Mødedato: 15.11.2006, kl. 15:00

Godkendelse af projektforslag og anlægsbevilling til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole

Se alle bilag

Godkendelse af projektforslag og anlægsbevilling til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. november 2006

 

 

7.      Godkendelse af projektforslag og anlægsbevilling til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole

  J.nr. 2006-1268

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      projektforslaget for udbygning af Oehlenschlægersgades Skole godkendes

                       

Under forudsætning heraf, indstiller Børne- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at      der gives en anlægsbevilling på i alt 19,436 mio. kr. forventet indeks 113,7 til realisering af 1. etape. Af den samlede bevilling overføres 18,010 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget, Københavns Ejendomme. Udgiften afholdes i 2007, 2008 og 2009. Der anvises dækning for udgiften på konto 3.01.3 rådighedsbeløb til folkeskoler på Børne- og Ungdomsudvalgets samlede anlægsramme

at      forslaget efter proceduren for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

 

 

RESUME

Helhedsplanen til en 2 sporet skole samt bevilling til udarbejdelse af projektforslag på 1,3 mio. kr. er godkendt i Borgerrepræsentationen (BR 660/05) den 1. december 2005. Den samlede økonomiske ramme for planen er på i alt 28,1 mio. kr. ved forventet 2007 indeks 113,7.

 

Der var i helhedsplanen regnet med at bygge en etage med nye faglokaler ovenpå en eksisterende bygning. Undervejs i arbejdet har der vist sig, at denne lø sning vil medføre en stor overskridelse af anlægsrammen og derfor har det været nødvendigt, at ændre projektet og finde en anden løsning. På den baggrund fremlægges et projektforslag med en ny bygning til pædagogisk center og pædagogisk værksted, placeret langs skellet til passagen på skolens nordlige side.

 

Med baggrund i det alternative forslag, som er godkendt af byggeudvalg og skolens bestyrelse, søges en anlægsbevilling på 19,436 mio. kr. til udførelse af 1. etape af udbygningen, der omfatter den nye bygning til pædagogisk center. Af anlægsbevillingen på 19,436 mio. kr. overføres 18,010 mio. kr.  til Københavns Ejendomme.

 

Der anvises dækning for udgifterne på Børne- og Ungdomsudvalgets samlede anlægsramme.  

 

Byggeriet forventes igangsat i juli 2007 og afsluttet i januar 2009. 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Skolen er disponeret i tre bygninger. De to flankerer Oehlenschlægersgade, mens den tredje afslutter Litauens Plads. Her imellem ligger skolegården.

I skolens hovedbygning mod Oehlenschlægersgade (bygning A) findes primært basislokaler og skolens administration. Rummene - specielt basislokalerne - er generelt regulære, men alt for små set med nutidens øjne, ligesom der ikke findes egentlige grupperum. Med den forventede øgede elevtilgang vil skolen i 2008 have behov for 4 basislokaler. Det forventes, at de ca. 60 midlertidige fritidshjemspladser i Saxolitten, som i dag bor i stueetagen planmæssigt vil blive nedlagt med halvdelen i 2008 og resten i 2009. 

Helhedsplanen lagde op til en løsning, hvor der skulle etableres pædagogisk center i baghuset og bygges en ny etage til faglokaler på taget af bagbygningens sidelænge. Her kunne der skabes en moderne fortolkning af det klassiske Københavnertag, denne påbygning blev kaldt for "Hatten". De mere detaljerede tekniske vurderinger har imidlertidig vist, at denne løsning vil medføre en stor overskridelse af den fastlagte anlægsramme. Rådgiverne har derfor udarbejdet et nyt projekt, hvor der i stedet bygges en bygning i skellet langs passagen på skolens nordlige side. Bygningen, der sammenlagt er i to etager, placeres på søjler og forbinder for- og bagbygning. Pædagogisk servicecenter og pædagogisk værksted placeres i den nye bygning.

 

Som følge af ændringen er der øgede udgifter til projektering, som vil blive afholdt inden for den samlede budgetramme for projektet.

Det har været skolens ønske, at billedkunst placeres i baghuset ved sløjd og håndarbejde, i en selvstændig etage under taget, så der kan etableres en ren værkstedsenhed – et slags atelier til både blød, hård og våd sløjd. Det indebærer betydelige ændringer i tagkonstruktionen og medfører, at der skal etableres nye selvstændige adgangstrapper udenpå bygningen. Det har ikke været muligt at gennemføre et værkstedsfællesskab indenfor den økonomiske ramme. Billedkunst bliver derfor fortsat i hovedbygningen.

Det nye projekt formår at disponere basislokaler og faglokaler på en hensigtsmæssig måde. Skolen har godkendt det nye projekt og er positiv over de foreslåede løsninger.

