Mødedato: 13.08.2008, kl. 13:01

Tillægsdagsorden

Tillægsdagsorden

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2008

 

 

1.      Tillægsdagsorden

 

 

 

./.    1.    Ny skolemad - Fællesindstilling BUF, SUF, ØKF

./.    2.    Pladsstatus august 2008

 

 

 


 

1.                 Ny skolemad - Fællesindstilling BUF, SUF, ØKF

Udvalgene skal tage stilling til organiseringen af og driftsbudgettet for Ny skolemad.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget, Økonomiudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget,

1.                  at den eksterne revision tages til efterretning

2.                  at den overordnede organisering af Ny skolemad godkendes

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

3.                  at det udvidede budgetønske til drift af Ny skolemad indgår i budgetforhandlingerne for 2009

4.                  at besparelsesforslaget træder i kraft, hvis det udvidede budget ikke vedtages

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget:

 

5.                  at det udvidede anlægsbudget til produktionskøkkenet i De Gamles By indgår i budgetforhandlingerne for 2009

 

Problemstilling

I forbindelse med budget 2008 vedtog Borgerrepræsentationen, at der skal indføres ny skolemad i de københavnske skoler fra sommeren 2009, og herunder at Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sommeren 2008 skal udarbejde en fælles indstilling til udvalgene om implementering og drift af skolemadsordningen, herunder vilkår for produktion, driftsbudget og endeligt driftsansvar. Oplægget skal udarbejdes på baggrund af en ekstern revision, der nu er blevet udarbejdet af Kommunernes Revision (KR).

 

Udviklingen og implementeringen af skolemadsordningen følger tidsplanen og forventes igangsat ved skolestart august 2009. (status for projektet kan læses i bilag 1)

 

LØSNING

Organisering

I forbindelse med budget 2008 blev det vedtaget, at det er Børne- og Ungdomsforvaltningen, der har det overordnede ansvar for Ny skolemad, og at skolemaden skal produceres i Centralkøkkenet i De Gamles By, som hører under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Københavns Madhus har ansvaret for udviklingen af den nye skolemad.

 

KR har udarbejdet en vurdering og anbefalinger af forskellige modeller for organisering (bilag 6 +7). På baggrund af KR´s anbefalinger til organisering, har forvaltningerne udarbejdet et forslag til organisering af produktion og drift af skolemaden. (bilag 8). Der udarbejdes en kontrakt mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om produktion, økonomi og logistik. Desuden er det aftalt med Københavns Madhus, at de i en kortere årrække bidrager til kvalitetssikringen af skolemaden, samt udvalgte driftsorienterede opgaver. Der vil blive lavet en kontrakt mellem Københavns Madhus og Børne- og Ungdomsforvaltningen der knytter sig til resultatkontrakten mellem Københavns Madhus og Københavns Kommune. Skolerne får ansvar for en rentabel drift af skolemaden på den enkelte skole, herunder ansvar for lokalt over/underskud.

 

Udvidet budgetønske

Grundlaget for den eksterne revision af driftsbudgettet, som KR gennemførte, er 1. version af det nye skolemadskoncept, som er udarbejdet af Københavns Madhus (i det følgende kaldet revisionsgrundlaget). KR har gennemført en økonomisk vurdering af omkostningerne i Centralkøkkenet i De Gamles By samt af driftsøkonomien på skolerne (bilag 2).

 

KR anbefaler, at driftsbudgettet for skolemaden opjusteres, hvis den besluttede model for skolemad skal gennemføres. KR har givet konkrete vurderinger af, hvor meget driftsbudgettet bør opjusteres på enkelte poster. KR har derudover identificeret en række forhold, som KR ikke på det foreliggende grundlag har kunnet sætte beløb på, men som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Københavns Madhus efterfølgende har budgetteret (bilag 3).

 

Der er behov for et øget driftsbehov på 3.600 t. kr. fra 2010, stigende i 2011 og frem:

 

Tabel 2: oversigt over medudgifter, drift

Driftsaktivitet, 1.000 kr. – 08 p/l

2009

2010

2011

2012

Serviceudgifter i alt

0

3.600

3.900

4.400

 

Budgettet er under følgende forudsætninger:

-         at konceptet og forudsætningerne beskrevet i revisionsgrundlaget holder

-         at 25 % af eleverne køber skolemad. Hvis kun 20 % af eleverne køber maden medfører det ifølge KR´s beregninger en ekstraudgift på 1.400 t. kr.

