Medlemsforslag om danmarksmesterskab i at modvirke mobning og social slagside i den københavnske folkeskole
Det indstilles,
1. at forvaltningen udarbejder tre-fem kriterier, som den københavnske folkeskole måles på, når forvaltningen selv italesætter bestræbelser på at blive danmarksmester i skole,
2. at blandt de faglige kriterier, der opstilles i forvaltningens forslag, skal færdigheder i dansk og matematik blandt afgangselever fra uddannelsesfremmede hjem stå centralt,
3. at blandt de trivselsmæssige kriterier, der opstilles i forvaltningens forslag, skal frihed fra mobning stå centralt og
4. at forvaltningen vender tilbage med en indstilling til udvalget under overskriften: ”Hvad skal der til, for at København kan kalde sig danmarksmester i folkeskole”.
(Stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet)
Motivering
I Børne- og Ungdomsudvalgets strategi for 2022-2025 (”Vores børn – Københavns fremtid”) opsættes som mål, at alle elever ”skal løftes og komme godt videre fra folkeskolen” og også, at alle elever ”skal trives og opleve stærke fællesskaber” blandt de i alt fem centrale mål. Forslagsstillerne synes, det er et problem, at forvaltningen med borgmesteren i spidsen ikke gør nok for at holde sig til disse centrale mål, når der offentligt gøres status over den københavnske folkeskoles resultater. Det er ikke passende, at forvaltningen alene glæder sig over, at de højtuddannedes børn får gode resultater ved afgangsprøven, når det går den helt forkerte vej for eleverne med uddannelsesfremmed baggrund. Denne ensidighed præger den pressemeddelelse, som Børne- og Ungdomsforvaltningen udsendte via Ritzau den 11/10 2024, hvor der gøres status over folkeskolen på følgende vis:
”København (er) endnu engang .. med til at trække landsgennemsnittet op. Det viser, at vi i København har en folkeskole med et meget højt fagligt niveau. Æren for de flotte resultater tilfalder selvfølgelig eleverne selv, men også de utroligt mange dygtige lærere, som vi har her i Københavns Kommune. Alle bidrager de til, at København kan blive danmarksmestre i børneliv”.
Forslagsstillerne mener – og det er helt i tråd med udvalgets strategi, at den københavnske folkeskole ikke primært skal måles på sit samlede gennemsnit men derimod på, hvor dygtige skolerne er til at sikre at det vitterligt er alle elever, som får et udbytte af deres skolegang og ikke blot på, at de til stadighed flere københavnske elever, der har forældre med megen skolegang, kan sikre, at et gennemsnit af prøveresultater viser en fremgang, som mindre entydigt kan tilskrives skolen.
Den københavnske folkeskole har i de seneste år vist foruroligende dårlige resultater med at undervise elever fra uddannelsesfremmede hjem så godt, at disse elever kan bestå folkeskolens afgangsprøve. Og en tendens, der tidligere viste fremgang, er afløst af massiv tilbagegang. (jvf figur 4 i bilag 8 fra punktet ”Orienteringer” på BUU-mødet 9/10 med opgørelser fra sommerens eksamener sammenlignet med tidligere år). Med til billedet af de faglige udfordringer hører, at en voksende gruppe af drenge klarer sig dårligt.
Vi synes også, det er en central udfordring for de københavnske drømme om et danmarksmesterskab i folkeskole, at mobning stadig præger en del skolers liv, at flere elever ikke er glade for at gå i skole eller lige frem vægrer at gøre det, og at vi i det hele taget ikke ser ud til at komme nærmere en strategisk målopfyldelse på trivselsfeltet.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. november 2024:
Medlemsforslagets 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Medlemsforslagets 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Medlemsforslagets 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Medlemsforslagets 4. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: F, Ø og Å.
Ingen medlemmer stemte imod.
5 medlemmer undlod at stemme: A, C og V.