Mødedato: 13.12.2006, kl. 15:00

Principper for forsøg med heldagsskoler

Principper for forsøg med heldagsskoler

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. december 2006

 

 

3.      Principper for forsøg med heldagsskoler

  J.nr. 2006-3725

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne - og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget godkender principper for etableringen af heldagsskoleforsøget

 

at     forslaget inden endelig behandling sendes til høring hos de involverede parter

 

RESUME

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde den 15. november 2006 udmøntningsplanen for Faglighed for Alle, herunder planen for det 5-årige forsøg med heldagsskole på Hillerødgades Skole, Tingbjerg Skole og Klostervængets Skole.

 

Planlægningen af heldagsskolerne er i fuld gang på centralt og decentralt niveau. Forvaltningen fremlægger hermed forslag til principper for etableringen af heldagsskolerne.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Børne- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 16. august 2006 Plan for Faglighed for Alle mv. i den københavnske folkeskole, hvori forsøg med heldagsskoler er et indsatsområde.

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde 15. nove mber 2006 udmøntningsplanen for Faglighed for Alle, herunder planen for det 5-årige forsøg med heldagsskole på de tre ovennævnte skoler.

 

Hovedelementerne i heldagsskoleforsøgene er

·  stærkt fokus på faglighed

·  tæt integration af undervisning og fritid med fokus på det enkelte barns udviklingsperspektiv

·  gratis fritidstilbud til alle

·  billig sund og økologisk skolemad.

 

Forudsætningen for forsøgene er at der arbejdes ud fra et grundlag, der fremmer ligeværd mellem lærere og pædagoger og trækker på det bedste af de fags kernekompetencer."

 

Forvaltningen har valgt at organisere forberedelsen af heldagsskolerne på følgende måde:

·        en central projektgruppe bestående af medarbejdere i centralforvaltningen samt Børne- og Ungecheferne fra de tre involverede bydele udstikker overordnede rammer og står for forhandling og dialog med de faglige organisationer

·        tre lokale projektgrupper - en for hver heldagsskole – udfylder de overordnede rammer ud fra de lokale forudsætninger og sikrer dialog og involvering med ansatte, forældre, elever og andre lokale interesserenter. De tre lokale projektgrupper ledes af den lokale Børne- og Ungechef og består af ledere og medarbejdere fra de lokale institutioner og skoler.

 

Der er gennem dialog med de faglige organisationer opnået en forståelse for de grundlæggende principper for ledelse og organisation af de tre heldagsskoler.

På baggrund af de særlige forhold i Tingbjerg – herunder Faglighed for Alles beslutning om etableringen af en koordineret Tingbjerg-pædagogik i aldersspændet 0-23 år – er der en anderledes organisering af heldagsskoleforsøget i Tingbjerg.

Forvaltningen fremlægger hermed forslag til principper for etableringen af heldagsskolerne:

1.      heldagsskolerne på Hillerødgades Skole og Klostervængets Skole etableres med enstrenget ledelsesstruktur (én organisation)

 

2.      forvaltningen indleder forhandling om opsigelse af driftsoverenskomst vedr. fritidshjem og fritidsklub med den selvejende institution Haraldsgården (tilknyttet Klostervængets Skole). Haraldsgården er det eneste selvejende, skoletilknyttede fritidshjem i forhold til Klostervængets Skole.

 

3.      heldagsskolen på Tingbjerg Skole etableres som en partnerskabskonstruktion mellem skolen og tilknyttede fritidsinstitutioner som forudsat i aftalen om Faglighed for Alle. Der etableres et heldagsskoleråd, hvor skolelederen er født formand og en institutionsleder er født næstformand. Arbejdsgiverkompetencen bevares hos de deltagende institutioner, mens den faglige ledelseskompetence delegeres til heldagsskolerådet.