-         at der fortsat er en produktion af ældremad i Centralkøkkenet i de Gamles By

-         at der ikke er nogen større uforudsete udgifter, såsom

o       prisstigninger der overstiger den almindelige prisfremskrivning på emballage, fødevarer, energi, transport og renovation.

-         at de nedenfor beskrevne anlægsmidler til produktionskøkkenet i De Gamles By bevilges

-         at der ikke sker større nedbrud i produktionen

 

Besparelsesforslag

Hvis det udvidede driftsbudget ikke vedtages, er det nødvendigt at gennemføre besparelser i det oprindelige koncept. Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller at følgende spares:

 

Tabel 1: Besparelsesforslag

Besparelse

Drift t. kr. pr år

Anlæg t. kr.

Kun ny madordning på 4 specialskoler

1.200

2.100

Kun skolemad på 41 skoler

1.800

5.000

Salgspriser, stigning på 5 %

1.400

 

I alt

4.400

7.100

 

Både i forhold til special- og almenskoler vil kriterierne for udvælgelse være, at sikre den størst mulige effekt, ernæringsmæssigt, socialt og maddannelsesmæssigt. Udvælgelsen af skolerne vil ske i samarbejde med distrikterne (se i øvrigt bilag 4).

 

Udsalgsprisen for skolemaden til eleverne er ved opstart fastsat til 20 kr. Fremadrettet vil Borgerrepræsentationen hvert år fra 2010 fastsætte størrelsen af egenbetalingen på skolemaden i forbindelse det ordinære budgetarbejde.

 

Anlægsbehov i Centralkøkkenet i De Gamles By

I Budget 2008 blev der afsat 1.800 t. kr. i anlægsmidler til ombygninger i Centralkøkkenet i de Gamles By. Det reviderede budget viser dog at anlægsudgifterne beløber sig til 2.400 t. kr., hvorfor der vil være behov for yderligere anlægsmidler på 650 t. kr. Det øgede anlægsbehov skyldes, at pakkeprocessen for mad til 0.- 6. klasse kræver, at der anskaffes to nye pakkemaskiner, idet de eksisterende pakkemaskiner ikke har kapacitet til at håndtere denne opgave. 

 

KR anbefaler, at der afsættes midler til vedligeholdelse af inventar og udskiftning af udstyr i Centralkøkkenet i De Gamles By. Hvis ikke udstyret udskiftes i tide, kan det få negative konsekvenser for leveringssikkerheden og driftsøkonomien. På den baggrund har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet en investeringsplan (bilag 5) som forvaltningen indstiller følges. Investeringsplanen viser et årligt behov på 300 t. kr. i perioden 2010 til 2020. Det indstilles at anlægsmidler til finansiering af dette fra 2010 -2012 vedtages ved budgetforhandlingerne 2009.

 

Anlæg, andet

Herudover fremgår følgende af Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag for 2009:

Ventilation og udluftning: Øgede krav til arbejdsmiljøet i skoleboderne medfører større udgifter til ventilation og udluftning, 5.500 t. kr.

Madskole, Amager Fælledskole: Uforudsete udgifter til ventilation og kloakering, 2.200 t. kr. Hvis dette ikke bevilges, kan Amager Fælled skole ikke blive madskole og Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i givet fald fremsende en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget om håndteringen heraf.

 

ØKONOMI

Der er i budget 2008 afsat 15.000 t. kr. (2008 p/l) fra 2010 og frem til drift af Ny skolemad. Hertil kommer eksisterende midler under Børne– og Ungdomsforvaltningen til Køss-ordningen på 5.400 t. kr. (2008 p/l), i alt 20.400 t. kr.

 

Revisionen af budgettet giver anledning til forventede merudgifter vedrørende driften af Ny skolemad samt i anlægsudgifter, jf. tabel 2 og 3.

 

Tabel 2: oversigt over medudgifter, drift

Driftsaktivitet, 1.000 kr. – 08 p/l

2009

2010

2011

2012

Serviceudgifter i alt

0

3.600

3.900

4.400

 

Tabel 3: Oversigt over merudgift, anlæg

Anlægsbehov, 1.000 kr. – 09 p/l

2009

2010

2011

2012

Øgede krav til arbejdsmiljøet i skoleboderne *

5.500

 

 

 

Madskole på Amager Fælled Skole *

2.200

 

 

 

Pakkemaskiner i Centralkøkkenet i De Gamles By

650

 

 

 

Investeringsplan, Centralkøkkenet i De Gamles By

 

300

300

300

Yderligere anlægsudgifter i alt

8.350

300

300

 

* fremgår af Børne- og Ungdomsforvaltningens budgetforslag for 2009

 

Såfremt der ikke tilføres ekstra midler til skolemadsordningen i 2009 gennemføres de overfor nævnte besparelser. Anlægsbesparelserne udgør 11.500 t.kr. i 2009 og kan dermed bruges til at dække det øgede anlægsbehov i 2009. Den varige driftsbesparelse udgør 4.400 t.kr.

