1:1 struktur ved Blågård Skole og Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forvaltningen indkalder til et ekstraordinært informationsmøde ved Blågård Skole for at hjælpe til, at flere forældre bliver opmærksomme på muligheden for at vælge en fritidsinstitutionsplads i Askovfondens Børnehus til skoleåret 2019/2020.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) besluttede d. 14. november 2018 følgende:
"At BUU beder Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) om snarest muligt at redegøre for de politiske beslutninger, der er truffet i tilknytning til ”Fremtidens Fritidstilbud”, herunder:
a) hvilke beslutninger der i givet fald skal ændres i en situation som ”Askovfondens Børnehus” (herunder mulige løsninger i form af samarbejdsmodeller og dispensationsmuligheder) samt b) hvad konsekvensen i forhold til ”Fremtidens Fritidstilbud” i givet fald vil være”.
Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser optager hovedsageligt kun børn med anden etnisk baggrund end dansk, forvaltningen redegør i nedenstående for mulighederne for at hjælpe til bredere sammensætning af børnene i Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser.
Løsning
I forbindelse med implementeringen af folkeskolereformen og den længere skoledag i 2014 blev det sværere for fritidshjem og KKFO'er at have en bæredygtig driftsøkonomi. I den forbindelse besluttede Børne- og Ungdomsudvalget en ændret fritidsinstitutionsstruktur, der samlede fritidsinstitutionspladserne i en 1:1 struktur omkring hver folkeskole.
Formålet var at sikre trygge miljøer til de mindste skolebørn samt både faglig og økonomisk bæredygtighed med større enheder og en tættere sammenhæng mellem skoler og fritidsinstitutioner, så barnet oplever en koordineret hverdag.
I forbindelse med den fysiske struktur for fritidsinstitutionen ved Blågård Skole blev det i BUU den 20. maj 2015 besluttet, at Fritidsinstitutionen ved Blågårds Skole placeres på to matrikler og organiseres som kommunal fritidsinstitution. Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser indgik ikke i 1:1 organiseringen ved Blågård Skole, men blev fastholdt som en del af den selvejende institution med henblik på at dække privatskolebørn, jfr. implementeringsplanen for Blågård Skole.
Askovfondens Børnehus var ét af flere fritidshjem, som BUU besluttede skulle være tilbud for børn fra forskellige privatskoler i Københavns Kommune og dermed ikke have tilknytning til en folkeskole.
De seneste års skolesøgning har vist, at Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser stort set kun er blevet søgt af børn fra den muslimske privatskole DIA, hvilket betyder, at hovedparten af børnene har anden etnisk baggrund end dansk. Der er derfor rejst et ønske om, at der arbejdes på at hjælpe til en anden børnesammensætning i Askovfondens Børnehus - herunder om det er muligt at gøre dette fx ved at ændre organiseringen af fritidsinstitutionspladser ved Blågård Skole.
Forvaltningen har undersøgt, hvilke muligheder, der er for at hjælpe til en ændret børnesammensætning ved Askovgårdens fritidsinstitutionspladser indenfor den nuværende 1:1 struktur ved Blågård Skole til skoleåret 2019/2020.
I forbindelse med 1:1 strukturen omkring Blågård Skole har forældrene fortsat mulighed for at vælge en fritidsinstitutionsplads i et andet tilbud, hvis der er ledige pladser, hvilket betyder at børn fra Blågård Skole har mulighed for at vælge Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser, hvis der er ledige pladser. Dette er ikke blevet nævnt i forbindelse med indskrivningsmødet ved Blågård Skole.
Forvaltningen vil derfor foreslå, at der i januar 2019 afholdes et ekstraordinært informationsmøde til kommende 0. klasseforældre ved Blågård Skole, hvor man orienterer om muligheden for at vælge både fritidsinstitutionspladser ved Fritidsinstitutionen ved Blågård Skole samt ved Askovfondens Børnehus.
Dette foreslås, for at tydeliggøre valgmuligheden i forbindelse med valg af fritidsinstitution og hjælpe til, at flere forældre fra Blågård Skole søger Askovfondens Børnehus fritidsinstitutionspladser. Der er således mulighed for frit valg af fritidsinstitution, hvis der er ledige pladser.
Dette kan igangsættes uden behov for at afvige fra de eksisterende beslutninger vedr. den nuværende 1:1 struktur ved Blågård Skole.
En evt. dispensation fra en 1:1 struktur ved en folkeskole vil være et brud med den grundlæggende 1:1 tilgang til fritidsinstitutionsstrukturen i Københavns Kommune. I forbindelse med indførelsen af den ændrede struktur er der sammenlagt flere institutioner og der er investeret meget tid og økonomi i disse sammenlægninger. Antallet af fritidshjem blev kraftigt reduceret i forhold til tidligere. Da der med 1:1 fritidsstrukturen således har været tale om en stor organisatorisk omvæltning for både medarbejdere og ledere, så er det vurderingen, at der er behov for organisatorisk stabilitet og ro i sektoren. Desuden vurderes det i det konkrete tilfælde at være vanskeligt, at kunne nå at ændre strukturen allerede til skolestarten i august 2019.
Det anbefales derfor, at man i forhold til det kommende skoleår i videst muligt omfang forsøger at håndtere udfordringen med søgningen til Askovfondens Børnehus ved at gøre yderligere opmærksom på muligheden for at vælge fritidsinstitutionen.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Der afholdes et ekstraordinært forældremøde om muligheden for frit valg af fritidsinstitution.
Forvaltningen vil i april 2019 orientere udvalget om hvorvidt Askovfondens Børnehus har modtaget børn fra Blågård Skole til skoleåret 2019/2020. En eventuel beslutning om at gennemføre egentlige strukturelle eller organisatoriske ændringer kan i givet fald træffes af udvalget omkring sommeren 2019.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Beslutning
Udvalgets beslutning på mødet den 16. januar 2019:
Indstillingen blev godkendt.