Halvårlig opfølgning på Børne- og Ungdomsudvalgets strategi Vores børn – Københavns fremtid
Børne – og Ungdomsudvalget skal tage stilling til den halvårlige opfølgning på udvalgets strategi Vores børn – Københavns fremtid.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at den halvårlige opfølgning på udvalgets strategi, "Vores børn – Københavns fremtid" (jf. bilag 1), tages til efterretning.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) vedtog den 22. juni 2022 børne- og ungestrategien Vores børn – Københavns fremtid. I strategien er der specifikke indikatorer tilknyttet hver af de fem strategiske temaer, jf. bilag 2. Den 21. september 2022 besluttede BUU, at der skal følges op på strategiens indikatorer hvert halve år, jf. bilag 3.
Indikatorerne forelægges denne første gang i en sag for udvalget, mens de fremadrettet vil komme til udvalgets orientering på aflæggerbordet. Udviklingen inden for de strategiske områder vil blive drøftet i udvalget ved faglighedsdrøftelser, budgetseminarer, strategiseminarer og i forbindelse med sager på udvalgets dagsorden.
Sagen omfatter de kvantitative indikatorer, mens der følges op kvalitativt til bl.a. udvalgets årlige strategidag i maj.
Løsning
I bilag 1 fremgår den første halvårlige opfølgning på indikatorerne i Vores børn – Københavns fremtid.
Strategien blev vedtaget i juni 2022, og der har derfor endnu ikke været meget tid til at spore forandring, ligesom en række data opdateres helårligt og ikke er ændrede siden strategien blev vedtaget.
Det er især på skoleområdet, der er kommet opdaterede indikatorer. Der ses her en fortsat positiv stigning i de faglige resultater på skoleområdet, hvor København øger afstanden til landsgennemsnittet ved afgangsprøverne. Selvom data er behæftet med en vis usikkerhed de seneste år pga. coronanedlukninger, er der dog tale om en kontinuerlig positiv tendens.
Samtidig er der en stigning i andelen af elever på almenskoler med mere end 10 pct. fravær, og selvom forvaltningen vurderer, at stigningen fra skoleåret 20/21 til 21/22 især skyldes corona og sygemeldinger i den forbindelse, er det dog væsentligt at holde fokus på fravær og på de mulige konsekvenser heraf.
Derudover er andelen af elever i København, der er glade for at gå i skole faldet fra 74,9 pct. til 72,9 pct., og andelen af elever, der oplever mobning er steget fra 9,3 pct. til 10,8 pct. Tallene kalder på et fortsat fokus på trivsel, som udvalget også har besluttet i strategien. I aftalen om budget 2023 blev parterne desuden enige om - i forbindelse med overførselssagen - at drøfte en inddragelsesproces for at samle viden, erfaringer og ideer til, hvordan Københavns Kommune fremadrettet kan styrke arbejdet med at skabe stærke fællesskaber for alle i dagtilbud og folkeskolen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Den næste halvårlige opfølgning forelægges udvalget på BUU-mødet den 21. juni 2023 via "aflæggerbordet". BUU's strategidag med opfølgning afholdes - jf. udvalgets mødeplan for 2023 - den 12. maj 2023. Derudover drøfter udvalget relevante data til udvalgets kvalitetsopfølgning for dagtilbud og folkeskole i foråret 2023.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. december 2022:
Indstillingen blev taget til efterretning.