Mødedato: 16.01.2019, kl. 13:00
Mødested: Gerbrandskolen, Gerbrandsvej 9, Kbh S., 2. sal, lokale 207

Annullering af book en plads

Se alle bilag
Det skal tages til efterretning, at bookingsystemet på daginstitutionsområdet - "Book en Plads"  - ikke kan gennemføres som følge af ændringer i dagtilbudsloven.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at det tages til efterretning, at beslutningen om at indføre bookingsystemet "Book en Plads" ikke kan gennemføres som følge af ændringer i dagtilbudsloven, herunder også de økonomiske konsekvenser forbundet hermed, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I april 2016 blev det med investeringscasen ”book en plads” besluttet, at Københavns Kommune skal afvikle det nuværende ventelistesystem på 0-5 års området og i stedet indføre et bookingsystem (BR /28.04.6). Investeringscasen indeholder en effektivisering på det administrative personale i Pladsanvisningen og Forældrebetalingsenheden i forhold til en forventning om, at et nyt anvisningssystem og et nyt institutionssystem vil give mere effektive arbejdsgange. Systemet var planlagt til at træde i kraft i sommeren 2019.

Indførelsen af et bookingsystem er som følge af ændringer i dagtilbudsloven fra maj 2018 ikke mulig, da der her er indført et krav om, at kommunerne skal have et anvisningssystem med ventelisteanciennitet jf. dagtilbudsloven: ”Forældre skal have mulighed for at tilkendegive ønske om deres barns optagelse i og mulighed for at komme på venteliste til alle daginstitutioner”.

Et bookingsystem og et anvisningssystem med ventelisteanciennitet hviler på vidt forskellige anvisningsprincipper. I et anvisningssystem med ventelisteanciennitet bliver forældre tilbudt den første ledige plads i det ønskede pasningstilbud. Med et bookingsystem står børn ikke på en venteliste. I dette system vil forældre alene blive præsenteret for pasningstilbud, der matcher deres behovsdato, uanset hvornår de skriver sig op, hvilket således står i modsætning til et ventelisteprincip, jf. bilag 2.

Løsning

Som følge af ovenstående kan beslutningen om at indføre et bookingsystem derfor ikke gennemføres, da lovændringen eliminerer muligheden for et bookingsystem, som det var planlagt i Københavns Kommune.

Børne- og Ungdomsforvaltningen fastholder dermed de nuværende anvisningsregler på 0-5 års området, som blev besluttet af det tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg i 2002, hvor anvisning af pladser sker efter ventelisteanciennitet.

Økonomi

Beslutningen om at indføre bookingsystemet var en del af en investeringscase. Da bookingsystemet ikke lader sig implementere, udgår denne del af investeringscasen.

Den besluttede investeringscase indeholdt dels en investering på 4,75 mio. kr. til indkøb af et nyt institutionssystem, og dels en effektivisering på 2,3 mio. kr. på it og det administrative personale i Pladsanvisningen og Forældrebetalingsenheden baseret på en forventning om, at et nyt anvisningssystem og et nyt institutionssystem ville give mere effektive sags- og arbejdsgange, jf. bilag 1.

Da bookingsystemet ikke lader sig implementere som planlagt bortfalder den forventede effektivisering på det administrative personale i Pladsanvisningen og Forældrebetalingsenheden. Forvaltningen har dog - i forbindelse med den senest gennemførte udbudsrunde af det nye institutionssystem - opnået en driftsbesparelse på institutionssystemet på 1,5 mio. kr. årligt, hvilket kan finansiere en del af den oprindeligt planlagte effektivisering.

Investeringen på 4,75 mio. kr. blev finansieret af kommunens pulje til smarte investeringer, der har til formål at hjælpe forvaltningerne med at indfri deres effektiviseringsmåltal. Ved tildeling af midler fra kommunens investeringspulje stilles der samtidig krav om, at investeringsmidlerne skal tilbagebetales inden for 6 år. I den oprindelige investeringscase var der planlagt en tilbagebetaling af investeringsmidlerne over 4 år, men da effektiviseringen nedskrives fra 2,3 mio. kr. til 1,5 mio. kr. medfører dette, at investeringsmidlerne tilbagebetales over 6 år i stedet for over de oprindeligt planlagte 4 år. Dette vil ske efter aftale med Økonomiforvaltningen.  

Differencen mellem den oprindelige effektivisering på 2,3 mio. kr. og den aktuelle på 126.000 kr. i 2019 vil være en udfordring i budget 2019 og skal findes på den administrative ramme. Fra 2020 og frem har forvaltningen, efter aftale med Økonomiforvaltningen, nedskrevet effektiviseringen til 1,5 mio. kr., hvilket medfører, at BUF’s samlede effektiviseringsmåltal fra 2020 og frem stiger tilsvarende.

Videre proces

Ændringerne i den nye dagtilbudslov medfører både, at bookingsystemet ikke kan implementeres, og at Københavns Kommune i stedet implementerer det nyindkøbte institutionssystem men med anciennitetsventeliste, som i dag. Ændringerne i dagtilbudsloven medfører herudover også, at de nuværende opskrivningsregler til børnehave ændres sammenlignet med i dag, hvilket forventes behandlet i en særskilt sag på næstkommende BUU-møde den 20.februar 2019.

Forvaltningen følger udviklingen i de kommuner som allerede har implementeret et bookingsystem tæt. Såfremt én eller flere af de øvrige kommuner med bookingsystemer udvikler en gennemsigtig og brugervenlig løsning, der samtidig kan håndtere det lovbundne krav om at kommunerne skal have et anvisningssystem med ventelisteanciennitet, så vil forvaltningen vende tilbage til udvalget.

 

                        Tobias Børner Stax             /           Sti Andreas Garde                              

 

 

 

Beslutning

Udvalgets beslutning på mødet den 16. januar 2019:

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top