Ny model for sygeundervisning
Behovet for sygeundervisning i hjemmet overstiger Holbergskolens kapacitet, og der har over en årrække været stigende udgifter på området. Forvaltningen har opstillet to modeller for den fremtidige organisering af sygeundervisningen inden for den nuværende udgiftsramme og har været i dialog med relevante interessenter herom. Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) skal træffe beslutning om modellen for sygeundervisning.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget:
- at sygeundervisning af elever i hjemmet fra skoleåret 2024/25 varetages af elevens egen skole, mens hospitalsundervisning forbliver på Holbergskolen (model 1).
Problemstilling
I Københavns Kommune varetages sygeundervisning af et lærerkorps, som er tilknyttet Holbergskolen. Det gælder både hospitalsundervisning og sygeundervisning af elever i hjemmet.
Der har været en stor stigning i ansøgninger om sygeundervisning, og behovet for sygeundervisning i hjemmet overstiger Holbergskolens aktuelle kapacitet på ca. 40 pladser. Samtidig er udgifterne til sygeundervisning fra 2017 til 2023 steget med ca. 10 mio. kr. fra 10,5 til 20,5 mio. kr. primært ifm. sygeundervisning i hjemmet.
Der er derfor behov for at etablere en ny model på området, der sikrer, at alle elever, der har været fraværende i mere end 15 dage, får relevant sygeundervisning, at elever så vidt muligt bevarer tilhørsforhold til egen klasse, som det fremgår af intentionen i lovgivningen for sygeundervisningen, og at der opnås en stabilitet omkring økonomien på området.
På den baggrund har forvaltningen været i dialog med relevante interessenter om at udarbejde en fremtidig model for sygeundervisningen af elever i hjemmet, hvilket BUU blev orienteret om via aflæggerbordet i tilknytning til BUU-mødet den 17. maj 2023.
Løsning
Forvaltningen har opstillet to modeller for sygeundervisning i hjemmet.
Model 1. Sygeundervisning i hjemmet overgår til de enkelte skoler
Opgaven med sygeundervisning i hjemmet lægges ud til de enkelte skoler, så Holbergskolen alene står for hospitalsundervisningen.
Sygeundervisning gives i henhold til folkeskolelovens § 23. Heraf fremgår det, at elever, der gennem længere tid på grund af smittefare eller af hensyn til deres sundhed eller velfærd ikke kan undervises i skolen, undervises i deres hjem eller på den institution, hvor de opholder sig. Skolerne er derfor forpligtet til at varetage sygeundervisningen for elever, der bliver syge.
Rammen for den samlede sygeundervisning vil være i alt 20,5 mio. kr. årligt fra 2024, svarende til Holbergskolens nuværende bevillingsniveau. Heraf vedrører ca. 11,9 mio. kr. sygeundervisning i hjemmet.
For at understøtte skolernes arbejde med sygeundervisningen foreslås det, at der indenfor midlerne til sygeundervisning i hjemmet, afsættes en pulje på 1,0 mio. kr. årligt til digitale værktøjer og tilhørende kompetenceudvikling. Det kan fx være brug af videolink, avatarer o.l. På baggrund af hidtidige erfaringer på skolerne, fx med brug af videolink under Corona og i Socialforvaltningen, som bl.a. bruger avatarer på skolerne, vurderes det, at de digitale redskaber især vil have deres styrke i det tidligt forebyggende arbejde med begyndende fravær. Det er her vigtigt, at de digitale redskaber ikke står alene, men indgår som led i en samlet indsats. Puljen foreslås forankret i områdeforvaltningerne.
De øvrige midler til sygeundervisning i hjemmet på i alt 10,9 mio. kr. årligt overføres til skolernes budgetter. Bevillingerne til sygeundervisning fremgår af nedenstående tabel 1.
Tabel 1. Midler til sygeundervisning (mio. kr., 2023-pl) |
|
Hospitalsundervisning |
8,6 |
Sygeundervisning i hjemmet |
10,9 |
Digital understøttelse og kompetenceudvikling |
1,0 |
I alt |
20,5 |
Modellen giver mulighed for at fastholde elevernes kontakt til klassefællesskabet og distriktsskolen, og den er tættere på intentionerne i lovgivningen om, at sygeundervisningen i hjemmet så vidt muligt varetages af en eller flere af elevens egne undervisere.