 

Bilag

Bilag 1: Projektstatus

Bilag 2: KR's rapport – økonomi

Bilag 3: Nyt driftsbudget med forklaringer

Bilag 4: Uddybning af besparelsesforslag

Bilag 5: Investeringsplan- Centralkøkkenet i De Gamles By

Bilag 6: KR's rapport – organisering

Bilag 7: 4 modeller for organiseringer

Bilag 8: Organisering af Ny skolemad

 

 

 

               Claus Juhl             Lene Sillasen                 Else Sommer

 

 

bilag

1. Projektstatus

2. KR's rapport - økonomi

3. Revideret driftsbudget med forklaringer

4. Uddybning af besparelsesforslag

5. investeringsplan Centralkøkkenet i De Gamles By

6. KR rapport - organisering

7. 4 modeller for organisering

8. Organisering af ny skolemad


 

2.                 Pladsstatus august 2008

Udvalget skal tage stilling til status på pasningsgarantien på 0-5 års-området (august 2008) samt forslag til initiativer med henblik på at overholde den nationale pasningsgaranti og genetablere det kommunale serviceniveau med pasning inden for fire kilometre fra barnets bopæl.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.      at orientering om status på pasningsgarantien på 0-2 årsområdet – herunder afprøvet pladsetablering og konsekvenser ved brud på pasningsgarantien - tages til efterretning (jf. bilag 1 til 4)

2.      at udvalget beslutter, om der skal arbejdes videre med tiltagene inden for rammerne af afprøvet pladsetablering (jf. bilag 2).

3.      at forslag til tiltag inden for anlægsområdet med henblik på at etablere flere pladser godkendes (jf. bilag 5)

4.      at der fremlægges budgetønsker til Budget 2009 - drift og anlæg med henblik på at etablere og drive nye pladser eventuelt i nye eller dyrere pasningsformer

5.      at forslag til kommende initiativer for rekruttering af pædagoger godkendes og - at det indgår i forhandlingerne for budget 2009, at der oprettes en rekrutteringsenhed i BUF (jf. bilag 6)

 

Problemstilling

Københavns Kommune er p.t. i stand til at holde den nationale pasningsgaranti. Forældrene i Københavns Kommune tilbydes - efter opskrivning på garantiventelisten - plads inden for to måneder inden for kommunens grænser. Det er derimod ikke muligt at overholde det serviceniveau, som er besluttet i København, hvor forældrene tilbydes plads inden for 4 kilometers afstand af deres bopæl, og det vurderes ikke at være muligt at holde de n nationale pasningsgaranti fremover, medmindre der afsættes midler i budget 2009 til at etablere flere pladser samt til at afprøve alternative/nye strategier til pladsetablering.

 

Løsning

Denne indstilling har tilknyttet 6 bilag. I de første fire bilag er der en gennemgang af pladsstatus på 0-6 års området, som ligger i forlængelse af det tidligere fremlagte materiale til udvalget – herunder behovsprognosen (BUU 18. juni 2008). Derudover beskrives det i disse bilag, hvordan status monitoreres og, hvilke konsekvenser det helt overordnet vil få, hvis ikke pasningsgarantien overholdes.

 

I bilag 1 gennemgås status på ventelisterne. Der analyseres både på de specifikke ventelister samt på garantiventelisten. På de specifikke ventelister, som sikrer opskrivning og plads på de to institutioner forældrene ønsker mest, er status i juli 2008, at det samlede antal børn på ventelisterne er uændret i forhold til den specifikke venteliste for juni måned. I forhold til garantiventelisten, som sikrer forældrene plads på det tidspunkt, som de ønsker, men ikke nødvendigvis det sted, hvor de helst vil have en plads, så er der 30 børn flere på garantilisten i forhold til sidste måned.

 

BUF har i forbindelse med pladssituationen i 2008 forsøgt at etablere pladser de steder, hvor der er mest akut behov. Bilag 2 beskriver de forskellige pladsskabende tiltag, som BUF har gennemført eller igangsat for at sikre overholdelse af pasningsgarantien. I dette bilag er der et afsnit om, hvad det vil kunne give af pladser, hvis nuværende grupper i nybyggede fleksible institutioner opnormeres med hver to børn. Dette forslag har tidligere været diskuteret i forbindelse med Børneplan I, hvor det efter politisk beslutning blev gjort frivilligt. Der var kun ganske få institutioner, der valgte at gennemføre denne opnormering.

