Forsøg med kontingentfritagelse i ungdomsklubber
Forsøg med kontingentfritagelse i ungdomsklubber
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 14. marts 2007
8. Forsøg med kontingentfritagelse i ungdomsklubber
J.nr. 2006-4333
INDSTILLING OG BESLUTNING
Udvalget skal tage stilling til iværksættelse af forsøg med frivillig kontingentfritagelse i ungdomsklubber i tre distrikter samt ungdomsklubtilbud tilknyttet Klostervængets heldagsskole på baggrund af høring herom.
BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at forslag til forsøg med frivillig kontingentfritagelse i ungdomsklubber i distrikterne Nørrebro, Bispebjerg og Vanløse, Brønshøj/Husum i perioden 2007 og 2008 godkendes med de bemærkninger høringsrunden har givet anledning til
2. at de ungdomsklubtilbud, der er tilknyttet Klostervængets heldagsskole omfattes af forsøget
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2007
Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer (A, F og Ø)
Imod stemte 2 medlemmer (C og O).
Udvalget vedtog at pålægge forvaltningen at fremlægge overvejelser om, hvilke andre faktorer end kontingentfritagelse, der bevirker fravalg af klubberne.
C og O ønskede følgende protokolbemærkning fra udvalgets behandling den 13. december 2006 videreført: "Det kan umiddelbart virke som et sympatisk forslag, men C og O kan ikke støtte det, da vi ikke ønsker nogen form for positiv særbehandling af nogle institutioner." Jette Bergenholz Bautrup tilsluttede sig dette.
Allan Mylius Thomsen (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten støtter principielt forslaget, men finder, at der burde være en bedre afklaring af det økonomiske grundlag for ordningen."
PROBLEMSTILLING
Der er flere ungdomsklubber, der fremfører, at betaling af kontingent hindrer klubbens bestræbelser på, at fremstå som et tilbud til alle unge i lokalsamfundet uanset sociale og kulturelle baggrunde. Det foreslås, at etablere forsøg med kontingentfritagelse i 2007 og 2008.
BUU vedtog den 13. december 2006 (j.nr. 2006-4333), at sende forslaget i høring hos de berørte klubber, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Vanløse Lokaludvalg, paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner samt hos de relevante faglige organisationer.
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på møde den 24. januar 2007, at udvalget i forbindelse med den endelige behandling af forslag om kontingentfritagelse på Nørrebro, Bispebjerg og Vanløse/Brønshøj-Husum medtager forslag om kontingentfritagelse for alle unge i de ungdomsklubtilbud, der er tilknyttet Klostervængets Heldagsskole (j.nr.2006-3725).
Forsøget skal vise, hvorvidt:
- det pædagogiske tilbud bliver bedre
- de unge sammen med de ansatte får en nemmere dagligdag, blandt andet via øget dialog og medbestemmelse på aktiviteterne
- der sker en ændring i medlemstallet/søgefrekvens
LØSNING
Forvaltningen har modtaget 9 svar, jf. bilag 1 og 2.
Høringssvarende er overvejende positive. Klubberne, der er beliggende i socialt belastede områder på Bispebjerg og Nørrebro, hilser forslaget velkomment, hvorimod Vanløse på nuværende tidspunkt ikke kan anbefale en sådan model uden, at der ydes økonomisk kompensation til ungdomsklubberne. Forvaltningen gør i den forbindelse opmærksom på, at forsøget er frivilligt for den enkelte klub.
BUPL svarer, at det har været et forhandlingspunkt i forbindelse med klubbernes ny budgetmodel, da opsøgende arbejde ikke går i spænd med afkrævning af betaling.
Flere høringssvar gør opmærksom på, at det virker paradoksalt, at der samtidig med forsøg med frivillig kontingentfritagelse i ungdomsklubberne sker en markant forhøjelse af kontingentet i juniorklubberne.
Forvaltningen vurderer, at forslaget er blevet vel modtaget og vil derfor umiddelbart efter udvalgets beslutning tage tiltag til udmøntning af forslaget
ØKONOMI
Kontingentbetalingen i ungdomsklubberne foregår direkte til klubben, hvorfor den administrative opgave i forhold til opkrævning af kontingent forsvinder, og der frigøres medarbejderressourcer til den pædagogiske opgave både inde i klubben og ude på gaden.
Klubberne kan indføre brugerbetaling, på udvalgte aktiviteter, i samarbejde med de unge, således at indtægtstabet som følge af bortfald af kontingentbetaling i forsøgsperioden kan dækkes.
VIDERE PROCES
Forvaltningen udarbejder en informationsskrivelse til distrikter og de berørte ungdomsklubber vedrørende retningslinier for deltagelse i forsøget.
Forsøget evalueres i slutningen af 2008 med henblik på en eventuel videreførelse.
BILAG
Høring
1. Skema med uddrag af høringssvar.
2. Høringssvar
Else Sommer
Michael Hougaard Olsen