Mødedato: 13.08.2014, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Individuel musikundervisning i fritiden for børn og unge

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte omfanget af den individuelle musikskoleundervisning.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter omfanget af den individuelle musikskoleundervisning

Problemstilling

De daværende borgmestre for kultur- og fritidsområdet og børne- og ungdomsområdet bestilte i 2013 en kortlægning af niveauet for musikskole-undervisning i København, som også skulle ses i forhold til de øvrige 6-byer. Analysen fremgår af bilag 1.

Udvalget drøftede desuden på sit møde den 11.6.14 den frivillige musikundervisning efter forslag fra SF og besluttede, at forvaltningen skulle udarbejde en række modeller for styrkelse af den frivillige musikundervisning med henblik på forhandlingerne om budget 2015, bilag 2 Tidligere politisk behandling.
 

Løsning

Alle landets kommuner skal etablere en musikskole og tilbuddet skal være bredt og så vidt muligt omfatte alle instrumentgrupper. Musikskolen skal finansieres kommunalt, med et statsligt tilskud, der øges i takt med det kommunale tilskud, og med et fast lovfastsat niveau for brugerbetaling pr. barn, som udgør 33 pct. af leder-/lærerlønsudgiften + 25 pct. Det statslige tilskud består af refusion af lærerløn med en procentsats, som for 2014 svarer 14 pct. af lærerlønnen. Den københavnske musikskoles budget for 2014 er i alt på 16,8 mio. kr., inkl. statsligt tilskud samt brugerbetaling.

Resultaterne af analysen viser:

  • at 0,8 pct. af de københavnske børn og unge er indskrevet på Musikskolen (svarende til 1.767 børn) I 6-byerne samlet går gennemsnitligt 2,5 pct. af byens børn og unge i den kommunale musikskole. Eleverne fordeler sig derudover skævt over byen med lavest andel på Nørrebro/Bispebjerg (0,3 pct.) til højeste andel på Vesterbro/Kgs. Enghave (0,9 pct.). 
  • at ventelisten i København til musikskolen er på ca. 72 pct. ift. antal indskrevne, hvor der for 6-byerne samlet er en venteliste på i gennemsnit 32 pct. af det samlede antal indskrevne elever.
  • at det årlige kommunale tilskud – omregnet ved at dividere det kommunale tilskud med antal borgere 0-25 år - i København er på 71 kr., hvor gennemsnittet for det kommunale tilskud i 6-byerne, København medregnet, er 190 kr. pr. barn/ung.  

København har ud over Musikskolen en række aktører, der supplerer dækningen af børnenes behov for instrumentundervisning. De fleste tilbud er musikskoler på privatskoler, hvor de primære brugere er elever fra eksempelvis Zahle Gymnasium og Bordings Friskole. Kommunen har endvidere syv kulturhuse. Heraf yder to som del af deres tilbudsvifte instrumentundervisning til børn i skolealderen. Den samlede økonomi for disse tilbud er på ca. 1,8 mio. kr., hvoraf den ene mio. kr. er lovbundne tilskud i henhold til folkeoplysningsloven.

Det foreslås, at udvalget ud fra analyseresultaterne drøfter omfanget af den individuelle musikskoleundervisning i København.

Det er forvaltningens vurdering, at København ligger lavt i forhold til byer, vi normalt sammenligner med. Det er dog ikke et område, hvor forvaltningen løbende modtager forældrehenvendelser om utilfredshed med niveauet. Der blev dog på den gennemførte åbne høring om musikundervisningen den 3. marts 2014 givet udtryk for utilfredshed med omfanget.  

En beslutning om at hæve niveauet beror på udvalgets vurdering af, hvor man ønsker at lægge serviceniveauet på dette område. Såfremt udvalget ønsker, at en større andel end 0,8 % af byens børn går på musikskole, kræver dette en udvidet bevilling til Musikskolen. Under nedenstående økonomiafsnit fremgår beregninger på, hvor mange flere pladser, der kan etableres ved fx at øge bevillingen med hhv. 25 pct., 50 pct., 100 pct. eller 167 pct. (svarende til Aarhus-niveau, jf. bilag 1).

Såfremt udvalget ønsker, at der arbejdes videre med et budgetnotat om at udvide bevillingen til musikskolen, kan nedenstående tiltag desuden drøftes: 
  • Mulighederne for at udvide den økonomiske fripladsordning med henblik på social indsats og inklusion ift. deltagelse af flest mulige grupper af børn og unge.
  • Øremærkning af ressourcer til musikundervisning i særlige geografiske områder, jf. den skæve fordeling i brug af musikskolen på tværs af København.
  • Rammer for en langsigtet implementeringsplan, hvor deltagelsen i den individuelle musikundervisning vurderes i forhold til fokus på elever med særlig musikinteresse over for den brede elevgruppe. Endvidere vurderes forholdet mellem individuel instrumentundervisning generelt og en tættere tilknytning til folkeskolen og fritidstilbud med henblik på at styrke lokale musikmiljøer.