 

I bilag 3 gennemgås behovet og kapaciteter for hvert af de otte københavnske distrikter. Bilaget beskriver:

·        Behovet for 0-2 og 3-5 års pladser

·        Kapaciteten, der er til rådighed

·        Status på, hvilke yderligere projekter, forvaltningen arbejder med og forventer at kunne etablere inden for den nuværende anlægsramme.

 

Facit er, at situationen omkring pasningsgarantien midlertidigt er mindre anspændt på grund af sommer-rykket af børn fra børnehave til fritidsinstitution. Situation er dog ikke grundliggende forbedret i forhold til det kommunale servicemål om pasning indenfor fire kilometer. BUF kan ikke i alle tilfælde overholde dette servicemål. Og det forventes på baggrund af nuværende prognoser, at dette også vil være i problem i de kommende måneder og år, ligesom der allerede i 2009 kan være store udfordringer i at holde den nationale pasningsgaranti med den nuværende og planlagte kapacitet, som der er afsat midler til p.t.

BUF vurderer stadigvæk, at presset på pasningsgarantien vil vokse markant senere på året startende fra september. 

På trods af de mange allerede afprøvede tiltag er der fortsat behov for etablering af pladser i flere byområder. Forvaltningen vil kontinuerligt arbejde videre med samtlige muligheder for at forbedre pladssituationen. Det er dog nødvendigt, at der bl.a. via budgetforhandlinger sikres afsat økonomi til følgende byggeprojekter, hvis den nationale pladsgaranti skal overholdes og 4 kilometergrænsen genoprettes:

 

Projekt

Budgetønske 2009

En fleksibel institution, Vanløse

 

Ja

En daginstitution, Østerbro

Ja

En daginstitution, Valby

Ja

En udflytterinstitution, Indre by

Ja

To daginstitution, Sydhavn (Vesterbro/Kongens Enghave)

 

Ja

Fem daginstitutioner, Amager

 

De to af projekterne er fremsat som budgetønske – de tre projekter er nye ønsker afledt af Befolknings- og behovsprognosen 2008.

Indkøb af tre busser (rumlepotter), som kan tilknyttes distrikter med behov.

 

Ja

Af ovenstående er der allerede søgt om otte daginstitutionsprojekter i budget 2009. Derudover er der – efter fremlæggelsen af behovs- og befolkningsprognosen på udvalgsmødet 18.06.08 – vurderet et merbehov for daginstitutioner på Amager. Derfor vurderes det, at der mangler yderligere tre daginstitutionsprojekter på Amager– udover de to projekter, som Børne- og Ungdomsforvaltningen allerede har ønsket i forbindelse med forhandlingerne om budget 2009.

 

Herudover anser forvaltningen det for nødvendigt at indgå dialog med de faglige organisationer om hhv. opnormering af gruppestørrelser samt merindskrivning.

 

Der mangler 461 vuggestuepladser i 2008 (jf. behovsprognose, som blev fremlagt på BUU d. 18.06.08). Behovet er opgjort på baggrund af den maksimale afvigelse mellem kapaciteten og behovet i perioden august 2008-december 2008. Antallet af pladser der mangler er udtryk for en vurdering for København som helhed. Der er således ikke taget højde for om der kan tilbydes pasning inden for fire kilometer af forældrenes bopæl.

 

Udover det kommunalt vedtagne serviceniveau med pasning inden for fire kilometre er der altså også risiko for at bryde den nationale pasningsgaranti, medmindre der etableres flere pladser hurtigst muligt. Dette vil få to konkrete konsekvenser, hvilket uddybes i bilag 4. Konklusionen er overordnet:

 

1. Kommunen skal, som udgangspunkt, med virkning fra den første dag i den følgende måned, efter bruddet af pasningsgarantien, hæve tilskuddet til forældrenes egenbetaling til mindst 78 % for alle børn i dagtilbud i kommunen. Dette vil estimeret udgøre en nettoudgift på årsbasis på 61 millioner kroner, som forvaltningen foreslår medtaget som ønske om en driftsrammeforøgelse til Budget 2009. Disse midler kan anvendes til  drift af andre pladser, hvis det f.eks. lykkes via nye initiativer at etablere nye pasningsformer, der er dyrere end de nuværende (jf. f.eks. betragtninger omkring leje af nøglefærdige institutioner i bilag 5).