 

4.      forvaltningen forhandler med de involverede selvejende fritidsinstitutioner i Tingbjerg om en ændring af deres driftsoverenskomster således at de kan indgå i heldagsskoleforsøget i forsøgsperioden på ovenstående grundlag

 

 

5.      ledelsesstrukturen på Klostervængets Skole og Hillerødgades Skole  kan variere ud fra lokale forhold, men der foreslås følgende minimumskrav:

§        skolelederne er læreruddannet og har den overordnede strategiske ledelsesopgave

§        skolen har to souschefer – en pædagoguddannet og en læreruddannet. Den læreruddannede varetager de souscheffunktioner, der kan opstå i relation til undervisning

 

6.      ledelsesstrukturen på Tingbjerg Skole ændres ikke som følge af heldagsskoleforsøget

 

7.      Forvaltningen udarbejder et pædagogisk arbejdsgrundlag for alle tre heldagsskolers.

 

8.      heldagsskolen er den videst mulige integration af undervisning og fritid. Den gældende politiske beslutning om skole og KKFO – herunder princippet om adskilte basislokaler til henholdsvis undervisning og fritid – anvendes ikke. Forvaltningen forventer at fremsætte forslag til politisk beslutning om en beskrivelse af heldagsskolen i et bilag til styrelsesvedtægten for den københavnske folkeskole

 

9.   de bygningsmæssige rammer skal afspejle at skole- og fritid er et integreret hele, der skal skabe et organisk og trygt skole- og fritidstilbud. Dette indebærer, at

 

a/  Heldagsskolen etableres inden for rammerne af de nuværende skole- og fritidsbygninger,

 

b/ At de hidtidige anvendte nøgletal for kvadratmeter

pr. elev i KKFO- og fritidsklubbaser ikke længere opretholdes, dog således at myndighedskrav og funktionskrav til fritidstilbud selvsagt stadig opretholdes,

 

c/ Fag- og værkstedsområder anvendes i både skole- og fritidssituationen,

 

d/ Der etableres ét fælles personalerum for lærere, pædagoger og teknisk-administrativt personale

 

e/ Der etableres fælles sociale områder med mad fra produktionskøkken efter lov om fødevarer/anretningskøkken til mad leveret udefra

 

f/ Der etableres forskellige lokale løsninger på de 3 heldagsskoler alt efter de fysiske og organisatoriske forudsætninger

 

g/ Udrulningen af de enkelte heldagsskolers bygningsmæssige etablering sker etapevis i takt med skolernes søgning og de økonomiske og fysiske forudsætninger.

 

                        Forvaltningen vil på udvalgets møde fremlægge et skitseforslag, der med Hillerødgades Skole og daginstitutionen Kloden som eksempel kan illustrere den samlede bygningsmasses potentiale som ramme om en heldagsskole

 

10. der forhandles om en samle t aftale om løn- og arbejdsforhold med de ansattes faglige organisationer ud fra et grundlag, der fremmer ligeværd mellem lærere og pædagoger og trækker på det bedste af de to fags kernekompetencer.

 

11. det skal være muligt for fastansatte lærere og pædagoger at blive genplaceret på andre institutioner og skoler såfremt de ikke ønsker at indgå i heldagsskoleforsøget. Det skal være muligt for heldagsskolens leder at tage stilling til personalets samlede kompetencer i vurderingen af om det kan være nødvendigt at forflytte enkelte medarbejdere uden at de selv har ønsket det. Dette forudsætter, at skolelederen skriftlig har givet medarbejderen en begrundelse og partshører pågældende. Endelig afgørelse træffes herefter på et møde mellem skoleleder, og en repræsentant fra distriktsforvaltningen og den faglige organisation. Da behovet for kontinuitet og stabilitet er stort, forventes det, at dette drejer sig om meget få medarbejdere.

 

12. heldagsskolen tilrettelægges som et varieret pædagogisk tilbud til børn, som forener undervisning, kost og motion, socialpædagogisk omsorg samt fritid. Lektiecafe og eventuel modersmålsundervisning indgår som en naturlig del af det samlede tilbud. Heldagsskolens tilbud går fra kl. 7-17 med en 7-timers obligatorisk skoledag for de mindste klasser. Forvaltningen søger dispensation i Undervisningsministeriet for Folkeskolelovens § 16, stk. 3 for at lovliggøre en længere skoledag end det gældende regelsæts begrænsning på 6 timer for de yngste klasser

 

13. heldagsskolen har fritidstilbud i de ordinære skoleferier på linje med øvrige fritidsinstitutioner

 

14. heldagsskolen har gratis fritidstilbud til alle de børn og unge, der er indmeldt i skolen

 

15. heldagsskolen er udadvendt og søger aktivt samarbejde med det lokale erhvervsliv samt sports- og foreningsliv

 

16. heldagsskolens fritidstilbud til elever i de ældste klasser kan foregå i en løsere kobling til skolen end for de yngre elevers vedkommende med henblik på at imødekomme de unges behov for en bredere kontaktflade