Ved at skolen har kontakten til eleven, kan der også hurtigere sættes andre foranstaltninger i værk, fx BUF-flex eller et andet specialundervisningstilbud, hvis der er behov for det. En entydig forankring af opgaven på skolerne ligger også i tråd med ønsket om, at skolerne arbejder med at styrke inkluderende fællesskaber. Samtidig bliver administrationen af sygeundervisningen mere enkel ved, at der ikke skal ske en indstillingsproces til Holbergskolen.
Modellen indfases, så elever, der i dag er i et sygeforløb på Holbergskolen kan fortsætte i deres tilbud, mens der stoppes for nye visitationer til sygeundervisning på Holbergskolen, idet der tages hensyn til processen for nedskalering af Holbergskolens kapacitet. Modellen indfases hurtigst muligt, og eventuelt behov for omplacering af medarbejdere som følge af omlægningen vil ske efter de gældende regler.
En ulempe ved modellen er, at der ikke på samme måde som med en forankring af opgaven på Holbergskolen, kan fastholdes et specialiseret kompetence-miljø omkring sygeundervisningen. Der vil derfor være en risiko for, at skolerne ikke umiddelbart har de kompetencer, som opgaven forudsætter.
Model 2. Holbergskolen varetager fortsat sygeundervisningen
Sygeundervisning i hjemmet varetages af Holbergskolen i sin nuværende form og indenfor den eksisterende kapacitet, men med skærpede kriterier for hvad skal være iværksat på distriktsskolen forud for en indstilling om sygeundervisning til Holbergskolen. Tildelingen af en plads på Holbergskolen vil dermed ske ud fra en vurdering af elevens behov samt distriktsskolens arbejde med eleven forud for sygeundervisning.
Med skærpede tildelingskriterier vil en del af eleverne med mindre komplekse behov fremover skulle have sygeundervisning via deres egen skole.
Puljen på 1,0 mio. kr. til digital understøttelse foreslås forankret på Holbergskolen, der med afsæt i skolens kompetenceopbygning får til opgave at understøtte distriktsskolernes sygeundervisning med digitale værktøjer m.v.
Modellen sikrer, at der fortsat kan drages nytte at den kompetence og specialisering, der er etableret på Holbergskolen, hvilket særligt er vigtig i sygeundervisningen af elever med mere komplekse behov. Med henblik på, at elevens relation og tilknytning til distriktsskolen styrkes bedst muligt, vil det i vejledningsmaterialet til skolerne blive tydeliggjort, hvordan der samarbejdes mellem Holbergskolen og de enkelte distriktsskoler om elever i sygeundervisning på Holbergskolen.
Det er en væsentlig ulempe ved modellen, at der fortsat kan komme et stort pres på sygeundervisning i regi af Holbergskolen afhængig af skolernes indstillinger. Det er derfor en risiko for, at Holbergskolen fremadrettet ikke vil kunne dække behovet indenfor den eksisterende kapacitet. Holbergskolen har dog gjort opmærksom på, at skolen kan øge kapaciteten ved at have flere elever pr. lærer end nu.
Inddragelse
Forvaltningen har inddraget Holbergskolen, Københavns Lærerforening (KLF), Skolelederne København (SKK) og Skole og Forældre i en dialog om, hvordan sygeundervisningen i hjemmet bedst kan varetages fremover. Dialogerne har peget på, at opgaven omkring sygeundervisning er kompleks og kalder på stor faglig viden, som lærerkorpset på Holbergskolen besidder. Der blev udtrykt en bekymring for, hvordan den faglige kvalitet i opgaven fastholdes, hvis den lægges ud på almenskolerne. Der blev samtidig peget på, at målgruppen for sygeundervisning har udviklet sig, så eleverne i dag er mere sårbare end tidligere. På den baggrund peger KLF og SKK på, at sygeundervisningen fortsat bør ligge på Holbergskolen. Skole og Forældre ser et potentiale i at lægge sygeundervisningen ud til skolerne, men er samtidig bekymret for, om de i praksis kan løfte opgaven, jf. bilag 1.
Med afsæt i fordele og ulemper ved de to modeller anbefaler forvaltningen model 1. Det set i lyset af, at eleven i model 1 i højere grad sikres en tilknytning til klassen, at sygeundervisningen entydig forankres på skolerne og at modellen understøtter ambitionen om at styrke almenskolernes inkluderende læringsmiljøer samt stabiliteten i økonomien.
Politisk handlerum
Som alternativ kan BUU beslutte model 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. november 2023:
Udvalget udsatte sagen til det kommende udvalgsmøde, idet muligheden for at øge kapaciteten på Holbergskolen afdækkes frem mod mødet.