Mødedato: 14.03.2022, kl. 10:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Overførselsanmodninger 2021-22

Se alle bilag

Udvalgene kan hvert år anmode om at overføre mindreforbrug fra årsregnskabet til næste års budget. Børne- og Ungdomsudvalget skal i denne sag tage stilling til overførsler fra regnskab 2021 til budget 2022.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at udvalget godkender overførselsanmodningerne fra regnskab 2021 til budget 2022.

Problemstilling

Udvalgene I Københavns Kommune kan hvert år anmode om at overføre mindreforbrug til næste års budget i forbindelse med regnskabet. Økonomiforvaltningen (ØKF) reviderer årligt kommunens principper for overførsler i regnskabet og forelægger dem for Økonomiudvalget (ØU) til godkendelse. ØU vedtog principper for overførsler fra 2021 til 2022 den 23.11.2021. Principperne indebærer, at udvalgenes mindreforbrug på serviceområdet kan overføres i det omfang, at der er ledigt servicemåltal på de tre følgende kategorier:

  • decentrale institutioners opsparing
  • eksternt finansierede projekter
  • lov- eller kontraktmæssigt bundne midler

Overførselsadgangen på de tre områder skal sikre hensigtsmæssige økonomiske beslutninger. Skoler og institutioner kan fx spare op til større anskaffelse mv., og forvaltningerne kan gennemføre projekter med tilskud fra fonde samt indgå kontrakter med eksterne parter, hvor projekterne naturligt strækker sig over et årsskifte.

Udover de tre kategorier kan udvalgene anmode om øvrige overførsler, som relaterer sig til Covid-19, med henblik på evt. politisk prioritering i overførselssagen. 

Løsning

BUU’s regnskabsresultat for 2021 udviser et mindreforbrug på 201,2 mio. kr. på serviceområdet. BUF foreslår med denne indstilling, at BUU heraf anmoder om at få overført i alt 159,2 mio. kr. i henhold til de principper, som ØU har vedtaget. Overførselsanmodningerne fordeler sig med 116,3 mio. kr. til decentral opsparing, 37,1 mio. kr. til eksternt finansierede projekter, 0,2 mio. kr. til lov- eller kontraktmæssigt bundne midler og 5,6 mio. kr. i øvrige overførsler. Overførselsanmodningerne gennemgås herunder, og de er nærmere beskrevet i bilag 1.

Overførselsanmodningerne er gennemgået af Intern Revision (IR) med henblik på at vurdere, om de opfylder de opstillede krav, og den fornødne dokumentation er til stede. Intern Revision har konkluderet, at anmodningerne om overførsler er udarbejdet i overensstemmelse med de opstillede kriterier herfor.

Af tabel 1 fremgår overførselsanmodningerne fra 2021-2022 på de seks bevillingsområder, som BUF’s budget er opdelt i. Som det fremgår af tabellen, udgør opsparingen på skoler og dagtilbud størstedelen af overførslerne. Derudover anmodes der primært om overførsler vedr. eksternt finansierede projekter på undervisningsområdet.

Tabel 1: Overførselsanmodninger 2021-2022                          

Bevillingsområde

(mio. kr.)

Decentral opsparing

Eksternt finansierede projekter

Lov- eller kontraktmæssigt bundne midler

Øvrige overførsler

I alt

Dagtilbud

62,8

2,8

0,2

1,6

67,3

Specialtilbud

-1,1

0,0

0,0

0,0

-1,1

Undervisning

40,7

28,2

0,0

3,8

72,8

Specialundervisning

13,7

0,7

0,0

0,0

14,4

Sundhed

0,1

0,0

0,0

0,0

0,1

Administration

0,0

5,4

0,0

0,2

5,6

I alt

116,3

37,1

0,2

5,6

159,2*

*Afrundet.

