Afslutning af projekt "Reservebedste" og ordningens videre fremtid
Afslutning af projekt "Reservebedste" og ordningens videre fremtid
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 14. marts 2007
2. Afslutning af projekt "Reservebedste" og ordningens videre fremtid
J.nr. 1101-306938
INDSTILLING OG BESLUTNING
Udvalget skal tage stilling til afslutningen af projekt 'Reservebedste' og ordningens videre fremtid.
Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at udvalget tager evalueringen af reservebedsteordningen i Københavns Kommune i forsøgsåret 2006 til efterretning
2. at udvalget sætter ønske om 350.000 kr. p.a. fra 2008 og frem, på udvalgets ønskeliste til budget 2008, til videreførsel af reservebedsteordningen i København
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2007
Indstillingen blev godkendt. Udvalget pålagde desuden forvaltningen at finde 120.000 kr., som kan holde ordningen gående på lavt blus i 2007 indtil der i givet fald træffes beslutning om en videreførelse af ordningen.
Problemstilling
Reservebedsteordningen er et tilbud til enlige uden netværk og familie, der kan træde til, når børnene bliver syge. Tilbuddet støtter således op om brugernes mulighed for at forblive på arbejdsmarkedet, eller gennemføre deres studier. Reservebedster er ældre medborgere (typisk sundhedsplejersker på efterløn eller pension), som har lyst til at give en hånd med i forhold til omsorgsopgaven. Reservebedsterne får ikke løn, men dog en kompensation på ca. 25-30 kr. pr. time til transport og øvrige udgifter (alt efter om det er dag eller aften). Det er noget familierne og bedsterne selv afgør, hvordan de ønsker det. Der er etableret en godkendelsesordning, som sikrer at reservebedsterne er i stand til at løfte opgaven, og ordner det praktiske med straffeattester mv.
Projekt 'Reservebedste' i Københavns Kommune er nu afsluttet. Projektet var et étårigt forsøg, finansieret af puljemidler under Familie- og Forbrugerministeriet. Projektets formål var at afdække behovet for en reservebedsteordning i Københavns Kommune, samt undersøge muligheden for at skaffe det fornødne antal godkendte 'reservebedster' til dækning af behovet. Projektevalueringen viser, at der er stor interesse og behov for ordningen.
Løsning
I november måned 2006, var der 27 reservebedster tilknyttet ordningen, der tilsammen var tilknyttet 57 familier. På samme tidspunkt var der 170 familier på venteliste til at blive tilknyttet en reservebedste. Der er således kun tilbud til de allermest trængende brugere.
Reservebedsteordningen står, ud over 40.000 kr. i tildelte §115 midler, uden finansiering i 2007. Forvaltningen har afsøgt mulighederne for bidrag hos forskellige organisationer og interessenter, men uden resultat. Ordningen er således sat på vågeblus p.t. Udgiften til fremtidig løn og drift af ordningen vurderes at koste ca. 350.000 kr. p.a.
Reservebedsteordningen har, som det fremgår af evalueringen, været ganske efterspurgt. Det viser sig at ordningen opfylder en niche, hvor (enlige) forældre, under uddannelse eller i arbejde, uden netværk, før har haft svært ved at få arbejde og privatliv til at hænge sammen ved barnets sygdom. Ved tilknytning til en reservebedste, kan hverdagen hænge sammen i langt højere grad.
I forsøgsperioden har ordningen været administrativt tilknyttet Kontoret for Privat Børnepasning, der i forvejen havde erfaring med godkendelse af private til børnepasning. Herudover er meget af det praktiske arbejde, såsom godkendelse af nye reservebedster, og registrering og anvisning af familier på venteliste, blevet varetaget af 5 'Distriktsbedster', der har haft kontortid, og faciliteter i byens servicebutikker. Ud over en kraftig medieomtale – og kampagne for at skaffe de fornødne reservebedster til ordningen, har det altovervejende omdrejningspunkt for ordningens stabilitet og opsøgende arbejde været 'distriktsbedsterne'.
Økonomi
Reservebedsteordningen vurderes at kunne køre permanent, såfremt der tilvejebringes 350.000 kr. p.a. (2007 p/l) til løn og drift. Forvaltningen anbefaler at udgiften sættes på udvalgets ønskeliste til budget 2008, således at ordningen også fremad kan forankres, som et tilbud til enlige børnefamilier uden netværk, i Københavns Kommune.
Det anbefales at der på budget 2008 fremsættes ønske om at afsætte 350.000 kr. p.a. til videreførelse af ordningen i Københavns Kommune. Midlerne vil blive anvendt til aflønning af 5 distriktsbedster, ca. 20-25 timer pr. måned, samt til drift og øvrig administration, herunder også til godkendelser mv. i Kontoret for Privat Børnepasning.
VIDERE PROCES
-
Bilag
-
Else Sommer
Jan Dehn