Mødedato: 15.01.2014, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Studietur for Børne- og Ungdomsudvalget

Udvalget skal tage stilling til forslag til studierejse for udvalget i foråret 2014.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget godkender forslag til studierejse for udvalget i foråret 2014 til Ontario, Canada

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag til studierejse i foråret 2014. Formålet med studierejsen er at skabe et øget fælles vidensgrundlag i forhold til centrale områder af udvalgets kommende arbejde. Folkeskolereformen vil være et af de afgørende omdrejningspunkter for udvalgets arbejde i de kommende år. Arbejdet med skoleforandring i delstaten Ontario i Canada udgør den mest grundlæggende inspirationskilde for den danske folkeskolereform, bl.a. i forhold til de overordnede mål for reformen, som er parallelle til de mål, der har været styrende for forandringsarbejdet i Ontario. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at udvalgets studierejse går til Ontario  idet studieturen vil kvalificere BUU's arbejde med styring og ledelse i forhold til implementeringen af folkeskolereformen, herunder særligt arbejdet med at fremme, at alle børn lærer mere som følge af reformen.

Løsning

Baggrund
Ontario er Canadas største og mest mangfoldige delstat med ca. 13 millioner indbyggere (ca. 40% af Canadas befolkning). Ontarios hovedstad er Toronto, som samtidig er Canadas største by. Skolesystemet i Ontario rummer ca. 126.000 lærere, samt to millioner elever i 5.000 skoler. Hovedsproget i Ontario er engelsk, men delstaten rummer også større grupper med fransk som modersmål. Lidt over halvdelen af eleverne har et andet modersmål end fransk eller engelsk. 27 % af eleverne er født uden for Canada. Der tales således i Toronto flere end 140 forskellige sprog, hvilket gør byen til en af de mest multikulturelle byer i verden.

Skolesystemet i Ontario har været besøgt af en række danske delegationer, herunder grupper fra EVA (Danmarks Evalueringsinstitut), Skolerådet og Undervisningsministeriet (med deltagelse af syv københavnske skoler). Den primære årsag til den store danske interesse er den markante udvikling i skolesystemet og elevernes resultater, som det er lykkedes at skabe i perioden fra 2003 og frem, hvor man vedtog den eksisterende politik på området. Dette er også årsagen til, at Ontarios reformarbejde udgør den afgørende kerne i arbejdet med at udvikle den danske folkeskolereform og målene for denne.

Inden 2003 havde skolesystemet i Ontario en række store udfordringer med mistillid og utilfredshed fra forældrenes side og dårlige faglige resultater for eleverne, hvilket er vendt på imponerende vis gennem forandringen af skolesystemet.
 
Perspektiver for folkeskolen i København 
I 2003 gennemførte regeringen i Ontario på denne baggrund en gennemgribende reform af skolesystemet. Udgangspunktet var tre klare mål:

1. at hæve niveauet for elevernes præstationer
2. at reducere forskelle i elevpræstationer
3. at styrke tilliden til det offentlige skolesystem.

I Ontario valgte man fra politisk hold at koble ledelsen af indsatsen for at nå målene på skoleområdet tæt med uddannelsesforskningen.  Dette skete både konkret i form af deltagende forskere og i forhold til at sikre, at indsatsen havde en høj grad af vidensbasering. Indsatsen koblede en tydelig målstyring og data om elevernes resultater med en stærk involvering af hele sektoren. Indsatsen omfattede også support til udvikling af praksis helt ud i klasseværelset. Samtidig har man i arbejdet lagt vægt på videndeling fra de skoler, der lykkes, og fra den forskningsmæssige evidens. På den baggrund er det lykkedes både at skabe en markant fremgang for eleverne og et tydeligt ejerskab og fællesskab i skolesystemet i forhold til indsatsen. Onttario klarer sig således i dag markant bedre end Danmark i PISA og ligger også særdeles godt placeret i andre internationale undersøgelser. I andelen af unge, der tager en high-school eksamen, har man fra 68% i 2003 bevæget sig til 81% i 2011. Andelen af skoler med markant dårlige elevresultater er i samme periode faldet med 75%.

Denne markante udvikling er sig selv interessant ud fra et københavnsk perspektiv, hvor der er behov for at styrke elevernes præstationer i centrale fag som dansk og matematik og behov for at sikre, at langt flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Samtidig er folkeskolereformen i sine intentioner, mål og udformning - herunder bl.a. ved at man i Danmark har valgt at etablere et nationalt læringskonsulentkorps og en københavnsk pendant, fagligt implementeringsteam - i høj grad inspireret af arbejdet med udviklingen af skolesystemet i Ontario. En grundlæggende indsigt og mulighed for på egen hånd at se Ontarios skolesystem i funktion vil derfor give BUU bedre muligheder for at lede implementeringen af reformen i København, således at reformen får størst mulig chance for at nå målene.

Indhold og tidsplan for studierejsen
Det foreslås, at planlægningen af turen tager udgangspunkt i en række af de besøg, som blev gennemført på undervisningsministeriets tur, hvor syv københavnske skoler deltog. Således foreslåes det, at der på turen gennemføres:
  • 2 skolebesøg, med mulighed for overværelse af undervisning, dialog med ledere, lærere og evt. elever om arbejdet med at styrke fagligheden for eleverne, bl.a. målsætning og evaluering.
  • Besøg i Ontarios Undervisningsministerium: Oplæg ved ministeriet om arbejdet med målstyring for at forbedre alle elevers faglige progression og resultater, herunder evt. arbejdet med etniske minoritetselever
  • Besøg i skolelederforening, idet ledelse betragtes som helt central for succes både i Ontario og i den danske folkeskolereform. Oplæg om samarbejdet med ministeriet, arbejdet i ledelsesteam og ledelsernes arbejde med at fremme elevernes resultater
  • Evt. besøg på Ontario Institute for Studies in Education ved University of Toronto, da forskning på uddanelsesområdet har spillet en vigtig rolle i planlægningen og impleemnteringen af reformarbejdet i Ontario.

Forvaltningen foreslår, at Børne- og Ungdomsudvalget tager til delstaten Ontario i Canada i uge 14 (30.3.-5.4.), således at der vil være min. 3-4 hele arbejdsdage på turen. Det er desværre ikke muligt at placere studierejsen uden, at det bliver nødvendigt at melde afbud til andre møder i de foreslåede perioder, idet der er taget udgangspunkt i den foreløbige mødeplan, som er godkendt af BR den 19.9.2013. I uge 14 er der ud over mødet i BUU den 2.4 møder i BIU, ØU, og KFU, hvor der er medlemssammenfald med BUU. BUU-mødet den 2.4. foreslås i givet fald flyttet til den 26.3. De traditionelle politiske forhandlinger om overførsel af budgetmidler fra 2013 til 2014 foregår i uge 13 (24.3.-28.3.).

Økonomi

Forvaltningen foreslår, at der afsættes ca. 300.000 kr. (skønsmæssigt overslag) til studierejsen. Studierejsen finansieres på udvalgets bevilling, Administration, funktion 6.42.41 (kommunalbestyrelsesmedlemmer).

Til sammenligning kostede Undervisningsministeriets tur for de fagligt udfordrede skoler i september 2013 ca. 15.000 pr. person til fly, hotel, transport mv.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender Ontario som destination for studierejsen, gennemfører forvaltningen planlægning af turen. Udvalget vil modtage supplerende informationsmateriale samt en samlet plan for turen ultimo februar 2014.



                 Else Sommer                       /Kristina Koch Sloth

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget modtager en status vedr. planlægningen på det kommende udvalgsmøde.
Til top