Decentral opsparing

Den decentrale opsparing er skoler og institutioners samlede overskud og gæld. Den er ved udgangen af 2021 på 116,3 mio. kr. De decentrale enheder har mulighed for at overføre mindreforbrug (opsparing) på service på 4 pct. af årsbudgettet. Resterende mindreforbrug på service kan anmodes overført til anlæg på den enkelte enhed. Tanken bag den direkte overførselsadgang for decentrale enheder er at sikre, at en institution eller skole kan spare mindre beløb op til lidt større investeringer til eksempelvis nye legeredskaber eller andet til gavn for brugerne.

Der anmodes om overførsel af i alt 116,3 mio. kr. fordelt med 103,1 mio. kr. på service, og 13,2 mio. kr.  på anlæg.

Tabel 2: Overførselsanmodninger 2020-21 - decentral opsparing

Decentral opsparing

Overførselsanmodninger 2021-22 (mio. kr.)

Service

103,1

Anlæg

13,2

I alt

116,3

Samtlige overførselsønsker i forhold til den decentrale opsparing fremgår af bilag 1.

Eksternt finansierede projekter (tilskudsmidler)

De eksterne midler er kontraktbundne midler fra fonde og ministerier m.v., der medfinansierer en række projekter. Midlerne vil i 2022 gå til en fortsættelse af de gældende projekter. En annullering af projekterne vil betyde, at de eksterne tilskud helt eller delvist vil skulle tilbagebetales, herunder også midler som har været afholdt til aktiviteten. Der anmodes om en overførsel på i alt 37,1 mio. kr.

De største overførselsanmodninger vedrører Skoletjenestens aktiviteter, Sank Annæ Gymnasiums opsparing og tilskud fra staten til kompetenceudvikling på skoleområdet.

Skoletjenesten er et samarbejde mellem flere kommuner og regioner, kulturinstitutioner, uddannelsessteder, Børne- og Undervisningsministeriet om udvikling og tilbud om undervisningsforløb. Skoletjenesten finansieres b.la. med midler fra Børne- og Undervisningsministeriet samt en række fonde. En del af skoletjenesten aktiviteter følger ikke den kadence, som midlerne udbetales. Fx modtager tjenesten i nogle tilfælde tilskud i ét år til forløb, som strækker sig over flere år.

Sankt Annæ Gymnasium er finansieret af statslige midler, og derfor indgår gymnasiets opsparing ikke i overførslen af decentral opsparing men som overførsel af eksternt finansierede midler.

Lov- og kontraktmæssigt bundne midler

Der anmodes overført 0,2 mio. kr. i kontraktligt eller lovmæssigt bundne midler til budget 2022 til konkrete projekter/aktiviteter, som forvaltningen har forpligtet sig til at betale for. jf. bilag 1. Såfremt midlerne ikke overføres, kan forvaltningen ikke overholde de kontraktlige forpligtelser.

Øvrige overførsler

Der anmodes om at få overført nedenstående øvrige overførsler på 5,6 mio. kr. Det vedrører dels investeringsmidler til to investeringsforslag, som uden overførsel ikke kan give de forudsatte effektiviseringer, dels køb af IT-udstyr, der pga. covid-19 først kan leveres i 2022 samt midler til dagtilbudsledelsesuddannelse.

Tabel 3: Overførselsanmodninger 2021-2022 – øvrige overførsler

Bevillingsområde (mio. kr.)

Øvrige overførsler

Investeringsmidler

0,8

IT-udstyr

3,8

Småbørnsløft 2.0 - Dagtilbudsledelsesuddannelse

1,0

I alt

5,6

Økonomi

Alle overførsler sker ved en tillægsbevilling til budget 2022 efter konkret stillingtagen af Borgerrepræsentationen. Tillægsbevillingerne er budgetmæssige neutrale for kommunen, da de udgøres af en tilsvarende afvigelse i regnskabet.

Videre proces

Overførselsanmodningerne oversendes efter udvalgets godkendelse til Økonomiforvaltningen med henblik på at indgå i indstilling om kommunens samlede overførsler, som forventes behandlet af Økonomiudvalget den 26. april og af Borgerrepræsentationen den 5. maj 2022.

 

Tobias Børner Stax                                            Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. marts 2022:

Indstillingen blev godkendt.

Til top