Mødedato: 14.11.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

3. regnskabsprognose 2018

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til 3. regnskabsprognose samt til håndtering af forventet merforbrug i 2018 og 2019.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender 3. regnskabsprognose for 2018
  2. at udvalget tager til efterretning, at størstedelen af merforbruget ved 3. regnskabsprognose forventes håndteret af puljen til uforudsete udgifter, jf. aftalen om budget 2019
  3. at udvalget godkender, at den del af merforbruget i 2018, som ikke dækkes af puljen til uforudsete udgifter, håndteres ved at reducere med et tilsvarende beløb i budgetudmeldingen 2019 til alle enheder for at sikre et budget i balance i 2019
  4. at udvalget godkender, at forvaltningen reducerer med 26,2 mio. kr. i budgetudmeldingen 2019 til alle enheder med henblik på finansiering af forventet merforbrug i 2019 for at sikre et budget i balance i 2019

Problemstilling

Tre gange om året skal BUU melde forventninger til det samlede regnskabsresultat til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Nu fremlægges den 3. prognose for regnskabsresultat for 2018, som er baseret på forbrug og aktiviteter i de første 9 måneder af året. I indstillingen kommenteres de væsentligste afvigelser, mens mere detaljerede regnskabsforklaringer på bevillingsniveau fremgår af bilag 1. Bilag 2 er en del af afleveringskravet til Økonomiforvaltningen.

Denne sag om 3. regnskabsprognose skal læses i sammenhæng med indstillingen om udmøntning af budgettet for 2019, da begge sager påvirker udmøntningen af budgettet for 2019. Der blev med aftalen om budget 2019 finansieret 35,0 mio. kr. af merforbruget på specialområdet. Med budgetudmøntningssagen skal udvalget tage stilling til finansiering af den resterende del af merforbruget på specialområdet, der udstår, mens der med denne prognosesag skal tages stilling til henholdsvis håndtering af det forventede merforbrug i 2018 samt et resterende merforbrug i 2019, som ikke vedrører specialområdet.

Der er en samlet økonomisk udfordring på 66,9 mio. kr. i 2019, som skal håndteres, da udvalget ikke må budgettere med et merforbrug. I udmøntningssagen håndteres 31,3 mio. kr. vedrørende specialområdet i 2019. De resterende 35,6 mio. kr. skal håndteres i 3. regnskabsprognose og udgøres af 9,4 mio. kr. vedrørende merforbrug i 2018, som ikke forventes at blive dækket af puljen til uforudsete udgifter, og 26,2 mio. kr. vedrørende forventet merforbrug i 2019. 

Løsning

Af tabel 1 nedenfor fremgår det samlede resultat ved 3. prognose. Samlet set forventes et mindreforbrug på 31,0 mio. kr. Heraf er 45,9 mio. kr. skoler og institutioners opsparing og 34,5 mio. kr. mindreforbrug på eksterne midler, mens der er et merforbrug på den ordinære drift på 49,4 mio. kr.

Tabel 1: Forventet resultat 2018 fordelt på bevillingsområder

De eksterne midler indeholder såvel kontraktbundne midler fra fonde og ministerier m.v., som medfinansierer en række projekter samt Skt. Annæ skoles gymnasiedel, der finansieres af statslige midler. Skt. Annæ skoles gymnasiedel har ikke tidligere indgået som en del af regnskabsforklaringerne, men forventes nu håndteret i lighed med de eksternt finansierede projekter (hvilket forelægges ØU den 20. november i sagen om regnskabscirkulæret for 2018 og principper for overførsel). Hvad angår de eksternt finansierede projekter vil de midler, der ikke forventes anvendt i 2018, vil blive søgt overført til 2019 i forbindelse med Overførselssagen 2018-19 til en fortsættelse af projekterne i 2019. En annullering af projekterne vil betyde, at midlerne helt eller delvist vil skulle tilbagebetales til fonde og ministerier mv, herunder midler som allerede er afholdt. Den decentrale opsparing vil ligeledes søges overført til 2019. For at kunne finansiere overførslerne skal merforbruget på den ordinære drift på 49,4 mio. kr. håndteres. Forvaltningen forventer pt., at kommunens pulje til uforudsete udgifter dækker 40 mio. kr., og der resterer derfor forventeligt 9,4 mio. kr., som udvalget selv skal håndtere.

Den decentrale opsparing

Forventningen til den decentrale opsparing er 45,9 mio. kr. mod de 52,6 mio. kr., der blev forventet ved 2. prognose. Det skyldes primært et fald i forventningerne på undervisning, hvor skolerne nu samlet set forventer en decentral gæld på 3,5 mio. kr. ved 3. prognose, som dækker over skoler med underskud og overskud.

Ordinær drift

Afvigelsen på den ordinære drift findes især på specialområdet og undervisning og skyldes primært flere børn pga. stigende dækningsgrader med en større andel af børn i byens folkeskoler og specialtilbud, end der er budgetteret med i 2018.

Specialområdet

Det forventede merforbrug på specialområdet er reduceret med 9,8 mio. kr. i forhold til forventningen i 2. prognose. Det skyldes primært, at der i specialdagtilbud forventes færre børn end ved 2. prognose herunder især 9 færre børn i specialbørnehave.

