Mødedato: 14.11.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Børne- og Ungdomsudvalgets studieture 2019

Udvalget skal tage stilling til destinationer og temaer for studieture i 2019.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalgets studieture i 2019 går til a) London/Glasgow samt b) San Francisco

Problemstilling

BUU drøftede på mødet den 26.9.18 forslag til forskellige destinationer og temaer for udvalgets studieture i 2019 med udgangspunkt i de fem mulige indsatsområder i BUU's strategi: bryd den negative sociale arv tidligt, højkvalitetsdagtilbud til alle, høj faglig kvalitet i skoler, tværgående ungeindsats og inklusion samt de fire greb: videndeling, inddragelse, kompetenceløft og forenkling. 

Løsning

Forvaltningen har på baggrund af udvalgets input, herunder de foreløbige drøftelser af udvalgets mulige strategi, udarbejdet forslag til en studietur til London/Glasgow og en delvis fælles studietur til San Francisco med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU). Turen til London tager desuden afsæt i udvalgets seneste drøftelser af en bedre fordeling af to-sprogede i dagtilbud og skoler. Indhold og tidspunkt er således fastlagt med henblik på udvalgets arbejde med en strategi for blandede dagtilbud og skoler, herunder inddragelsesperspektivet og fagligt løft af de svageste. Omdrejningspunktet for turen til San Francisco er kompetencer til fremtiden/21st century skills. Her er det muligt at få et indblik i den nyeste forskning og besøge skoler der fx er langt fremme med at bruge teknologi i undervisningen og skoler, der gør det modsatte. Herudover er der et fælles program med BIU med fokus på udsatte og integration.

Overordnet er det forventningen, at udvalget på studieturene får viden om og inspiration til, hvordan elementerne i udvalgets strategi kan foldes ud og skabe den ønskede forandring. Det gælder fx bud på, hvordan der kan arbejdes med at styrke det ”hele” børneliv i et 0-18 års perspektiv, hvor der er et fælles ansvar for kommunens børn og unge. Hvad der skal til for at give kommunens skoler et fagligt løft, herunder fordele og ulemper ved brug af teknologi i undervisningen, børn og unges trivsel og skolernes samarbejde med virksomheder mv. Nedenfor følger der bud på temaer og programpunkter på de forskellige destinationer. 

London/Glasgow - London Challenge og Getting it right for every child

Omkring år 2000 stod det skidt til i Londons skoler. De var Storbritanniens dårligste målt på elevernes standpunkt og udvikling. De dårligste skoler fandtes i Londons fattigste områder med mange tosprogede familier. Den daværende regering besluttede at investere massivt i at forbedre Londons skoler og igangsatte et omfattende program, som blev udviklet og drevet af blandt andre skoleeksperterne David Woods og Tim Brighouse. Et kerneelement i programmet var at definere en fælles vision og et moralsk formål, der forpligtede alle lærere, ledere og administratorer på at give alle børn den bedst mulige uddannelse. Elementerne fra programmet er nu en fast bestanddel af skoledriften i London, og nogle af de skoler, der klarede sig dårligst, ligger nu på eller lige over det nationale gennemsnit. 

Et bud på elementer i programmet, med London Challenge som omdrejningspunkt, men også besøg i dagtilbud, kunne være:

  • Oplæg om programmet London Challenge
  • Oplæg: The school improvement landscape in England, including the use of data, inspection and monitoring
  • Møde med politikere
  • Besøg i dagtilbud for at få et indblik i praksis
  • Et -to skolebesøg for at få et indblik i praksis   

Glasgow

I Skotland har man igangsat et nationalt program, Getting it right for every child (GIRFEC), til formål at forbedre resultaterne for alle børn og unge. De vil sige, at det primære fokus på turen vil være skole- og ungdomsområdet.

I programmet sættes fokus på børn og unge, hvis trivsel vækker bekymring hos forældre, lærere eller andre voksne, som er tæt på barnet/den unge. Barnet/den unge inddrages gennem interviews og deltagelse i møder, hvor alle involverede i fællesskab undersøger udfordringer og ressourcer, samt lægger en plan for, hvordan konkret formulerede indsatser kan støtte op om barnet/den unges trivsel.