 

2. I Københavns Kommune tilbydes allerede en række pasningstilbud udenfor den kommunale pladsforsyning:

- dækning af bruttodriftsudgifter til en plads i dagtilbud i en anden kommune

- dækning af udgifterne til en plads i privatinstitution eller til privat pasning.

 

Hvis pasningsgarantien ikke overholdes, skal der ydermere være et tilbud om tilskud til forældrene til pasning af egne børn i eget hjem.  Tilskuddet fastsættes efter regler i Dagtilbudsloven. Det står fast, at der skal være et foruddefineret tilskud, der er ens for alle børn indenfor samme aldersgruppe.

 

I bilag 5 gennemgås en række konkrete tiltag, der arbejdes med i forbindelse med etablering af pladser på 0-6 års området. Det diskuteres blandt andet hvilke muligheder, der er for henholdvis at leje færdige institutioner og købe råhuse til etablering af institutioner i nye byområder. Derudover præsenteres to analyser, der skal gennemføres: Dels en analyse af eksisterende muligheder for kapacitetsudvidelse i eksisterende institutioner, som BUF har bedt Københavns Ejendomme om at gennemføre; dels en analyse af, hvilke udfordringer man møder og, hvordan de kan løses, hvis det forsøges at etablere institutionspladser i nuværende bygninger primært via lejemål.

 

I bilaget er der estimeret en udgift på 253 mill. til anlæg af nye pladser. Dette tal tager afsæt i nøgletal for etablering af nye institutioner. BUF er bevidst om, at det ikke vil være muligt indenfor den aktuelle tidsramme at etablere 11 nye institutioner, som der er behov for, hvorfor der i stedet sigtes mod, at der bliver afsat en mere fleksibel anlægsramme, der også kan anvendes til etablering af de eventuelle pladser, der viser sig mulige.

 

I bilag 6 gennemgås nuværende og kommende initiativer med henblik på at fastholde og rekruttere pædagogisk personale til dagtilbuddene. I dette bilag foreslås blandt andet, at der fremlægges et budgetønske til Budget 2009 om etablering af en rekrutteringsenhed i BUF.

 

ØKONOMI

Der er ingen direkte økonomiske konsekvenser af denne indstilling, men det foreslås, at udvalget vedtager, at den skal afføde nogle budgetønsker til Budget 2009. Således er der behov for 61 mill i drift årligt til dækning af en øget forældrebetaling såfremt pasningsgarantien ikke kan overholdes. Alternativt hvis det lykkes at overholde garantien fremsættes et ønske om, at driftsrammen forøges, da en del af de pladser, der evt. kan etableres vil være dyrere at drive end de nuværende pladser. Der beskrives et ønske om 3 mill. kroner årligt i drift til en rekrutteringsenhed.

 

Der er estimeret et anlægsbehov på 253 mill. til etablering af nye daginstitutioner. Dette anlægsbehov dækker over etableringen af i alt 11 daginstitutioner. Dette anlægsbehov kan evt. delvist substitueres ved alternative metoder til pladsetablering.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har allerede ønsket 8 daginstitutionsprojekter, i alt 184 mio. kr., i forbindelse med budget 2009. Behovet for de tre yderligere institutioner er afledt af den årlige opdatering af befolknings- og behovsprognosen, som viste en væsentlig stigning i antallet af 0-5 årige i Københavns Kommune.

 

Bilag

Bilag 1. Notat om venteliste- og pladssituationen på 0-2 års området

Bilag 2: Notat om afprøvet pladsetablering

Bilag 3: Distriktsvis gennemgang af behov og kapaciteter

Bilag 4: Notat om konsekvenser, hvis pasningsgarantien ikke kan overholdes.

Bilag 5: Notat om konkrete tiltag for at etablere yderligere daginstitutionspladser

Bilag 6: Notat om nuværende og kommende tiltag med henblik på at fastholde og rekruttere pædagoger til Børne- og Ungdomsområdet.

 

 

 

              Else Sommer                             Henriette Bjørn Nielsen

 

 

 

 

bilag

1. Notat om ventelistesituationen

2. Notat om afprøvet pladsetablering

3. Distriktsvis gennemgang af behov og kapaciteter

4. Notat om konsekvenser, hvis pasningsgarantien ikke kan overholdes

5. Konkrete tiltag for at etablere yderligere daginstitutionspladser

6. Pædagogrekruttering


 

 

 

 



 

Til top