 

17. den samlede heldagsskole igangsættes 1. august 2007

 

 

                                                                                                                           

Økonomi

Der er i FFA afsat en pulje til bl.a. fuld dækningsgrad på fritidstilbuddene og bortfald af forældrebetaling. I 2007 er der afsat 12,9 mio. kr. I 2008 og 2009 er der afsat 21,9 mio. kr.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har gennemgået Hillerødgades Skole og den tilhørende fritidsinstitution Kloden for at vurdere bygningernes muligheder som en samlet ramme om en heldagsskole med fuldstændig integration mellem undervisning og fritid.

 

I det omfang et rum ændrer funktion fra skole til fritid og omvendt, træder en række myndighedskrav i funktion svarende til nybyggeri. Disse myndighedskrav omfatter bl.a. ventilation, efterklangstider, flugtveje, isolering m.v. Anlægsudgifterne til det skitseprojekt til heldagsskole, der forelægges i Børne- og Ungdomsudvalgets møde, er i størrelsesordenen 15 mio. kr.  pr. skole. Det eksakte beløb afhænger selvsagt af den lokalt valgte løsning, og de heraf afledte myndighedskrav.

 

I Børneplan I på skole og fritidsområdet er der afsat 1 mio. kr. til planlægning og indledende projektering til hver af de 3 heldagsskoler i 2007. Udgifterne til afsluttende projektering og den egentlige ombygning er forudsat afholdt af en evt. kommende Børneplan IIs pulje til integration. I Børneplan II forventes afsat et rammebeløb årligt på 10 mio. kr. årligt til integration på skoleområdet og 5 mio. kr. årligt på fritidsområdet. Rammebeløbet skal understøtte udviklingen af københavnermodellen for integration, forsøg med Heldagsskole m.v. Udgifter fra 2008 og frem til omdannelsen af Hillerødgades Skole, Klostervængets Skole og Tingbjerg Skole til heldagsskoler foreslås finansieret inden for rammebeløbet til integration.

 

Det fremgår af Børneplan I, at såfremt det viser sig nødvendigt at ændre beløbet til en eller flere heldagsskoler i Børneplan I - og derved fremskynde udgifter, der er forudsat afholdt af Børneplan II – kan der fremsættes forslag om ændret finansiering inden for Børneplan Is samlede ramme.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil rette henvendelse til Københavns Ejendomme med henblik på at sikre, at alle 3 heldagsskoler optages på bruttolisten over skoler, der optages på genopretningspuljen til folkeskoler (3 x 140 mio. kr.). Herved kan heldagsskolerne tilføres yderligere anlægsmidler.

 

Endvidere er der i Faglighed for Alle afsat i alt 6,8 mio. kr. med henblik på indretning af udvidede køkkenfaciliteter på heldagsskolerne.

 

Forslag, der betyder udgifter ud over de midler, der er afsat i budgetårene 2007-2009 til Faglighed for Alle, vil i givet fald blive fremsat i særskilte indstillinger til Børne- og Ungdomsudvalget.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Indstillingen foreslås sendt til høring hos Tingbjerg Skole, Hillerødgades Skole, Klostervængets Skole, Klostervængets Fritidshjem, bestyrelsen for Haraldsgården, Studsgården, Kloden, Børnehuset Grostedet, Tingbjerg Fritidshjem, Tingbjerg Fritidscenter, Gavlhuset, Ruten, de faglige organisationer (BUPL, LFS, KLF, KS), Menighedernes Daginstitutioner, SBBU, Skole og Samfund, Fællespædagogisk Råd, Fællesrådet for Folkeskolen samt Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber

 

Af hensyn til den fortsatte planlægning af heldagsskolernes foreslås en forkortet høring frem til 12. januar 2007. Der er omfattende drøftelser med de faglige organisationer og på de involverede skoler og fritidsinstitutioner i gang. Det forventes derfor, at sagen allerede på nuværende tidspunkt er velbelyst hos høringsparterne. Forvaltningen har allerede varslet høringen i forhold til høringsparterne og opfordret til at indkalde relevante mødefora.

 

Forvaltningen forventer, at sagen efter høringen behandles igen på udvalgets møde 24. januar 2007.

 

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

                                               Else Sommer

                                                                                            Michael Hougaard Olsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Til top