Mødedato: 14.12.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Handleplan for grøn folkeskole

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til handleplan for en grøn folkeskole samt udmønte 1 mio. kr. afsat i Budget 2023, idet det i Budget 2022 blev besluttet, at der - med input og anbefalinger fra en bredt sammensat taskforce - skulle udarbejdes en handleplan for en grøn folkeskole. Handleplanen skulle engagere skoler og samarbejdspartnere i udviklingen af en grøn folkeskole, og give skolerne inspiration til handling. Indstillingen forelægges til beslutning.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at handleplanen for grøn folkeskole godkendes, jf. bilag 1.

2. at 1 mio. kr. til grøn folkeskole i 2023 udmøntes til implementering af handleplanen som beskrevet i sagen.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 11. august 2021, at handleplan for en grøn folkeskole skulle udarbejdes efter anbefaling fra en bredt sammensat taskforce. I 2022 har taskforcen med elevråd, lærere, skoleledere, forskere, virksomhedsejere og organisationer arbejdet med anbefalinger til handleplanen. Til taskforcen har der været nedsat en følgegruppe bestående af repræsentanter for de faglige organisationer (KLF og SKK), Skole- og Forældre, Københavns Fælles Elevråd, Ungerådet KBH og repræsentanter fra Børne og Ungdomsforvaltningen samt øvrige relevante forvaltninger (TMF, ØKF og BIF).

Udvalget godkendte på møde i Børne- og Ungdomsudvalget den 22. juni 2022 fem sigtepunkter for handleplanen med udgangspunkt i, hvilke kompetencer og oplevelser eleverne skal have.

Arbejdet i taskforcen er afsluttet og har resulteret i formuleringen af forslag til handleplan, der blev overdraget til udvalget på den afsluttende workshop den 3. november 2022.

Der er i Budget 2023 afsat 1 mio. kr. til grøn folkeskole i 2023.

Løsning

Udgangspunktet for handleplanen er, at klima, miljø og natur allerede er vigtige emner for folkeskolerne i Københavns Kommune. Mange skoler har en bæredygtig profil og benytter de grønne læringstilbud i åben skole. Der er som led i Københavns Kommunes miljøcertificering krav om at miljø indtænkes i ledelse og praksis på alle forvaltningens enheder, og der er krav om affaldssortering på alle skoler. Mange lærere tænker klima og bæredygtighed ind som en naturlig del af deres undervisning.

Handleplanen sigter mod, at elever, forældre, virksomheder og lokalsamfundet engageres i forandringen med at gøre eleverne klimabevidste, give dem erfaringer med at gøre en forskel og give dem kompetencer til fremtiden. Handleplanen skal inspirere til forandring inden for skolens egne rammer og skolerne har selv mulighed for at beslutte, hvordan de vil arbejde med beslutningsprocesser, læringsforløb og klimabevidste valg.

Planen indeholder 17 ideer til handlinger, der kan lede hen mod de fem politisk besluttede sigtepunkter (bilag 1). Inden for hvert sigtepunkt er det samtidig beskrevet, hvilke tegn skolerne kan holde øje med for at se, om forandringen lykkes.

Forslagene til handlinger omfatter blandt andet grønne råd på skolerne, læseplaner som integrerer klima i alle fag, reduktion af energiforbrug og læring herom, udeskole og naturpleje, grønne læringsrum, valgfag om bæredygtighed, fossilfri transport og partnerskaber i lokalområdet.

Det vil være op til skoleledelsen, herunder skolebestyrelsen, på den enkelte skole, at følge med i, hvordan der arbejdes med handleplanen.

Udmøntning af 1 mio. til grøn folkeskole i 2023

Midlerne til grøn folkeskole i 2023 foreslås anvendt til at udbrede og implementere indholdet af handleplanen på skolerne. Handleplanen giver afsæt for skolernes motivation og egne prioriteringer, og forvaltningen vil derfor opfordre alle skolebestyrelser og elevråd til at drøfte, hvordan de selv vil arbejde med en grønnere folkeskole. Ud fra skolernes ønsker fordeles ressourcerne fra budget 2023, så minimum to skoler i hvert område kan få støtte, og så alle skoler kan få viden om mulighederne hos eksterne læringsmiljøer, åben skole mm. De skoler der tager udgangspunkt i elevrådenes ønsker og deltagelse prioriteres først. Midlerne til indsatser og support foreslås fordelt således:

0,3 mio. kr. til facilitering af drøftelser i skolebestyrelser, elevråd, skoleledelsesmøder, brobygning til lokaludvalg og -område. Dette kan fx være, at støtte skoler der vil opstarte og udvikle en klima-, natur- eller miljøprofil for skolen.

0,7 mio. kr. til støtte til skoler i form af læringsforløb, materialer eller støtte til aktiviteter. Dette kan fx være lærere til skoler der vil udvikle en grøn årsplan eller læseplan, samt formidling af skolernes erfaringer i et katalog med gode eksempler.

Med taskforcen er der skabt et netværk af mulige samarbejdspartnere, som kan aktiveres og udvides i forbindelse med implementering af handleplanen.

Økonomi

Intet yderligere.

Videre proces

Der kan følges op på skolernes arbejde med grøn folkeskole, hvis udvalget ønsker det, i forbindelse med udvalgets årlige drøftelse af faglig udvikling og trivsel på folkeskoleområdet eller i forbindelse med opfølgning på udvalgets strategi 2022-2025.

 

Tobias Børner Stax                                                              Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. december 2022:

Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti stillede ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af følgende supplerende – og dermed 3. – at-punkt:

”3. at De Glade Rødder - som en del af sigtepunkt 3 om børns tilknytning til naturen i handleplanen for grøn folkeskole - finansieres med 375.000 kr. i 2023 fra Åben Skole-puljen, og at tilbuddet samtidigt udvides til at gælde hele indskolingen”.

Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten stillede ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse af følgende supplerende – og dermed 3. – at-punkt:

”3. at De Glade Rødder - som en del af sigtepunkt 3 om børns tilknytning til naturen i handleplanen for grøn folkeskole - finansieres med 375.000 kr. i 2023 principielt ved overførselssagen 2022-23, subsidiært fra Åben Skole-puljen, og at tilbuddet samtidigt udvides til at gælde hele indskolingen”.

ÆF2 blev – som det mest vidtgående forslag - godkendt efter afstemning med følgende resultat, hvorefter ÆF1 bortfaldt:

For stemte 9 medlemmer: A, C, F, V og Ø.

Imod stemte ingen.

1 medlem undlod at stemme: B.

Med ovenstående godkendelse af ÆF2 blev indstillingens 1. og 2. at-punkt godkendt uden afstemning.

Emil Sloth (B) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: ”Der er behov for en løsning nu, der giver sikkerhed for De Glade Rødder, herunder de samlet 4.000 børn der kan komme på besøg hos tilbuddet i 2023. Den største sikkerhed for tilbuddet skabes ved, at udgiften på 375.000 kroner finansieres gennem Åben Skole-puljen samt ved, at beslutningen træffes på BUU-mødet den 14. december 2022”.

Rasmus Steenberger (F) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket A, C, V og Ø tilsluttede sig: ”Vi er glade for, at der nu sættes gang i at udbrede og implementere indholdet af handleplan for grøn folkeskole på skolerne. Samtidigt anerkender vi behovet for at følge op med flere midler til grøn folkeskole ved de fremtidige budgetforhandlinger".

Til top