Såvel det tidligere projekt som det nye, kræver dispensation fra byplanvedtægten. Projektet er fremsendt til myndighederne med henblik på udsendelse af en naboorientering. Skolen vil forinden invitere beboerne i naboejendommen til en orientering om de pædagogiske mål og det nye projekt.

Projektforslag

Målet med udbygningen er etablering af manglende basislokaler med tilhørende grupperumsfaciliteter og forbedrede faglokaler. Ombygningen af skolen omfatter nyindretning af eksisterende hovedbygning og baghus.

Bygning A.

I Hovedbygningen etableres 4 nye basislokaler med tilhørende grupperum pr. etage – på hver side af den centrale lysskakt. Da stort set alle vægge er bærende eller stabiliserende, er det vanskeligt at lave om på rummenes størrelser. I stedet er de midterste klasser konverteret til store grupperum. Administrationen forbliver sammen med lærerværelse på 1. sal. Billedkunst placeres i stueetagen.  I forbindelsesgangen i mellembygningen placeres et antal toiletter, som kan betjene begge huse mod Oehlenschlægersgade. Øverst i tagetagen moderniseres special- og sprogcenter.

Bygning C

Baghuset bevares næsten uden ændringer. Det nuværende sløjdlokale renoveres og sammenlægges med håndarbejde i bygningens øverste etage.

Bygning D

Ny bygning. Det nye pædagogiske center og pædagogisk værksted placeres her. Ved at placere bygningen på søjler kan skolegårdens areal stadig bruges som et overdækket areal, ligeledes tilgodeses eksisterende tilkørsels- og adgangsforhold. Med sin langstrakte form er bygningen helt forskellig fra de eksisterende bygninger. Placeret på søjler understreges denne forskel. Bygningen udføres i et nutidigt formsprog, der står i klar kontrast til de eksisterende bygninger. Facader og bund beklædes med metalplader. Taget udføres som et grønt tag med sedum- beplantning. Bærende søjler og skiver under bygningen udføres i beton støbt på stedet.

Ved at nedrive en eksisterende toiletbygning og ved at placere den nye bygning langs med passagen og arkitektonisk forme den som en parallel til passagen, understøttes og forstærkes tilknytningen til Litauens plads.

Passagen mell em Oehlenschlægersgade og Litauens Plads afgrænses i dag dels af et plankeværk, ind mod naboejendommens gård, og en mur mod skolegården. Den fremstår derfor lukket og meget lidt attraktiv. Den nuværende mur mellem passagen og skolegården foreslås erstattet af en delvis gennemsigtig ca. 2 meter høj skærmvæg udført som et vedbend- beplantet stålstativ. Med den nye bygning placeret langs med passagen og ved at knytte passagen til skolegården opnås dels en aktivering af hele området omkring passagen, dels at selve passagen får et løft og bliver et langt venligere byrum. Samlet opnås såvel en videreudvikling af bebyggelsen på stedet, en forbedring af passagens bygningsmæssige og bymiljømæssige situation og - ikke mindst - de for skolen nødvendige ekstra arealer.

Facaden mod skolegården åbnes i videst muligt omfang, og via trappen skabes der adgang direkte til terræn og skolegård. Der vil senere være mulighed for i tilknytning til den nye bygning at skabe rum til fordybelse samt små teaterforestillinger og lignende.

Tids- og etapeplan

Under forudsætning af de nødvendige godkendelser forventes udbygningen at strække sig over 2 år fordelt på 2 etaper.

1.      etape forventes påbegyndt ultimo juni 2007 og afsluttet ca. medio juni 2008.

2.      etape forventes påbegyndt ultimo april 2008 og afsluttet ca. medio januar 2009.

Etape 1: "Ny bygning med pædagogisk center"

Projektering af helhedsplan og udbud af byggearbejder. Opførelse af ny bygning til pædagogisk center og pædagogisk værksted, og etablering af nye toiletter i mellembygningen til erstatning for gårdtoiletter.

Etape 2: "Bygning A og øvrige arbejder"

Bygning A ændres, så der bliver 10 basislokaler med tilhørende grupperum. Skolebiblioteket, der har været placeret på 3. sal, flyttes til ny bygning og indgår i pædagogisk center og etagen ændres til at indeholde 4 basislokaler samt tilhørende grupperum. Saxolitten i stueetagen afvikles. Herefter etableres der 2 basislokaler samt grupperum og rum til billedkunst. På 1. sal forbedres administration og lærerværelse. I tagetagen moderniseres sprog- og specialcenter.