Som følge af aftalen om budget 2019 har forvaltningen igangsat en analyse på specialområdet med handlingsplaner for den fremadrettede økonomiske og faglige styring. Udvalget vil på mødet den 5. december blive præsenteret for en status, herunder de foreløbige resultater og vigtigste konklusioner i analysen. Forvaltningen forventer, at der vil være endelig afrapportering til udvalget på budgetseminaret i februar 2019.

Undervisning

Merforbruget på undervisning på 19,2 mio. kr. er sammensat af et merforbrug vedrørende stigende dækningsgrader og et mindreforbrug, som primært skyldes færre udgifter til privatskoler og køb/salg af pladser.

På skoleområdet opgøres antal elever en gang årligt den 5. september. Her i 3. prognose er aktiviteten baseret på de nyeste elevtal pr. 5. september 2018, og der er 714 flere elever i 0.-9. klasse end budgetteret, svarende til et merforbrug på 40,0 mio. kr. Det er en stigning på 11,0 mio. kr. i forhold til 2. prognose, jf. tabel 2. 

Tabel 2: Forventet aktivitetsafvigelse på undervisningsområdet 2.-3. prognose 2018

Håndtering af udfordring i 2018 og 2019

Hvad angår 2018 forventer forvaltningen, at ca. 40 mio. kr. af de 49,4 mio. kr. i forventet merforbrug håndteres med puljen til uforudsete udgifter. Det resterende forventede merforbrug på ca. 9,4 mio. kr. vil blive overført til 2019 og skal håndteres i 2019. Derudover forventer forvaltningen en udfordring på 26,2 mio. kr. i 2019, da det aktivitetsdrevne varige merforbrug i 2018 også vil påvirke resultatet for 2019, jf. tabel 3. Dette er eksklusiv merforbruget på specialområdet, der håndteres med udmøntningssagen på dette møde.

Tabel 3: Samlet udfordring i 2019

Forvaltningen anbefaler at håndtere det samlede merforbrug ved at reducere med i alt 35,6 mio. kr. i udmeldingen af budget 2019 for at kunne udmelde et budget i balance. Forvaltningen anbefaler, at alle enheders budgetter reduceres med en lige andel, og at alle dermed bidrager til at finansiere merforbruget. Det vil sige, at både skoler, klynger, bydækkende enheder, områderne og centrale kontorer bidrager. Det vil påvirke en gennemsnitlig skole eller en klynge med en reduktion af budgettet på ca. 0,5 pct. Det svarer på almene skoler i gennemsnit til ca. 137.000 kr. og ca. 311.000 kr. i gennemsnit på de kommunale klynger.

Alternativt kan forvaltningen optage et internt lån som nævnt i aftalen om budget 2019. Der er tale om et mindre beløb ud af det samlede budget, et internt lån skal tilbagebetales over seks år med påløbende renter, og udvalget vil under alle omstændigheder selv i senere budgetter skulle finansiere afdragene med det fulde beløb plus renter. Forvaltningen anbefaler derfor ikke denne løsning.

De sidste tre måneder af året frem til regnskabsafslutningen kvalificeres forventningen til regnskabsresultat endeligt. Udfaldet af en række forhold som især afregningen med andre kommuner for køb/salg af pladser og de decentrale enheders samlede forbrug kan betyde, at resultatet kan ændre sig i begge retninger. Hvis det endelige regnskabsresultat betyder, at der er reduceret med et for stort beløb i budgetudmeldingen, vil det overskydende beløb efterfølgende blive udmeldt til alle enheder.

Økonomi

Den foreslåede budgetreduktion vil påvirke en gennemsnitlig skole eller en klynge med ca. 0,5 pct. ud over de 0,5 pct. som følge af den foreslåede budgetreduktion i udmøntningssagen.

Videre proces

Det forventede regnskab pr. oktober 2018 for hele kommunen fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Regnskabet for 2018 forelægges udvalget forventeligt i marts 2019.

Udmøntningen af puljen til uforudsete udgifter foretages i forbindelse med fjerde sag om bevillingsmæssige ændringer, som behandles af Økonomiudvalget den 11. december og Borgerrepræsentationen den 13. december.

Efter udvalgets godkendelse af denne indstilling samt indstillingen om udmøntning af budget 2019 - der behandles på indeværende møde  - udarbejdes budgetudmeldinger til skoler, institutioner, bydækkende tilbud og administrationen, som forventes udsendt i december 2018.

 

Tobias Børner Stax                                                        /Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2018:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 4. at-punkt:

"At forvaltningen optager et internt lån for at finansiere et forventet merforbrug i 2019 med henblik på at sikre et budget i balance i 2019".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: Ø.

Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

1 medlem undlod at stemme: Å.

Indstillingens 4. at-punkt blev herefter godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte 2 medlemmer: Ø. 

1 medlem undlod at stemme: Å.

Enhedslisten og Alternativet ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi finder det stærkt kritisabelt, at forvaltningens udmelding om et helt nødvendigt merbehov på specialområdet ikke er blevet finansieret i budget 2019, og at de manglende 30,8 mio. kr. som følge heraf findes gennem besparelser på alle kommunens institutioner. Partierne mener, at det er ansvarsforflygtelse, når Borgerrepræsentationens flertal dermed gennem årets budget har pålagt BUU at udmønte nedskæringer, som ikke har været genstand for en samlet politisk prioritering. I udmøntningen af de faktiske prioriteringer i det vedtagne budget er der flere stærkt bekymrende forringelser af velfærd, herunder den delvise sommerlukning af mange daginstitutioner og en vigende kvalitet af rengøring.”

Til top