Mødedato: 15.01.2014, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Arbejdsforholdene for lærere og børnehaveklasseledere

Se alle bilag

Udvalget orienteres hermed om resultatet af et dialog- og forhandlingsforløb mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Skolelederforening samt Københavns Lærerforening i form af et såkaldt ’Forståelsespapir om værnsregler for lærere og børnehaveklasseledere i Københavns Kommune’, som parterne har udarbejdet i fællesskab.  

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at 'Forståelsespapir om værnsregler for lærere og børnehaveklasseledere i Københavns Kommune' tages til efterretning

Problemstilling

Den 23.5.2013 behandlede Borgerrepræsentationen et medlemsforslag stillet af Enhedslisten, der foreslog at pålægge forvaltningen at indgå en arbejdstidsaftale med Københavns Lærerforening for skoleåret 2014/15. Arbejdstidsaftalen skulle "kompensere lærerne for de forringelser i forberedelsestid og arbejdsforhold, der er konsekvensen af regeringens indgreb". Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre fremsatte som ændringsforslag, at pålægge Børne- og Ungdomsforvaltningen at indlede en dialog med de faglige organisationer mhp. at indgå en aftale om arbejdsforholdene i folkeskolen. 

Det fremgår af det vedtagne ændringsforslag, at aftalen om arbejdsforholdene kan indeholde "værnsregler, rammer for samarbejde og arbejdsmiljø i BUF og bygger videre på den ambitiøse MED-aftale. Dialogen påbegyndes, når konsekvenserne af folkeskolereformen er kendte”. Se bilag 1 for tidligere politisk behandling.

Forvaltningen fremlægger med denne indstilling en orientering om resultatet af dialogen med Københavns Skolelederforening og Københavns Lærerforening. Da medlemsforslaget om indgåelse af en arbejdstidsaftale ikke blev vedtaget i Borgerrepræsentationen, har forvaltningen lagt vægt på ikke at indgå en lokal arbejdstidsaftale og har i stedet haft en indgående dialog med de faglige organisationer om værnsregler.

Løsning

Baggrunden for BR-beslutningen
Vedtagelsen i Borgerrepræsentationen skal ses i lyset af, at de nationale arbejdstidsaftaler bortfalder pr. 1. august 2014. I stedet gælder nye arbejdstidsregler for lærerne og børnehaveklasselederne i folkeskolen, der eksempelvis ikke baserer sig på akkorder og omregningsfaktorer, som fastsætter, hvor meget arbejdstid medarbejderne skal bruge på forskellige arbejdsopgaver. I stedet skal anvendelsen af lærernes arbejdstid fremadrettet fastlægges af skolens ledelse.

Ændringerne i lærernes og børnehaveklasseledernes arbejdstid medfører et fundamentalt skift i den tilgang, der hidtil har eksisteret til opgavevaretagelsen på skolerne. Hertil kommer, at folkeskolereformen, f.eks. med indførelsen af understøttende undervisning, krav om bevægelse, øget teamsamarbejde mv., medfører store ændringer i opgaveporteføljen på skolerne.

Konsekvensen af disse ændringer er, at medarbejderne på skolerne befinder sig i en markant forandringsproces, hvor medarbejderne både skal arbejde mere og arbejde anderledes. Dette har for lærernes vedkommende ført til en bekymring for "det grænseløse arbejde", hvor lederne udnytter lærernes arbejdskraft ud over rimelighedens grænser. Beslutningen i Borgerrepræsentationen skal således ses i dette lys og vil dermed være med til at skabe tryghed for lærerne omkring deres arbejdsforhold.   

Udmøntningen og resultatet af BR-beslutningen  
I august 2013 indledte Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Skolelederforening samt Københavns Lærerforening temadrøftelser om værnsregler. Med ’værnsregler’ menes regler relateret til lærernes og børnehaveklasseledernes arbejdsforhold, der kan fungere som ”værn” for medarbejderne ift. bekymringen om det grænseløse arbejde, når de eksisterende arbejdstidsregler bortfalder. Konkret sigter værnsreglerne således mod at etablere specifikke rammer for medarbejdernes tilrettelæggelse af deres arbejdsliv og mod at skabe afklaring i forventningerne til såvel skoleledelser, lærere og børnehaveklasseledere på de københavnske folkeskoler.

Møderækken mellem forvaltningen og de faglige organisationer har været tematiseret over nye krav til lærernes tilstedeværelse på skolerne, de fysiske rammer på skolerne, herunder arbejdsmiljøproblemstillinger, den fremtidige organisering af lærerens opgaver, herunder udarbejdelse af en egentlig opgaveoversigt etc.

På baggrund af drøftelserne er parterne kommet til enighed om et forståelsespapir om værnsregler, der fremgår af bilag 2. Forståelsespapiret afspejler vedtagne rammer for arbejdet på de københavnske folkeskoler og indeholder dermed parternes fælles forståelse af de nye regler for lærernes arbejdstid. Det er forvaltningens vurdering, at forståelsespapiret vil understøtte implementeringen af folkeskolereformens udmøntning i kommunen. Forslaget om den faglige udmøntning af folkeskolereformen i kommunen blev behandlet af Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 27.11.2013 og er nu til høring hos brugere og aktører omkring folkeskolen og kultur- og fritidslivet. Sagen forventes behandlet i BUU efter høringen på møde i februar.

Til orientering er vedlagt aftale om medindflydelse, medbestemmelse og medansvar i BUF fra 2013, bilag 3. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Skolelederforening samt Københavns Lærerforening vil primo 2014 afvikle et fælles lanceringsarrangement for lærere og tillidsrepræsentanter mhp. at kommunikere forståelsespapiret til skolerne. 

Forståelsespapiret implementeres yderligere gennem ledelsesstrengen og dermed via forvaltningens dialog med områdecheferne, og områdechefernes videre dialog med skolerne. Se evt. uddybning omkring forvaltningens dialogbaserede ledelsesmodel og ledelsesstrengen i sagen om kompetence og delegation på Børne- og Ungdomsudvalgets område, som også behandles på dette møde.                                      


                              Else Sommer                /Elin Hausle Ebbesen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top