Mødedato: 15.01.2020, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Mentorordning på institutionsområdet

Se alle bilag

På Borgerrepræsentationens møde den 19. september 2019 fremsatte Det Konservative Folkeparti et medlemsforslag om obligatorisk mentorordning for medhjælperne i daginstitutionerne. Borgerrepræsentationen vedtog et ændringsforslag og udvalgshenviste sagen.

Tidligere beslutninger

 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, 

1. at Børne- og Ungdomsudvalget tager til efterretning, at der er krav om, at alle dagtilbud arbejder systematisk med modtagelse af nye medarbejdere, men at der ikke er krav om at benytte en særlig metode eller ordning. 

Problemstilling

Som følge af udvalgshenvisning på Borgerrepræsentationens møde den 19. september 2019 fremlægger forvaltningen præsentation af hvorledes pædagogmedhjælpere, nyuddannede pædagoger og nye medarbejdere i daginstitutionerne bliver modtaget og oplært, så en hurtig opkvalificering til at yde høj pædagogisk kvalitet understøttes.

Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 19. september 2019 lød således:

"Forvaltningen fremlægger forslag til politisk behandling, om hvorledes pædagogmedhjælpere, nyuddannede pædagoger og nye medarbejdere i daginstitutionerne bliver modtaget og oplært, så en hurtig opkvalificering til at yde høj pædagogisk kvalitet understøttes. Fordele og ulemper ved at gøre en eventuel mentorordning obligatorisk skal belyses. Pædagogernes rolle med at dele viden og fungere som mentorer skal inddrages i forslaget. Forslaget skal omfatte beregning af omkostninger med mulighed for skalering.”  

Løsning

Alle dagtilbud skal arbejde systematisk med modtagelse og oplæring af nye medarbejdere. Arbejdsmiljølovgivningen stiller krav om instruktion og oplæring, så medarbejderne kan udføre arbejdet forsvarligt og får viden om, hvordan opgaverne skal løses, jf. Bekendtgørelse om arbejdets udførelse nr. 1234 af 29/10/2018 og Bekendtgørelse af lov om arbejdsmiljø nr. 1084 af 19/09/2017.

Modtagelse af nye medarbejdere er en vigtig opgave, der starter fra den nye takker ja til jobbet og op til et år efter ansættelsens start. Der skal være fokus på praktiske opgaver samt faglig sparring og oplæring. Forvaltningen har udarbejdet værktøjer og redskaber, der kan understøtte og sikre systematik i planlægningen ved modtagelse af nye medarbejdere. Materialet ligger tilgængeligt på intranettet og er vedlagt som bilag 1.

Materialet indeholder også praksiseksempler fra dagtilbud, og det er udarbejdet i et samarbejde med MED-organisationen og anvendt på HovedMEDs halvårsmøder med LokalMED, tillidsvalgte og ledere.

HovedMED har siden 2017 haft modtagelse af nye medarbejdere som et fokusområde for arbejdsmiljøarbejdet i hele Børne- og Ungdomsforvaltningen. Opgaven med modtagelse er en pålagt MED-opgave på de enkelte arbejdspladser. Der er et stort fokus på, at den enkelte arbejdsplads har et ansvar og en vigtig opgave med at sikre en god modtagelse og grundig oplæring. I dagtilbuddene arbejdes der med at styrke arbejdsfællesskaberne. Et af formålene er, at nye medarbejdere hurtigt kommer ind i arbejdsfællesskabet, fx gennem oplæring til gavn for den pædagogiske kerneopgave. 

Fordele og ulemper ved en obligatorisk mentorordning

Ved at gøre en eventuel mentorordning obligatorisk vil der ske en ensretning på tværs af byen. Hvis der vedtages en obligatorisk mentorordning, hvor en bestemt model eller metode skal anvendes i dagtilbud, griber det langt ind i organisering af arbejdet på den enkelte arbejdsplads. Mange dagtilbud har gode modtagelsesforløb, og dele af modtagelsesopgaven – herunder instruktion og oplæring – er allerede obligatoriske opgaver. Der er ikke dokumentation for, at én særlig tilgang til modtagelse af nye medarbejdere er bedst, eller at resultaterne af modtagelsesforløb forbedres gennem en topstyret proces.   

I og med, at der allerede er klare krav om, at alle arbejdspladser skal arbejde systematisk med oplæring og modtagelse af nye medarbejdere, og at den opgave er forankret i MED organisationen, så vurderer forvaltningen ikke, der er behov for at indføre en obligatorisk mentorordning.

Opfølgning på modtagelse og oplæring

Hvis nogle dagtilbud har brug for hjælp til udvikling af praksis omkring modtagelse, skal det arbejde foregå som led i den daglige ledelsesopgave og være konkret og specifikt i forhold til det enkelte dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er krumtappen i opfølgningen på kvalitet i dagtilbud. Hvis man i et pædagogisk tilsyn observerer udfordringer knyttet specifikt til uuddannet eller nyansat personale, så kan det være relevant at følge konkret op på, hvordan dagtilbuddet har organiseret og arbejder med modtagelse af medarbejdere. Det kan fx indgå som et element i dagtilbuddets handleplan.

Arbejdstilsynet fører også tilsyn med vores arbejdspladser, og der gives påbud, hvis ikke arbejdspladsen har styr på arbejdsmiljøet.

Forvaltningen anbefaler, at der ikke følges yderligere eller særskilt op på modtagelse i dagtilbud. Modtagelse, fastholdelse og fokus på, at medarbejderne har de rette kompetencer, er en ledelsesopgave og et fokuspunkt i det pædagogiske tilsyn. Derudover er det en bunden MED-opgave, der skal planlægges, så det giver bedst mening på den enkelte arbejdsplads.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                                                    / Nina Hemmersam

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. januar 2020:

Indstillingen blev taget til efterretning, idet udvalget ønskede en udredning af hvorledes der i højere grad kan skabes vished for, at alle dagtilbud arbejder systematisk med modtagelse af nye medarbejdere.

Helle Bonnesen (C) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Vi havde gerne set en mentorordning. Imidlertid vil forvaltningen gerne komme retur med forslag til bedre medarbejderevaluering, hvilket er et godt initiativ. Især set i lyset af de nye medarbejdere, der vil blive et resultat af en bedre fremtidig normering". 

 

Til top