Mødedato: 15.08.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Vedtægt for Københavns Ungeråd

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om ny vedtægt for ungerådet.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til ny vedtægt for "Ungeråd KBH" 

Problemstilling

I september 2017 vedtog Borgerrepræsentationen vedtægter for Københavns Kommunes Ungeråd. Det første år med et fungerende ungeråd har vist, at der er en række administrative, økonomiske og kommunikationsmæssige udfordringer forbundet med, at unge, som ikke er bosiddende i København, er opstillings- og stemmeberettigede til rådet. Under forudsætning af BR's godkendelse, så har Ungerådet på den baggrund besluttet, at man fremadrettet skal have bopæl i Københavns Kommune for at være i målgruppen. Ændring af dette forudsætter en vedtægtsændring (som skal godkendes af BR).

Løsning

I november 2017 blev det første valg til ungerådet afholdt. Det blev i valgperioden tydeligt, at der var en række udfordringer forbundet med, at unge med bopæl i en anden kommune end Københavns Kommune kan opstille som kandidat og stemme til ungerådet i København. Udfordringerne var dels af administrativ, økonomisk og kommunikationsmæssig karakter, og fyldte uhensigtsmæssigt meget i forhold til, at kernen i etableringen af ungerådet var at give unge københavnere mulighed for at gøre deres stemme gældende i byens udvikling.

Det var eksempelvis forbundet med væsentlige udfordringer at håndtere de indkomne kandidater og stemmer fra unge i andre kommuner i valgsystemet, da der ikke var mulighed for at trække de data for disse unge, som valgsystemet var baseret på. Dette medførte forøgede økonomiske udgifter, da det indkøbte valgsystem skulle udvides for at sikre den fornødne datasikkerhed og tilbyde specialtjenester for denne gruppe unge. I forbindelse med indkøb af valgsystem til næstkommende ungerådsvalg er det blevet bekræftet, at denne udfordring fortsat gør sig gældende. Det høje udgiftsniveau betyder, at en væsentlig andel af de midler (0,5 mio. kr.), der er afsat til rådet årligt, anvendes til indkøb og vedligehold af valgsystemer frem for aktivitet for og med unge københavnere. 

Kommunikationsopgaven blev ligeledes større som følge af, at information om ungerådet og valget skulle rettes mod de omkringliggende kommuner og ikke kun København.

Medlemmerne af ungerådet har løbende drøftet målgruppen for rådet - herunder fordele og ulemper ved at målgruppen omfatter unge, som er indskrevet i en uddannelse beliggende i København, men ikke er bosiddende i kommunen. Den 20. juni 2018 vedtog ungerådet et ønske om at forelægge BR et forslag til en vedtægtsændring, der medfører, at unge som ikke er bosiddende i København fremadrettet ikke er opstillings- eller stemmeberettigede til rådet. I forbindelse med behovet for vedtægtsændringen drøftede ungerådsmedlemmerne, hvordan Københavns Ungeråd i højere grad end i dag kan bistå unge i andre kommuner med sparring og vejleding i forhold til oprettelse af ungeråd og det at opnå indflydelse i kommunalpolitik.

Ungerådet holder jævnligt åbne workshops m.m., hvor unge uden for kommunen har lejlighed til at deltage og komme med input til ungerådets arbejde.

Det er vurderingen, at de emner ungerådet behandler af egen drift og de sager, ungerådet involveres i bl.a. på baggrund af henvendelser fra forvaltningerne i Københavns Kommune, overvejende vedrører københavnske forhold. Ungerådet kan dog tage fat på alle områder og emner, det måtte finde interessant. Herunder også emner af mere generel karakter som fx forhold i skolen eller uddannelserne, hvorved rådet også vil arbejde for de unge, der i det daglige færdes i København, selvom de ikke er bosiddende her.

Der er ingen blandt de nuværende ungerådsmedlemmer, der er bosiddende i andre kommuner. 

Det ønskes på den baggrund, at det fremadrettet alene er unge med bopæl i kommunen, der kan vælges ind i rådet og stemme til ungerådsvalg. Vedtægtsændringer skal ske forud for næstkommende ungerådsvalg, som er ultimo september 2018.

Vedtægtsændringerne omfatter yderligere en tilpasning af rådets navn, fra Københavns Ungeråd til "Ungeråd KBH".

Af bilag 1 fremgår ændringerne af vedtægterne og begrundelserne herfor. Af bilag 2 fremgår de tilrettede vedtægter til godkendelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen skal behandles i Borgerrepræsentationen.

 

Tobias Børner Stax                                                / Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top