Institutionsstrukturen omkring Tingbjerg Heldagsskole
Institutionsstrukturen omkring Tingbjerg Heldagsskole
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. april 2008
16. Institutionsstrukturen omkring Tingbjerg Heldagsskole J.nr. 2008-15253
Udvalget
skal tage stilling til forslag til tilpasning af institutionsstrukturen i
Tingbjergområdet som følge af etableringen af heldagsskolen på Tingbjerg Skole.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), 1. at institutionen i Byggårdsstræde 23 pr. 1.august 2008 anvendes som nødinstitution for børnehavebørn og fritidshjemsbørn 2. at børnehaveafdelingen i Tingbjerg Fritidscenter (Blæksprutten) udfases, og pladsnormeringen flyttes til institutionen Grostedet. |
Problemstilling
Der etableres heldagsskole på Tingbjerg Skole pr. 1. august 2008, hvilket har en række konsekvenser for institutionerne i Tingbjerg. BUU har på mødet den 19. december 2007 godkendt en helhedsløsning for skole- og institutionsstrukturen i Tingbjerg (J.nr. 2007-104505), hvoraf det fremgår, at forvaltningen skal afdække mulighederne for den fremtidige anvendelse af lokalerne i Byggårdsstræde 23 og for den fremtidige normering af børnehaveafdelingen i institutionen Grostedet. BUFs forslag om at flytte pladsnormeringen fra Blæksprutten til Grostedet er blevet sendt i høring hos institutionerne. Der resterer en debat om, hvorvidt der kan gennemføres en yderligere omlægning af pladser på klubområdet, som kan resultere i en mere hensigtsmæssig udnyttelse af den samlede fysiske kapacitet. Det er forvaltningens vurdering, at en omlægning af børnehavepladser allerede skal besluttes på nuværende tidspunkt, således at institutionerne og personalet får sikkerhed i deres planlægning og forvaltningen kan fortsætte den nødvendige overførelse af børn og personale til heldagsskolen, da denne proces påvirkes af usikkerheden omkring institutionspladserne.
Løsning
Ad 1. at. "Fritidshjemmet Tingbjerg" (Bygårdsstræde 23) lukkes pr. 1. august 2008 i forbindelse med etablering af heldagsskolen. BUF ønsker at anvende lokalerne som nødinstitution for børnehaver og fritidshjem som erstatning for nødinstitutionen i Nyropsgade i Indre By, der bliver omdannet til garantiinstitution. Baggrunden er, at forvaltningen på grund af den nuværende pladssituation har behov for kapacitet, som kan anvendes fleksibelt. Derfor anvendes den forhenværende nødinstitution i Nyropsgade nu permanent som garantiinstitution. Det vurderes, at lokalerne i Bygårdsstræde 23 uden større ombygninger kan anvendes som nødinstitution for børn over 3 år.
Ad 2. at. BUF har sendt et forslag i høring, om at børnehaveafdelingen fra Tingbjerg Fritidscenter flyttes til institutionen Grostedet pr. 1. august 2008. Grostedet er i dag normeret til 32 vuggestue-, 20 børnehave- og 75 fritidshjemspladser. Fritidshjemspladserne bliver flyttet til Tingbjerg Skole. Med tilknytningen af 50 børnehavepladser kan Grostedet blive en fuldt integreret 0-6 års institution i modsætning til i dag, hvor institutionen er skævt normeret. Desuden gøres institutionen mere bæredygtig efter lukningen af fritidshjemsafdelingen.
I forhold til Tingbjerg Fritidscenter, som ligeledes afgiver fritidshjemspladser til heldagsskolen, har BUU på mødet den 19. december besluttet, at der bliver indrettet et fritidshjem for de børn i området, som ikke går på Tingbjerg Skole. Desuden etableres der et kontingentfrit fritidstilbud for alle større børn, som bor i Tingbjerg Skoles grunddistrikt, som drives af SBBU som et klublignende tilbud. På denne baggrund vurderer forvaltningen, at TFC vil kunne bevare sine faciliteter, selvom institution reduceres med 50 børnehavepladser.
.