I tillæg hertil kan udvalget drøfte, om udvalget i samarbejde med Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at vurdere om dele af de kommunale bevillinger, der i dag går til andre aktører, evt. skal tilføres Musikskolen.

Økonomi

Nedenfor fremgår det samlede antal elever, der benytter musikskolen, hvor mange elever, der er på venteliste, den samlede økonomi for musikskolen, samt en beregning på de kommunale omkostninger ved en forøgelse af antallet af elever. Beregninger nedenfor tager udgangspunkt i en fast nominel forøgelse med udgangspunkt i aktuel pris pr. elev. Som en del af bevillingen er indeholdt den nuværende friplads-ordning, hvor 300.000 kr. årligt går til muliggørelse af friplads for elever med økonomisk behov herfor.    

(Aktuelle tal fra maj 2014 - Opgjort i mio. kr.)

Antal elever

Venteliste elever

Netto udgift

Ved forøgelse af antal med 25 pct

(Kommunal udgift*)

Ved forøgelse af antal med 50 pct

(Kommunal udgift)

Ved forøgelse af antal med 100 pct

(Kommunal udgift)

Ved forøgelse af antal med 167 pct

(Kommunal udgift)

Individuel instrumentalundervisning

781

715

 4,2

              1,0

                2,1

            4,2

               6,9

Sammenspilsundervisning

411

32

1,8

              0,4

                0,9

            1,8

               3,0

Førskoleundervisning 0-6 år

138

74

 0,2

              0,1

                0,1

            0,2

               0,4

Forskoleundervisning 6-9 år

190

66

 0,6

              0,2

                0,3

            0,6

               1,0

Kompagnonundervisning

168

Ikke relevant

0,2

              0,1

                0,1

            0,2

               0,4

Klasseprojekter

672

1428

1,1

              0,3

                0,5

            1,1

               1,8

I alt

2360

2315

    8,1

2,0

  4,0

 8,1

13,5

*Det statslige tilskud og forældrebetaling er modregnet, dvs. beløbet, som fremgår, er alene den kommunale forøgelse, der skal til for en specifik forøgelse af antallet af musikskolepladser. Denne er beregnet som undervisningsudgift tillagt 25 pct. administration.

Nedenfor fremgår en beregnet enhedspris pr. elev for musikskoleundervisningen for 6-byerne. Det må forventes, at en stigende bevilling også vil skabe rum for en lavere pladspris, henset til muligheder for reduktion i overhead, bygningsdrift mm.   

Musikskole

Det kommunale tilskud pr. borger 0-25 år**

Antal elever***

Kommunalt tilskud***

Kommunal pris pr. elev (budget/antal)****

Esbjerg Kulturskole*

344,78

2.759

12. 2 mio. kr

4.521

Københavns Kommunes Musikskole

71,04

1.767

11.8 mio. kr

6.576

Odense Musikskole

111,90

3.541

7,0 mio. kr

2.003

Randers Musikskole

199,22

1.310

5.8 mio. kr

5.201

Aalborg Kulturskole*

308,96

3.886

19.8 mio. kr

4.962

Aarhus Musikskole

103,70

2.287

11.2 mio. kr

2.735

*Tallene er beregnet ud fra den del af kulturskolen, der har med musikskoleundervisningen at gøre og er derfor sammenlignelige med de øvrige musikskoler.
** Tallene er beregnet ved at dividere det kommunale tilskud med antal borgere 0-25 år. Der er således ikke tale om, at den enkelte borger 0-25 år udløser et konkret tilskud, blot er tilskuddet sammenholdt med antal borgere.
***Antallet af elever samt kommunalt tilskud er opgjort af Kulturstyrelsen. Da elevtallet bliver opgjort på meget forskellig vis i de enkelte kommuner, skal opgørelsen og dermed den kommunale pr. pr. elev tages med et vist forbehold. 
****Tallene baserer sig på de officielle 6-by nøgletal, som er lavet på baggrund af regnskab 2012. http://www.kk.dk/da/om-kommunen/indsatsomraader-og-politikker/oekonomi-og-organisation/6-by-noegletal 

Videre proces

Forvaltningen vil arbejde videre med området ud fra de ønsker, som udvalget tilkendegiver.

Forvaltningen vil endvidere i foråret 2015 fremlægge forslag om en eventuel permanent bevilling til Musikskolens talentklasse. Talentklassen er et kursus, som talentfulde elever efter ansøgning og optagelsesprøve gennemfører for at kvalificere til optagelse på Musikalsk Grundkursus (MGK), som er en forskole til Konservatoriet.


                 Else Sommer       /Mikala Jørgensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top