Programmet er er implementeret på alle skoler og førskoler i Skotland. For at give udvalget et indblik i programmets mange elementer foreslås det, at udvalget besøger Glasgow, som har arbejdet med GIRFEC i over 10 år. Et bud på elementer i programmet kunne være:

Introduktion til programmets intentioner der primært handler om:

  • Et stærkt fokus på børn og unges trivsel
  • En enkel person har kontakten til børn, unge og forældre, som yder rådgivning, og support og hjælper med at få adgang til andre myndigheder, hvis og når det er nødvendigt
  • En børneplan - for at sikre en sammenhængende tilgang og koordination om det enkelt barns behov og omstændigheder

Besøg på førskoler og skoler for at få et praksisindblik i, hvordan der konkret arbejdes med GIRFEC.

San Francisco og Silicon Valley (en fælles dag med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Et fokus i programmet i San Francisco kan være integration og fremtidens skole herunder digitalisering og skolernes samarbejde med virksomheder.

Fokus i programmet fælles med BIU:

  • Udsatte, integration og storbyproblematikker

Fokus på byens udsatte og integration, herunder hvordan bystyret understøtter frivillighed    og inddrager frivillige i arbejdet med byens udsatte borgere.

  • Studieturen kan også have et fokus på demokrati og medborgerskab i alle grupper i samfundet, bl.a. med inddragelse af de bevægelser i USA, der de seneste år har fyldt meget i den offentlige debat, fx Anti gun, Black Life Matters og Me too, samt LBGT-foreningen i San Francisco.

Elementer i BUU's program kunne være:

  • Berkley University: 21st century skills herunder evaluering og tværfagligt samarbejde
  • Standford University: Strategi for fremtidens uddannelser, hvordan forbedrer man skolernes resultater.
  • Skolebesøg: Lærernes rolle i fremtidens undervisning og elever der underviser sig selv. Teknologi eller ikke teknologi i klasseværelset?
  • Virksomhedsbesøg fx IBM: Virksomhedssamarbejde, AI på skoleområdet, fremtidens skole og uddannelse.

Økonomi

Forvaltningen foreslår, at der afsættes op til 350.000 kr. (skønsmæssigt overslag) til studierejsen. Studierejsen finansieres på udvalgets bevilling, Administration, funktion 6.42.41 (kommunalbestyrelsesmedlemmer).

Videre proces

Med udgangspunkt i BUU's beslutning om destinationer for studieturene, går forvaltningen i gang med den detaljerede planlægning. Udvalget vil forud for studieturen modtage supplerende informationsmateriale samt en samlet plan for turen. Såfremt indstillingen godkendes foreslås det, at studieturen til London/Glasgow forsøges gennemført i uge 10 (fx tirsdag til lørdag, eventuelt med afrejse fra København allerede mandag aften), og at den fælles studietur til San Francisco gennemføres i uge 41.

Der vil senere blive forelagt en særskilt sag i Borgerrepræsentationen om grundlaget for udgiftsgodtgørelse.

Såfremt indstillingen godkendes orienteres KLF og SKK om udvalgets studietur til London, og kan for egen regning tage med og deltage i udvalgte programpunkter.

 

Tobias Børner Stax                                                /Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2018:

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:

"At udvalgets studietur i efteråret 2019 ikke går til San Francisco, men i stedet til Reggio Emilia i Norditalien med fokus på de mindre børn, dagtilbud og indskoling som et passende supplement til forårets studietur med fokus på skole og ungdomsliv".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: Ø.

Imod stemte 5 medlemmer: A, B, F og V.

3 medlemmer undlod at stemme: C, O og Å.

Udvalget godkendte herefter forvaltningens indstilling om en studietur til London/Glasgow, idet forvaltningen snarest muligt vender tilbage i forhold til yderligere en studietur i 2019.

Til top