De indkomne høringssvar
Forvaltningen har i alt modtaget 13 høringssvar (se bilag 1 og 2). Personale og ledelse i institutionen Grostedet og LFS er positivt indstillet overfor forvaltningens forslag. Der lægges op til drøftelse af enkelte konkrete forhold i forbindelse med udvidelse af børnehavedelen i Grostedet. Sprogstimuleringsgruppen Tingbjerg og Børnehuset Toften, som ikke er direkte berørt af forvaltningens forslag, udtrykker bekymring for, at de ikke fremover kan benytte sig af Tingbjerg Fritidshjems faciliteter. De øvrige 9 høringssvar fra SBBU, forældrebestyrelse, ledelse og afdelinger i Tingbjerg Fritidscenter samt en række forældre med tilknytning til Tingbjerg Fritidscenter er negative over for forvaltningens forslag. Der bliver bl.a. fremført følgende argumenter imod en flytning børnehavepladser:
1. I stedet for at flytte 50 børn fra Tingbjerg Fritidscenter til Grostedet skulle man flytte de 20 børn fra Grostedet til Tingbjerg Fritidscenter, hvor der efter flytningen af fritidshjemsbørn til heldagsskolen vil være ledige lokaler til den nye gruppe.
2.
Grostedets vuggestueafdeling ligger lige ved siden af
Tingbjerg Fritidscenter, men ca.
3. Tingbjerg Fritidscenter har enestående fysiske rammer med bl.a. bondegård og byggelegeplads.
4. Blæksprutten (børnehavedelen på Tingbjerg Fritidscenter) har en række børn med særlige behov, som ville blive påvirket negativt af en flytning til Grostedet.
5. Tingbjerg Fritidscenter opfylder alle kommunens kriterier for bæredygtige institutioner.
Derudover ytres der kritik af forvaltningens fremgangsmåde i sagen, herunder også af sagsforløbet i efteråret 2007.
Forvaltningens kommentarer og konklusion
BUF anerkender mange af de punkter, som bliver fremført i høringssvarene fra Tingbjerg Fritidscenter (TFC). Der er tale om en bæredygtig institution med gode fysiske rammer. Forvaltningens forslag en konsekvens af heldagsskoleforsøget, som nødvendiggør en rokade på institutionsområdet. Ud fra behovet for 0-6 års pladser i distriktet og i hele kommunen, er det forvaltningens vurdering, at Grostedet skal bevares som selvstændig institution i de nuværende fysiske rammer. Det er således på grund af pladsbehovet ikke hensigtsmæssigt at følge forslaget fra høringssvarene om at flytte Grostedets børnehaveafdeling til TFC, lade institutionen fortsætte med skæv normering eller etablere yderligere børnehavepladser i Tingbjerg. Oplægget er ikke at sammenlægge eller lukke institutioner i Tingbjerg, men at bevare både TFC og Grostedet som to særskilte, bæredygtige enheder, og dermed bevare den nuværende bygningsmæssige kapacitet. BUF vurderer, at TFC med de aktiviteter, som skal være i institutionen ifølge beslutningen af 19. december 2007, forbliver en bæredygtig enhed. Forslaget betyder ikke, at TFC eller dets faciliteter skal lukkes.
Det har ikke været udgangspunktet, at TFCs børnehaveafdeling skulle være fredet eller endda udvides. Institutionerne TFC og Grostedet indgik i forvaltningens første udspil til strukturtilpasningen, idet en omlægning af pladser skulle resultere i, at Sommerfuglens lokaler skulle opgives. Da det i høringsperioden viste sig, at disse lokaler måtte rømmes med meget kort varsel, var der ikke baggrund for at fastholde det oprindelige forslag. Det fremgår af oplægget til Strukturplanen, at forvaltningen i stedet for ville se på en anden løsning i forbindelse med omlægning af institutionsstrukturen på grund af heldagsskoleforsøget (jf. BUU den 16.11.2007). For at give begge institutioner mulighed for at være bæredygtig under de givne rammer efter etableringen af heldagsskolen, fastholder forvaltningen således forslaget om at flytte Tingbjerg Fritidscenters børnehaveafdeling til institutionen Grostedet.
Økonomi
Der kan være mindre udgifter til omlægning af Grostedets lokaler fra fritidshjem til børnehave. Dette afdækkes og indstilles, hvis forslaget vedtages.
Videre proces
Der etableres en arbejdsgruppe mellem de involverede institutioner og forvaltningen, som tilrettelægger processen for omlægningen. Der fremlægges en plan for de resterende omlægninger på klubområdet inden sommerferien 2008. I denne plan vil der blive fremlagt en økonomisk vurdering af de nødvendige tiltag i forbindelse med omstruktureringen af institutionsområdet i Tingbjerg.
Bilag
1. Resume af høringssvar
2. Indkomne høringssvar
3. Høringsbrevene
Else Sommer Henriette Bjørn Nielsen