Mødedato: 13.12.2006, kl. 15:00

Forsøg med kontingentfritagelse i ungdomsklubber

Forsøg med kontingentfritagelse i ungdomsklubber

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. december 2006

 

 

7.      Forsøg med kontingentfritagelse i ungdomsklubber

  J.nr. 2006-4333

 

 

INDSTILLING

 

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      forslag til forsøg med frivillig kontingentfritagelse i ungdomsklubber i bydelene Nørrebro, Bispebjerg og Vanløse, Brønshøj/Husum i perioden 2007 og 2008 godkendes

at      forslaget forinden sendes i høring i de berørte klubber, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner samt hos de relevante faglige organisationer

                     

 

 

RESUME

Der er flere ungdomsklubber, der fremfører, at betaling af kontingent hindrer klubbens bestræbelser på, at fremstå som et tilbud til alle unge i lokalsamfundet uanset sociale og kulturelle baggrunde.

 

Det foreslås, at etablere forsøg med kontingentfritagelse i 2007 og 2008 i bydelene Nørrebro, Bispebjerg og Vanløse, Brønshøj/Husum, hvor den enkelte ungdomsklub selv vælger, hvorvidt den vil deltage i forsøget. Forsøget skal vise, hvorvidt:

 

-         det pædagogiske tilbud bliver bedre

-         de unge sammen med de ansatte får en nemmere dagligdag, blandt andet via øget dialog og medbestemmelse på aktiviteterne

-         der sker en ændring i medlemstallet/ søgefrekvens.

 

Forslaget om forsøget foreslås sendt i høring inden endelig behandling i udvalget.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Flere ungdomsklubber fremfører, at betaling af kontingent hindrer klubbens bestræbelser på at fremstå som et tilbud til alle unge i lokalsamfundet uanset sociale og kulturelle baggrunde. Samtidig er kontingentet en kilde til daglige småkonflikter og diskussioner mellem klubmedarbejderen og de unge, da der skal skelnes mellem registrerede betalende medlemmer og ikke-medlemmer/gæster. Kontingentet i Ungdomsklubberne er 50 kr. pr. måned i 11 måneder = 550 kr. pr. år.  Problemstillingen er størst i de socialt udsatte områder.

 

Erfaringer fra ungdomsklubber beliggende i socialt udsatte områder med en stor procentdel af unge med anden baggrund end dansk viser, at det desuden fremmer integrationen at fjerne kontingentbetalingen. Projekter med kontingentfritagelse i bl.a. First Floor og Klubberne i Lundtoftegade på Nørrebro viser en kraftig stigning i antallet af unge, der benytter klubben, da den åbne dør indbyder til dialog vedrørende den unges liv – sorger og glæder.

 

Det har samtidigt vist sig, at de unges ansvarsfølelse over for inventar og lignende er steget, hvorfor udgifter til ødelagte ting og hærværk er faldet, i den periode kontingentfritagelsen har været indført. Den positive indvirkning er ligeledes registreret i områderne omkring klubberne, hvor beboerbestyrelser melder om faldende hærværk, hvilket igen gør, at beboerne føler sig mere trygge. I Lundtoftegade er forslag om videoovervågning ligefrem blevet udskudt. 

 

Der to væsentlige årsager til dette:

1.      De unge bliver mere direkte budt velkommen og ikke mødt med krav om kontingent eller gæstepenge i det øjeblik, de træder ind af døren. Hermed kommer de unge helt indenfor i klubben, hvor det bliver muligt at arbejde sammen med dem.

2.      Den administrative opgave i forhold til opkrævning af kontingent forsvinder, og der frigøres medarbejderressourcer til den pædagogiske opgave både inde i klubben og ude på gaden.

 

Imidlertid er det forvaltningens opfattelse, at der kan opstå usikkerhed om, hvorvidt søgefrekvens og antal medlemmer ændres, således at dette kan påvirke kapaciteten/ behov for klubpladser.

På denne baggrund forslås følgende:

 

Forsøg med kontingentfritagelse i perioden 2007 og 2008.

Den enkelte ungdomsklub vælger selv, hvorvidt den vil deltage i forsøget eller fortsætte som før. Forsøget skal vise, hvorvidt:

-         det pædagogiske tilbud bliver bedre

-         de unge sammen med de ansatte får en nemmere dagligdag, blandt andet via øget dialog og medbestemmelse på aktiviteterne

-         der sker en ændring i medlemstallet/ søgefrekvens

 

Forsøget evalueres i slutningen af 2008 med henblik på en eventuel videreførelse. 

 

For de ungdomsklubber, der vælger at være kontingentfrie gælder at:

-         budgettildelingen fastfryses i forhold til det udmeldte antal pladser i et budgetår, hvorefter budgettildelingen på baggrund af en midtvejsevaluering i slutningen af 2007 tages op til revision. Desuden vil de pågældende ungdomsklubber ikke få reguleret deres overførsler ved årets udgang som følge af tomme pladser. Dette vil sikre ro og stabilitet i forsøgsperioden.  

-          de unge bliver meldt ind og registreret som tidligere

-         der indføres forhøjet brugerbetaling for udvalgte aktiviteter i samarbejde med de unge, hvilket styrker de unges indflydelse og medbestemmelse på klubbens aktiviteter

-         kontrol af fremmøde sker via evaluering af handleplaner og via klubbernes bydelssamarbejde samt den pædagogiske konsulents besøg

 

Der er ifølge Lov om social service intet til hinder for iværksættelse af ovenstående.

 

Økonomi

Kontingentbetalingen i ungdomsklubberne foregår direkte til klubben, hvorfor den administrative opgave i forhold til opkrævning af kontingent forsvinder, og der frigøres medarbejderressourcer til den pædagogiske opgave både inde i klubben og ude på gaden.

 

Der er mulighed for at indføre brugerbetaling i de klubber, hvor det ikke sker i forvejen, på udvalgte aktiviteter i samarbejde med de unge,  således at indtægtstabet som følge af bortfald af kontingentbetaling i forsøgsperioden kan dækkes.

 

Der er i 2006 ca. 1.515 ungdomsklubpladser i de 3 bydele fordelt på 310 pladser på Nørrebro, 475 pladser på Bispebjerg og 730 pladser i Vanløse, Brønshøj/Husum. Det maksimale indtægtstab for klubberne ved en manglende kontingentbetaling vil være ca. 833.250 kr. (1.515 pladser á 50 kr. i 11 måneder).

 

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Forslaget foreslås sendt til høring i de berørte klubber, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner samt hos de relevante faglige organisationer med 6 ugers høringsfrist inden endelig behandling i udvalget.

 

 

 

BILAG  VEDLAGT

Ingen

 

 

 

                                                   Else Sommer

                                                                                             Michael Hougaard Olsen

 

 


 

Til top