Mødedato: 14.08.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Strukturelt mindreforbrug

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til udvalgets strukturelle mindreforbrug, som kan indgå i budgetforhandlingerne for 2014.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalgets bidrag til strukturelt mindreforbrug til brug for budgetforhandlingerne til budget 2014 fastsættes til netto 0 kr.

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede den 11. juni 2013 (2013-86465), at forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen frem mod augustindstillingen skal undersøge, om der i forvaltningerne er et strukturelt mindreforbrug. Er der det, indgår eventuelle strukturelle mindreforbrug i budgetforhandlingerne for 2014. Forslag om strukturelle mindreforbrug godkendes i fagudvalgene.
 

Forslag om strukturelle mindreforbrug skal sendes til Økonomiforvaltningen senest den 16. august 2013, så de kan blive behandlet på Økonomiudvalgets møde den 21. august 2013.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen kan ikke anbefale, at udvalget bidrager til budgetforhandlingerne for 2014 med et strukturelt mindreforbrug. I 2014 vil det være nødvendigt at finansiere ca. 40 mio. kr. yderligere til stigende dækningsgrader på dagområdet. Udgifterne hertil kan finansieres af demografien for 2014 på Undervisningsområdet og det generelle mindreforbrug i forvaltningen, som i væsentlig grad kan henføres til køb/salg-området. Men der er ikke yderligere strukturelt mindreforbrug på udvalgets område.

Børne- og Ungdomsudvalgets 2. regnskabsprognose 2013, som også behandles på dette møde, viser, at forvaltningens samlede driftsbudget stort set balancerer. Der er intet, der tyder på, at det vil ændre sig væsentligt i 2014 og forvaltningen kan derfor ikke umiddelbart anbefale at bidrage. Finansieringen af de stigende dækningsgrader på dagområdet fremgår af tabellen herunder.

Tabel 1. Strukturelt mer- og mindreforbrug i Børne- og Ungdomsforvaltningen:

 

mio. kr.

Demografi på Undervisningsområdet

15,0

Køb/salg-området

25,0

Stigende dækningsgrader på dagområdet

-40,0

Strukturelt mindreforbrug i alt

0,0

Demografi på Undervisningsområdet

Som det også fremgår af 2. regnskabsprognose 2013, er der et mindreforbrug på ca. 40 mio. kr. i 2013 på Undervisningsområdet, som skyldes, at udgifterne til marginale elever i 2013 er lavere end den tilsvarende forøgelse af undervisningsrammen med demografimidlerne. 

Ca. halvdelen af mindreforbruget skyldes mindreforbrug på det kommunale bidrag til privat- og efterskoler samt mindre aktivitet end forventet. Denne udvikling ventes ikke at fortsætte i 2014, hvor aktiviteten som udgangspunkt forventes at følge den beregnede forventede aktivitet i demografimodellen.

Til gengæld forventes der fortsat lavere faktiske priser end i demografimodellen. Omkostningerne til de marginale elever er i de senere år faldet som følge af en bedre ressourceudnyttelse og effektivisering. Derudover har forsinkelsen i etableringen af nye spor og skoler yderligere betydet, at omkostningerne pr. elev er faldet pga. mindre udgifter til f.eks. grundbevilling, rengøring og øvrige ejendomsrelaterede udgifter.

Det kan dog forventes, at omkostningerne vil stige i takt med at nye spor og skoler etableres, så niveauet kommer tættere på det reelle udgiftsbehov, som ligger til grund for demografimodellen og det serviceniveau, som ønskes for skolerne. Mindreforbruget på prisen for de marginale elever forventes derved at falde i 2014 og frem. Men der vil fortsat være et mindreforbrug i 2014, som kan estimeres til ca. 15 mio. kr.

Køb/salg- området

Køb/salg-området er et historisk svært styrbart område, men det samlede forbrug har de sidste to år ligget nogenlunde stabilt med henholdsvis ca. 705,7 mio. kr. i 2011 og ca. 694,9 mio. kr. i 2012. I 2013 forventes ca. 702,5 mio. kr. i samlet forbrug, hvilket ligger fint i tråd med de sidste to års forbrug.

Budgettet har i 2012 været sat for højt, hvilket resulterede i mindreforbrug. Budgettet er derfor mellem 2012 og 2013 blevet tilpasset/nedskrevet med ca. 43,5 mio. kr., som har frigjort budgetmidler til bl.a. at dække finansieringsudfordringen på ca. 16 mio. kr. til de stigende dækningsgrader på dagområdet i 2013. Udgifterne på køb/salg området forventes at ligge på samme niveau i 2014 som i de foregående år, og de resterende frigjorte budgetmidler giver derfor mulighed for at dække en del af den samlede finansieringsmæssige udfordring i 2014 og frem. Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at det drejer sig om ca. 25,0 mio. kr.

Stigende dækningsgrader på dagområdet

En arbejdsgruppe med medlemmer fra Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen estimerede i februar 2013 udfordringen i forhold til stigende dækningsgrader til at være 27,7 mio.kr., såfremt 2013 fulgte den gennemsnitlige udvikling i dækningsgrader de sidste 5 år. Jf. aftalen ” Fremgang i fællesskab” har forvaltningen i forlængelse af samarbejdet med Økonomiforvaltningen estimeret udgifterne til stigende dækningsgrader til at udgøre ca. 26,0 mio. kr. i 2013. Beregningerne understøtter, at udviklingen følger de sidste 5 års tendens og bekræfter, at tendensen med stigende dækningsgrader også forventes at fortsætte i 2014 og frem.

Det forventes, at der fortsat vil være en stigning i dækningsgraden i 2014, hvilket estimeres til at give et merbehov på ca. 30,0 mio. kr. udover merudgifterne på 26,0 mio. kr. i 2013. Stigningen sker primært på vuggestuebørnene, da intet tyder på, at der vil være færre, der vælger at benytte dagtilbud i fremtiden.

I overførselssagen fra 2012 til 2013 fik Børne- og Ungdomsudvalget tilført 10,0 mio. kr. til delvis finansiering af de stigende dækningsgrader. Midlerne blev givet som en etårig bevilling og bortfalder i 2014. Udvalget må derfor forventes selv at skulle finansiere stigningen på de ca. 30,0 mio. kr. samt bortfaldet af de etårrige 10 mio. kr. svarende til ca. 40,0 mio. kr. i alt i 2014.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.

Videre proces

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning fremsendes til Økonomiforvaltningen og vil indgå i indstillingen til Økonomiudvalgets møde den 21. august 2013.


                         Else Sommer                   /Lasse Elsman

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top