Medlemsforslag om børns retsstilling i folkeskolen
Det indstilles,
1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen forbereder en temadrøftelse for Børne- og Ungdomsudvalget om børns retsstilling i den københavnske folkeskole - særligt med fokus på hvordan børnenes ret til en god lærer med professionel adfærd og retten til et godt fysisk undervisningsmiljø bedst muligt kan styrkes, jf. også forslagets motivering.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet)
Motivering
På baggrund af seneste temadrøftelse om Aula og forældrekommunikation vil vi gerne bede om en drøftelse af elevers relationer til skolernes personale, samt det fysiske arbejdsmiljø - herunder særligt elevernes indflydelsesmuligheder i forhold til at påvirke begge dele, når det halter.
Her er nogle spørgsmål, som kan være styrende for temadrøftelsen:
A) Hvordan er børnenes "retssikkerhed" og handlemuligheder, når der er knas i relationen til lærer, pædagog eller leder - eller når der er dårligt fysisk arbejdsmiljø?
B) Hvilke klageinstanser har børnene i forhold til psykisk arbejdsmiljø og indeklima?
C) Hvordan arbejder man lokalt med at styrke elevers handlemuligheder i forhold til at udnytte deres muligheder for indflydelse og sikring af egne rettigheder?
Vi vil i den forbindelse gerne bede forvaltningen om at give eksempler på situationer fra skolerne, hvor elever oplever problemer med dårlige relationer til personalet - samt eksempler på, hvordan man som skole arbejder med problemerne, og hvad man som skole kan gøre for at forebygge den slags situationer.
Ligeledes eksempler på situationer, hvor elever oplever problemer med dårligt indeklima - samt eksempler på, hvordan man som skole arbejder med det, og hvad man som skole kan gøre for at forebygge den slags situationer.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. november 2024:
Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om følgende at-punkt til erstatning af medlemsforslagets at-punkt:
”At Børne- og Ungdomsforvaltningen forbereder en temadrøftelse for Børne- og Ungdomsudvalget om børns handlemuligheder for at forbedre skolegangen i den københavnske folkeskole – herunder hvordan børn kan handle, hvis de oplever manglende professionel adfærd fra lærere eller et utilfredsstillende fysisk undervisningsmiljø. Drøftelsen kan blandt andet fokusere på elevernes muligheder for at tage det op i klassen med lærerne, tale med ledelsen, inddrage elevrådet, skolebestyrelsen, ungerådet mm.”
Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.