Sløjdlokale i bagbygning (bygning C) renoveres, sløjd og håndarbejde placeres sammen i dette lokale. Endvidere vil der ske ombygning til musik.

 

Økonomi

Den samlede anlægsramme for udbygningen af Oehlenschlægersgade Skole er fastlagt til 28,1 mio. kr.  Der søges nu om en anlægsbevilling til 1. etape. Anlægsbevillingen udgør 19,436 mio. kr. Der anvises dækning for udgiften på Børne- og Ungdomsudvalgets samlede anlægsramme, konto 3.01.3, rådighedsbeløb for folkeskoler.

 

Af den samlede anlægsbevilling på 19,436 mio. kr. overføres 18,010 mio. kr. til Københavns Ejendomme. De 19,436 mio. kr. er inklusiv administrationsbidrag på 2,2 %, som er fordelt med 1,5 % til Københavns Ejendomme og 0,7 % til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Fordeling 

 

af anlægsbevilling

i 1.000 kr.

 

 

 

 

 

   2007

2008

  2009

Total

KFU

Folkeskole 3.01.3

10.000

7.900

110

 18.010

KFU i alt

10.000

7.900

 110

 18.010

BUU

Folkeskole 3.01.3

 

 

 

 

BUU i alt

     100

1.200

   126

   1.426

 

I alt

10.100

9.100

   236

 19.436

 

 

Miljøvurdering

Projektet er miljøvurderet i indstilling om godkendelse af Helhedsplan på møde i Borgerrepræsentationen (BR 660/05) den 1. december 2005. Der er ingen ændringer hertil. Dog må det forventes, at man ved de bygningsmæssige arbejder i begrænset omfang kan støde på forurenet jord. Selv om udearealerne hovedsageligt er asfaltbelagt må det antages, at der ved gravning af huller til fundamenter til søjlerne kan være behov for foranstaltninger til bortkørsel og deponi.

 

 

Høring

Det nye projekt har været forelagt byggeudvalg og bestyrelse. Høringssvaret er vedlagt som bilag 2. Skolebestyrelsen kan tilslutte sig projektet der samlet set opfylder de funktioner, som skolen absolut har behov for, og som er skitseret i den oprindelige helhedsplan.

 

Skolebestyrelsen beklager, at projektets samlede økonomi betyder, at der ikke er mulighed for at realisere den tidligere projekterede "Hatten" og indretning af tagetagen over det nuværende sløjdlokale, som skolen havde planer for i forbindelse med større integration af fagene sløjd, billedkunst og håndarbejde.

 

Skolens ønske om en større integration af fagene sløjd, billedkunst og håndarbejde kan ikke realiseres fordi det indebærer betydelige ændringer i tagkonstruktionen og der skal etableres selvstændige adgangstrapper. De økonomiske omkostninger til at etablere et 80 m2 lokale til billedkunst under taget vil koste ca. 4 mio. kr.

 

Billedkunst bliver placeret i bygning A på 1. sal i velegnede lokaler. Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at det skitserede projekt, er forsvarligt og kan tilgodese skolens pædagogiske behov.

 

Projektforslaget der er udarbejdet af Københavns Ejendomme (KEjd), er forelagt KEjd til udtalelse. Høringssvaret fra KEjd giver ikke anledning til væsentlige bemærkninger ud over, at forvaltningen er opmærksom på, at budgettet, bl.a. på grund af omkostningerne til ændring af projektet, er stramt, ligesom man er opmærksom på, at en gennemførelse af projektet er afhængigt af, at der efter nabohøring gives den fornødne dispensation af bygningsmyndigheden.  Høringssvar fra KEjd er vedlagt som bilag 3.

 

Naboorientering

Såvel løsningen i den oprindelige helhedsplan, som det nu foreliggende projektforslag, kræver ifølge bygningsmyndigheden dispensation fra bypanvedtægten.

Den nye bygning langs skellet mod passagen, kommer til at ligge tæt på naboejendommens gavle. Det indebærer at 1 til 2 lejligheder får direkte udsyn til bygningen på den anden side af passagen. Skolen vil, inden der foretages en naboorientering af bygningsmyndighederne, invitere beboerne i naboejendommen til en orientering om helhedsplanen med det nye projekt. Ved denne lejlighed gives naboerne mulighed for at komme med bemærkninger til de foreslåede ændringer på skolen.  

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Nyt projekt med bygning D langs skel mod passage og naboejendommen, situationsplan og etageplan

·        Bilag 2: Høringssvar fra Skolebestyrelsen på Oehlenschlægersgades Skole

·        Bilag 3: Høringssvar fra Københavns Ejendomme

·        Bilag 4: Referenceark

 

Else Sommer

                                                                                                             Knud Langberg

 


 

Til top