Ny model for visitation til specialtilbud
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU)
- at der med virkning fra skoleåret 2026/27etableres en central visitation, der har fagligt og økonomisk ansvar for visitation til specialtilbud uden for almenområdet, jf. bilag 1.
Problemstilling
Det indgår i aftalen om budget 2025, at den nye visitationsmodel skal fastlægges af forligsparterne bag budget 2025 i efteråret 2024 med henblik på politisk behandling i Børne- og Ungdomsudvalget. I budgetaftalen er det bl.a. forudsat, at den nye visitationsmodel skal sikre en samlet faglig og økonomisk vurdering og et ensartet serviceniveau på tværs af kommunen. Forligsparterne har behandlet modellen d. 30. oktober 2024. Børne- og Ungdomsudvalget besluttede d. 13. november 2024 at udsætte beslutningen om den nye visitationsmodel, så den kan behandles parallelt med drøftelsen om den tværfaglige support.
Modeller for den tværfaglige support skal behandles på dette udvalgsmøde, jf. særskilt indstilling, og indstillingen om ny visitationsmodel genfremlægges derfor samtidig.
Løsning
Der etableres en central visitation med fagligt og økonomisk ansvar for visitation til specialtilbud uden for almenområdet. Dermed følger modellen anbefalingerne i specialanalysen om en kobling af økonomi og faglig vurdering i visitationen, der skal understøtte, at udgifterne til specialområdet holdes inden for de afsatte budgetrammer. Samlet skal den centrale visitation sikre et ensartet serviceniveau på tværs af kommunen, lovmedholdelige afgørelser og en bedre styring af økonomien på specialområdet samt understøtte og rådgive skolerne i forbindelse med støtteindsatser i almen. Visitationsmodellen udgør i samspil med de øvrige indsatser i BU30 om kapacitetsopbygning af almenområdet, et centralt element i at understøtte en bevægelse, hvor flere børn og unge fremadrettet kan have deres hverdag i almenområdet og færre får behov for specialtilbud uden for almen.
Den centrale visitation får sammen med supporten en rolle i at understøtte den årlige stillingtagen til, om eleven kan tilbagesluses til almenskole fra specialskole. Ansvaret for revisitation og tilbageslusning af elever fra specialtilbud til almentilbud ligger fortsat hos specialskolelederen.
Visitationsmodellen implementeres, så den gælder for visitationer til skoleåret 26/27. Modellen er nærmere beskrevet i bilag 1.
Et tættere samspil mellem support og visitation indgår i oplægget om ny supportmodel på udvalgsmødet, jf. særskilt indstilling herom. Det handler bl.a. om, at:
- Supportmedarbejderne indgår i langt højere grad i opgaveløsningen på skolerne, og de lokale ledere kan prioritere supportmedarbejdernes opgaver i den tid de er på skolerne.
- Supporten kan gå i dialog med visitationen, om der er basis for at arbejde frem mod et segregeret tilbud – eller om der i stedet skal sigtes mod specialpædagogisk bistand i barnets almenskole. Det kan også omfatte fælles dialog med forældre.
- Supporten hjælper fortsat skolen med at samle materiale til visitationsindstillingen og hjælper med at udarbejde vurderinger og afgørelse for tilbud i almenskoler. Visitationen får desuden en øget rolle i rådgivning af support og skoler om lovmedholdelighed.
- Visitation kan gå i dialog med skoler om mønstre i skolernes praksis med at indstille til specialtilbud. Tilbageløbet skal især ske til skolelederne, så de kan ændre skolens praksis, hvis der er behov for det, men supporten kan også spille en rolle heri.
Politisk handlerum
Væsentlige ændringer af modellen vil kræve en fornyet behandling af forligsparterne bag budget 2025.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis udvalget godkender indstillingen, går forvaltningen videre med at implementere den nye model for visitationen.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve