Budgetanalysen af området udsatte børn og unge
Budgetanalysen af området udsatte børn og unge
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 15. august 2007
4. Budgetanalysen af området udsatte børn og unge
J.nr. 2007-65673
Udvalget skal på baggrund af den fremlagte Budgetanalyse tage stilling til forslag om en samlet reform af specialområdet.
BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at udvalget drøfter Budgetanalysen af området udsatte børn og unge
2. at udvalget godkender at der på baggrund af analysens anbefalinger iværksættes en samlet reform af specialområdet, hvor der over en 3 årig periode omprioriteres op til 10 % af den samlede budgetramme på specialområdet med henblik på at investere i tiltag, der sikrer bedre tilbud til flere af de udsatte børn og unge, og at frekvensen af børn og u nge der udskilles fra almensystemet ikke øges, idet forslaget forudsætter, at der sker en budgettilførsel til BUU som følge af den øgede frekvens af børn med behov for specialtilbud.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2007
Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, B og F
Imod stemte: ingen
4 medlemmer undlod at stemme: C, V, Ø og Louise Frevert (løsgænger).
C, V og Louise Frevert (løsgænger) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Det er fine anbefalinger og vi er enige i, at der skal etableres flere tilbud og bedre visitation til de svage elever. Vi mener dog, at der mangler direkte tiltag for at dæmme op for problemerne med gråzonebørnene, og så gerne at man øjeblikkelig iværksatte foranstaltninger, der imødekommer problemerne."
C, V, Ø og Louise Frevert (løsgænger) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C, V, Ø og Louise Frevert (løsgænger) undlader at stemme i den nuværende situation, da vi ikke kender konsekvenserne af omprioriteringerne endnu."
PROBLEMSTILLING
BUU har i forlængelse
af CASA's kvalitative analyse af BUFs tilbud til udsatte børn og unge iværksat en budgetanalyse af området. Resultaterne af budgetanalysen fremlægges
nu.
Frekvensen af børn og unge, der modtager specialtilbud har været stigende i en årrække, og der er ikke noget som indikerer, at den udvikling vil vende. Det stiller forvaltningen overfor for en stor økonomisk udfordring, fordi specialtilbuddene er væsentlig dyrere end de almene tilbud. Samtidig giver lærere og pædagoger udtryk for, at der er en stigende andel af børn og unge i de almene tilbud, som har behov for særlige støtte eller bistand for at kunne profitere af tilbuddene, og at de ikke oplever at de har de fornødne redskaber og ressourcer til at kunne løfte den opgave.
LØSNING
BUF har som CASA rapporten konkluderer tilbud til alle hovedtyper af problemstillinger blandt de udsatte børn og unge. Den store udfordring er at sikre:
· at viften af tilbud er bred nok til at modsvare variationerne i behovene hos de udsatte børn og unge
· at anvende ressourcerne på en måde der sikre at alle de børn og unge der har brug for særlig støtte eller tilbud i en eller anden kan få det
· at lærere og pædagoger i både almen- og specialtilbud føler sig ordentlig klædt på til at arbejdet med de udsatte børn og unge
Analysens overordnede anbefalinger er:
· at BUF fortsat skal have en række højtspecialiserede tilbud til de udsatte børn og unge, som har behov for det
· at BUF skal have en bred vifte af tilbud, der modsvarer de udsatte børn og unges meget forskellige behov
· at de højtspecialiserede tilbud i fremtiden også anvendes som kompetencecentre, der kan yde fleksibel rådgivning og vejledning i forhold til fagfolk, der arbejder med udsatte børn, der er integreret i de almene tilbud samt udlåne højt specialiserede medarbejdere til konkrete opgaver i almensystemet.
· at styrke de understøttende og inkluderende indsatser i de almene tilbud for at sikre at andelen af bør n og unge, der udskilles fra de almene tilbud, ikke øges.
· at forbedre ressourceudnyttelsen gennem ændrede modeller for ressourcetildeling og ændrede muligheder for anvendelse af ressourcerne til eksempelvis forskellige faggrupper samt til kørslen af børn med særlige behov
· at der arbejdes på at udvikle en mere fleksibel tilbudsstruktur med fokus på mellemformer af specialtilbud som fx gruppeordninger i skoler og institutioner
Omdrejningspunktet for specialområdet er de udsatte børn og unges særlige behov – og de behov er meget forskellige i omfang og karakter for de enkelte børn og unge. Derfor er området også præget af mange variationer i løsninger og tilbud. Kompleksiteten på området betyder, at det er vanskeligt at opnå forbedringer gennem isolerede tiltag og indsatser. Det er nødvendigt at se på sammenhængene både internt mellem specialtilbuddene og mellem almen- og specialområdet.
Det foreslås derfor, at anbefalingerne udmøntes gennem en samlet reform af specialområdet, hvor der over en 3 årig periode omprioriteres op til 10 % af den samlede økonomiske ramme på specialområdet (p.t. ca. 91 mio. kr.) med henblik på at investere i bedre tilbud til flere af de udsatte børn og unge.
I anbefalingskapitlet i rapporten (kapitel 10 i bilaget) er hovedelementerne til den samlede reform skitseret. Hvis forslaget om en samlet reform af specialområdet bliver godkendt skal der udarbejdes konkrete udrulningsplaner, som forelægges til politisk godkendelse. De konkrete forslag til implementering af indsatser og udrulningsplaner vil blive udarbejdet i dialog med repræsenter for interessenter og faggrupper på området
ØKONOMI
Forslaget til reform af det samlede specialområde forudsætter omprioritering inden for udvalgets budgetramme til specialtilbud og forudsætter, at der sker en budgettilførsel til BUU som følge af den øgede frekvens af børn med behov for specialtilbud, jf. sagen Budgetmodel på specialområdet (J.nr. 2007-61054), som behandles på dette møde.
VIDERE PROCES
Når budgettet for 2008 er vedtaget, vil forvaltningen fremlægge konkrete forslag til implementering af reformen på specialområdet for udvalget.
BILAG
· Rapport om budgetanalysen på området børn og unge inkl. bilag
Else Sommer Christine Wydojnik