
arbejder tværfagligt med sprog, kultur, natur samt børn og unges levevis i det
pågældende land og de kommunikerer elektronisk med delegationen. Under konferencen
besøger delegationen deres værtskole og eleverne deltager sammen i miljøaktiviteter.
De udenlandske elever og lærere indkvarteres privat hos københavnske elever og
lærere fra deres værtsskole. Det møde, der finder sted mellem børn og unge fra
forskellige kulturer, kan danne grobund for venskaber, der peger langt ud i
fremtiden.
Økonomi
Driftsaktivitet, 1.000 kr. - 08 p/l |
2008 |
2009 |
|
500 |
1.500 |
Serviceudgifter i alt |
500 |
1.500 |
Der er afsat midler i budgettet for 2008 til initiativer i forbindelse med FNs klimatopmøde. Heraf afsættes 0,5 mio. kr. i 2008 og 1,5 mio. kr. i 2009 (2008 p/l) til aktiviteterne. Derudover vil Børne- og Ungdomsforvaltningen søge ekstern medfinansiering til at sikre projektets gennemførelse i fuld skala. Der tages forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2009.
Videre
proces
Bilag
-