B-sag: Høringssvar vedr. samdrift Amager
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget godkender forvaltningens forslag til høringssvar til investeringsforslaget 'Samdrift Amager', som efterfølgende vil indgå i sagen til Kultur-og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget
Problemstilling
I overførselssagen 2018-19 afsatte forligskredsen bag Budget 2019 1,5 mio. kr. i 2019 til en analyse af samling af kommunens viceværtsdrift og den nære arealpleje på Amager og Christianshavn i én enhed i en toårig periode. Det blev med finansieringen af analysen vedtaget, at der skulle forelægges et investeringsforslag for pilotprojektet til budget 2020 (se yderligere om viceværtsdriften og investeringscasen i bilag 1).
Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) har på denne baggrund udarbejdet pilotprojektet 'Samdrift Amager', som er et toårigt projekt, der har til opgave at etablere ét geografisk tværgående driftsfællesskab i Københavns Kommune afgrænset til Amager og Christianshavn. Formålet er at designe og teste, hvordan der kan skabes en nemmere og enklere opgaveløsning på viceværtsområdet på tværs af forvaltningernes ressortområder på sigt.
Pilotprojektet medfører, at hovedparten af viceværtsdriften og den nære arealpleje på Amager og Christianshavn samles under ét driftsfællesskab under KFF fra d. 1. juni 2020 og foreløbigt indtil 1. juni 2022. I Børne og Ungdomsforvaltningen medfører det, at gårdmandskorpset vil overgå til KFF, mens de enheder, som på nuværende tidspunkt har egen vicevært/gårdmand ansat, vil få mulighed for at bibeholde denne løsning, eller de kan vælge at indgå i pilotprojektet.
Investeringsforslaget berører således brugere og ansatte på Børne- og Ungdomsforvaltningens område, og det er derfor forventeligt, at udvalget afgiver et høringssvar til investeringsforslaget, jf. KFF’s høringsbrev (jf. bilag 2).
Løsning
Forslag til BUU’s høringssvar:
”BUU ser overordnet positivt på tiltag i kommunen, der kan sikre en koordineret og brugervenlig drift af kommunens ejendomme og arealer. Driftsopgaverne i sig selv og den til tider manglende koordinering mellem de udførende forvaltningerne kan være en tidsrøver og virke forstyrrende for BUF’s skoler og institutioner, hvis primære opgave er undervisning og pædagogisk arbejde. Det er derfor afgørende for BUU at støtte op om tiltag, der kan bidrage til en enklere og lettere hverdag for brugerne. Det er også positivt, at der samtidig kan høstes effektiviseringer, som ikke påvirker kernedriften.
Derfor er BUU positivt indstillet overfor ideen om at samle kommunens viceværtsdrift og nære arealpleje med henblik på at skabe en nemmere, enklere og mere effektiv opgaveløsning på området. BUU forholder sig derfor også positivt til pilotprojektet, men har dog en række konkrete bemærkninger og opmærksomhedspunkter, som ønskes medtaget i det videre arbejde.
- På grund af fritvalgs-ordningen kan det nøjagtige antal årsværk, der går med i piloten fra BUF, variere. BUU forudsætter, BUF kun afleverer midler svarende til det faktiske antal årsværk, som indgår i projektet.
- Investeringsforslaget forudsætter, at pilotprojektet vil resultere i optimerede arbejdsgange og smartere opgaveløsning svarende til en varig effektivisering på 1,3 mio. kr. årligt, hvoraf 0,7 mio. kr. er på BUU’s område. BUU tager pga. det begrænsede beløb til efterretning, at udvalget selv skal finansiere denne effektivisering i kommende budgetforslag, såfremt pilotprojektet ikke fortsætter som en varig model, men afsluttes efter projektperioden. BUU forventer, at KFF har afklaret med Økonomiforvaltningen, at casen lever op til ØU’s krav om, ”at Investeringsforslaget skal have en varig effektivisering. Forslag, der har karakter af projekter, hvor den årlige varige effektivisering efter projektudløb ikke længere optræder godkendes ikke.” (ØU 11/12-2018)
- Af høringsbrevet fremgår det, at KFF vil ansøge om supplerende midler, der skal anvendes til at samle op på erfaringerne med de nye driftsformer samt udarbejde det fornødne datagrundlag, der er nødvendigt for at kunne beregne effektiviseringspotentialet ved udbrede modellen til at omfatte hele Københavns Kommune. BUU bakker op om dette og finder det vigtigt, at pilotprojektet afdækker såvel fordele som ulemper ved at samle kommunens viceværtsdrift og nære arealpleje, så det sikres, at en evt. fremtidig model for hele kommunen udarbejdes med afsæt i disse erfaringer.
- I forhold til proces og kommunikation er det godt, at der er stor inddragelse af teamledere (daglige ledere) og nedsat et MED. Der bør dog også være fokus på relevant og målrettet information til medarbejderne (gårdmændene) evt. gennem møder, hvor medarbejderne har mulighed for at få besvaret de spørgsmål, de måtte have.
- Ligeledes er det vigtigt, at KFF i projektet har stort fokus på brugerne i form af skole og institutioner og deres oplevelse af et fortsat højt serviceniveau, en enkel og let tilgængelig kontakt samt fleksibilitet, der opleves understøttende for institutionernes rytme og hverdag.”
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Børne- og Ungdomsudvalgets høringssvar vedlægges til drøftelsen i Kultur- og Fritidsudvalget den 22. august og i Økonomiudvalget den 27. august 2019.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. august 2019:
Indstillingen blev godkendt.