Sammenlægning af Det Maritime Ungdomshus med Naturcenter Amager Strand - muligheder og perspektiver
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til mulighederne for, og perspektiverne i, en sammenlægning af Det Maritime Ungdomshus og Naturcenter Amager Strand. Der er tale om opfølgning på et medlemsforslag stillet af Enhedslisten og Dansk Folkeparti i BUU den 28. april 2021.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at afdækningen af muligheder for - og perspektiver i - at sammenlægge Det Maritime Ungdomshus og Naturcenter Amager Strand, tages til efterretning.
- at der ikke arbejdes for en sammenlægning af Det Maritime Ungdomshus og Naturcenter Amager Strand, men at samarbejdet mellem de to parter fortsat styrkes.
Problemstilling
På Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 28. april 2021 behandlede udvalget et medlemsforslag stillet af Enhedslisten og Dansk Folkeparti om maritimt orienteret friluftsliv for alle byens børn og unge. Der var et ønske om at få afdækket den bedst mulige udnyttelse af den kapacitet, der er til rådighed i det Maritime Ungdomshus, hvilket forvaltningen fremlagde et notat om til udvalgsmødet den 9. juni 2021, jf. bilag 1. Der var ligeledes et ønske om at se på muligheder for, og perspektiverne i, at sammenlægge Det Maritime Ungdomshus med Naturcenter Amager Strand, som denne sag omhandler.
Børne- og Ungdomsudvalget har bedt forvaltningen om at vende tilbage ”med en afdækning af mulighederne for - og perspektiverne i - at sammenlægge Det Maritime Ungdomshus med Naturcenter Amager Strand således at det i fremtiden vil være muligt at sikre en samlet planlægning og udnyttelse af disse faciliteter for alle byens børn og unge.” Samtidig står der i medlemsforslaget, at udnyttelsen skal foregå ”under hensyntagen til det eksisterende klubtilbud”.
Løsning
Naturcenter Amager Strand er en del af Skoletjenesten. Selvom skoletjenesten administrativt ligger i København, er den et samarbejde mellem Frederiksberg Kommune, Københavns Kommune, Region Sjælland, Region Hovedstaden og en række kulturinstitutioner og museer, og den er finansieret i fællesskab af København, Frederiksberg og Undervisningsministeriet. Naturcenter Amager Strand driver undervisning for 0-10-årige for dagtilbud og skoler, primært i København og Frederiksberg og gør bl.a. brug af Det Maritime Ungdomshus' faciliteter.
Det Maritime Ungdomshus danner rammen om en bred vifte af aktiviteter til vands såvel som til lands for skoler, institutioner og eksterne brugere og et kursustilbud for medarbejdere i Københavns kommune, som arbejder med vandaktiviteter. Fritidscenter Amager Strand benytter faciliteterne i Det Maritime Ungdomshus til klubaktiviteter i eftermiddags- og aftentimer, og bygningen, Det Maritime Ungdomshus, ejes af Københavns Kommune.
Der er derfor tale om to væsentligt forskellige organisatoriske enheder; Naturcenter Amager Strand (mellemkommunalt- regionalt- og statsligt samarbejde) og Det Maritime Ungdomshus (kommunalt).
Københavns Kommune kan som udgangspunkt ikke overdrage fast ejendom til Skoletjenesten, uden at Skoletjenesten udskiller sig som juridisk enhed. I forbindelse med en overdragelse vil der endvidere skulle ske en politisk godkendelse i Borgerrepræsentationen og en iagttagelse af udbudsregler vil desuden skulle afklares. Neden for er redegjort for udfordringer og mulige scenarier i forbindelse med en evt. sammenlægning.
Scenarier for sammenlægning
Skal Det Maritime Ungdomshus og Naturcenter Amager Strand sammenlægges, kan der være tale om to scenarier:
- Skoletjenesten tildeles fuld brugsret over Det Maritime Ungdomshus, hvor Skoletjenesten lejer/låner matriklen af Københavns Kommune. Dette vil betyde, at Fritidscenter Amager Strand ikke længere kan drive fritids- og ungdomsklub i Det Maritime Ungdomshus og konsekvensen vil være, at fritidscenteret mister matriklen. Der vil derfor skulle findes andre lokaler til klubaktivitet.
- Skoletjenesten skal drive den kommunale fritids- og ungdomsklub, hvilket vil kræve driftsoverenskomst og ændring af Skoletjenestens vedtægter, herunder formålsbestemmelser.
Da brugergrupperne adskiller sig fra hinanden i vedtægterne, vil en sammenlægning endvidere kræve ændringer i vedtægter for begge enheder:
- Vedtægter for Det Maritime Ungdomshus vil skulle ændres, hvilket vil kræve en ny politisk godkendelse.
- Vedtægter for Skoletjenesten vil skulle ændres, hvilket vil kræve bestyrelsens godkendelse.
Ved en sammenlægning vil der også skulle tages stilling til eventuel merfinansiering i forbindelse med ekstra læringsforløb, slitage af materialer mv.
Ydermere ønsker udvalget en løsning ”under hensyntagen til det eksisterende klubtilbud”. Da fritidscenterets børn og unge benytter faciliteterne mellem kl. 14-23, vil det derfor ikke være realistisk at udlåne / overdrage Det Maritime Ungdomshus til Skoletjenesten / Naturcenter Amager Strand, såfremt der skal tages hensyn til klubtilbuddet.
Fokus på fortsat at styrke det eksisterende samarbejde
Der er tale om to helt forskellige enheder, og en formel sammenlægning vil både være en kompleks proces og kræve godkendelse af flere andre kommunale og statslige parter, ligesom konsekvensen kan være, at København mister klubpladser, som så skal findes et andet sted. Forvaltningen anbefaler derfor, at der i stedet arbejdes videre ad et samarbejdsspor, som sikrer, at flest mulige børn og unge kan få gavn af de maritime muligheder til både fritid og undervisning.
Der er allerede i dag et samarbejde mellem Det Maritime Ungdomshus og Naturcenter Amager Strand, og siden udvalgets opfordring til at udnytte faciliteterne endnu bedre, er der sat yderligere fokus på samarbejdet.
Det vil efter forvaltningens opfattelse ikke blive nødvendigt med en sammenlægning, da samarbejdet bevirker, at flere af Københavns Kommunes børn og unge får glæde af de unikke aktiviteter og den maritime profil, som Det Maritime Ungdomshus tilbyder.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. oktober 2021:
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, V og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.
Imod stemte 2 medlemmer: Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Ø fremsatte ændringsforslag om at formulere indstillingens 2. at-punkt således:
"At der arbejdes for en sammenlægning af Det Maritime Ungdomshus og Naturcenter Amager Strand, og at samarbejdet mellem de to parter fortsat styrkes".
Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 2 medlemmer: Ø.
Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, V og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Dermed blev indstillingens oprindelige 2. at-punkt godkendt uden afstemning.
Enhedslisten ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "En overdragelse af de fysiske faciliteter for Det Maritime Ungdomshus til en samlet enhed vil sikre den bedst mulige udnyttelse af de to nuværende enheders faciliteter for alle byens børn. Vi mener ikke, at forvaltningens afdækning af grundlaget for sammenlægning er fyldestgørende - den nævner ikke og tager ikke højde for, at Naturcenteret er en selvstændig driftsenhed, og heller ikke at Fritidscenteret dermed vil kunne reservere faciliteter i de perioder, som det nu anvender dem i, inden for en samlet driftsenheds ramme".