Anlægsbevilling til udvidelse og driftsoptimering af udflytterinstitutioner på Rosenlundsvej, Dragør
Indstilling og beslutning
- at der gives en anlægsbevilling på i alt 43.494.775 kroner (2012 p/l) til etablering af 8 nye udflytterbørnehavegrupper samt genhusning af 4 eksisterende udflytterbørnehavegrupper på Rosenlundsvej 1 i Dragør. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme, jfr. tabel 3 i økonomiafsnittet
- at der gives en anlægsbevilling på i alt 1.800.000 kroner (2012 p/l) til genetablering af 3 udflyttergrupper på eksisterende lokaliteter på Yderholmsvej 25 i Jersie Landsby, Solrød, hhv. Tørslevvej 31 i Tørslev, Jægerspris. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomudvalgets rammer, jfr. tabel 4 i økonomiafsnittet
Problemstilling
For at sikre pladsgarantien på daginstitutionsområdet i Københavns Kommune har Børne- og Ungdomsforvaltningen iværksat en række tiltag for at skaffe det fornødne antal institutionspladser. Blandt disse tiltag indgår udvidelse af den eksisterende udflytterbørnehave Burlunden på Rosenlundsvej 1 i Dragør med henblik på at øge kapaciteten med 8 nye grupper.
Den seneste behovsprognose fra juni 2011 viste, at der på Amager var behov for 24 daginstitutionsgrupper ud over de grupper, som var planlagt eller var under etablering på prognosetidspunktet. 5 af disse grupper etableres på Rosenlundsvej 1 i Dragør som ny kapacitet. I forhold til behovsprognosen fra 2011 mangler der herefter at blive etableret 19 grupper på Amager.
Behovsprognosen fra juni 2012 (BUU 13.06.2012) viser, at behovet for pladser på Amager er dækket fra 2014 og fremefter. Indtil da kan det kortsigtede behov ikke dækkes i nabodistrikter, men må dækkes via tidlig opstart af kommende anlægsprojekter, om- og opnormeringer i de eksisterende institutioner, eller ved stigning i antallet af børn i de private ordninger.
I forbindelse med Burlunden projektet frigøres der i november 2013 samtidig i alt 3 eksisterende udflyttergrupper (syd hhv. nordvest for København). Disse udflyttergrupper planlægges tilknyttet nye institutioner i områder, hvor der er behov for ekstra børnehavekapacitet og som samtidig kan give kortere transporttid for børnene. De specifikke områder, som får tilført disse grupper som ny kapacitet, afgøres senere på året efter en nærmere analyse af behovsprognosen 2012.
De 19 resterende grupper i henhold til behovsprognosen fra 2011er finansierede og indgår herefter i den samlede planlagte kapacitet i kommunen. Der vil således senere blive fremlagt indstillinger om anlægsbevillinger til disse grupper.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningen har undersøgt en lang række eksisterende institutioner med henblik på at afdække udvidelsesmuligheder. Blandt disse blev udflytterbørnehaven Burlunden undersøgt nærmere, idet institutionen er kommunalt ejet og beliggende på en forholdsmæssig stor grund.
Burlunden er i dag en udflytterbørnehave normeret til 90 børn beliggende på Rosenlundsvej 1 i Dragør Kommune, syd for Kongelunden på Amager. Institutionens bygninger er oprindeligt opført 1954 som feriekoloni for Burmeister & Wains medarbejdere. Ejendommen blev overtaget af Københavns Kommune i 1975 til brug for udflytterbørnehave på 25 børn samt koloni for kommunens skoler og institutioner. I dag er der udelukkende udflytterbørnehave på stedet.
Burlundens nære omgivelser byder på alle tænkelige naturområder, der kendetegner en god udflytterbørnehave som et attraktivt tilbud for byens børn: skov, strandenge, marker og strand. Burlunden er samtidigt beliggende nær Københavns Kommune, hvilket betyder, at køretid og -afstand fra opsamlingssted er forholdsvis kort. Dette er attraktivt både for forældre, ansatte og for børnene, som ikke skal tilbringe lang tid i bus, og endelig også ud fra en driftøkonomisk betragtning.
Idet institutionens arealer har en forholdsmæssig stor udstrækning, er der et meget stort udbygningspotentiale - også meget større end Burlunden selv ville kunne opfylde inden for eget optagsområde. Børne- og Ungdomsforvaltningen har derfor set nærmere på, om andre institutioner sammen med Burlunden kunne få gavn af de attraktive forhold. Flere muligheder, både eksisterende og nyetableringer, er blevet undersøgt. For de eksisterendes vedkommende er der set nærmere på, om deres nuværende løsning har stor køreafstand. Resultatet af denne analyse er blevet, at følgende institutioner efter projektets gennemførelse vil få udflytterbørnehave på Rosenlundsvej 1:
1.Cassiopeia: Eksisterende udflytterbørnehave tilknyttet den integrerede institution Galaxen på Øresundsvej 10a, hvorfra der også køres. Er idag normeret med en enkelt gruppe på 25 børn, som kører en forholdsvis lang tur (ca. 40 min.) til Yderholmvej 25 i Jersie Landsby nær Solrød. Vil fremover have 2 grupperum, hvorved driftsøkonomien forbedres væsentligt, - dels fordi man fremover vil køre med en fyldt bus, dels p.g.a. den kortere køretid (ca. 15 min.).
2.Vildanden: Eksisterende udflytterbørnehave tilknyttet den integrerede institution Søstjernen på Grækenlandsvej 90, hvorfra der også køres. Er idag normeret med 2 grupper à 22 børn, som kører en meget lang tur (1 time og 10 min.) til Tørslevvej 31 i Tørslev nær Jægerspris. Desuden er tilknyttet en flexgruppe, som den ene måned er i Tørslev og den næste hjemme i Søstjernen. Vildanden vil efter projektets gennemførelse disponere over 3 grupperum, samt have en væsentligt reduceret køretid (ca. 15 min.).
3.Altankassen: Denne integrerede institution har idag ikke en udflytterbørnehave. Det har længe været planlagt at tilknytte et udflyttertilbud til denne institution, men lokaliteten har ikke været fundet før nu. Altankassen er beliggende på Amagerfælledvej 53, hvorfra der også skal køres. Køretiden vil være ca. 15 min. Altankassen vil efter projektets gennemførelse disponere over 2 grupperum, hvilket vil være med til at løse institutionens såkaldte 'tilsandingsproblematik'.
4.Burlunden: Eksisterende på projektadressen, med opsamling på Greisvej 131. Er idag normeret til 90 børn, men kører næsten permanent med en merindskrivning på 10-15 børn ekstra. Fungerer idag fordelt på 5 rum af meget variende størrelse og kvalitet. Vil fremover også have 5 grupperum, men indrettet efter Børne- og Ungdomsforvaltningens standard, hvilket muliggør en opnormering svarende til 1 gruppe ekstra.
Se tabel 1 for et samlet overblik sammen med kortbilag, vedlagt som Bilag 1.
Tabel 1
|
Nuværende antal grupper |
Fremtidigt antal grupper |
Opnormering på Rosenlundsvej 1 |
Frigivet grupperum på eksisterende lokation |
Cassiopeia |
1 |
2 |
1 |
1 (Yderholmsvej) |
Vildanden |
2 |
3 |
1 |
2 (Tørslevvej) |
Altankassen |
0 |
2 |
2 |
- |
Burlunden |
4 |
5 |
1 |
- |
|
7 |
12 |
5 |
3 |
Der etableres således 8 nye grupper i det nye projekt. Heraf er de 5 grupper ny kapacitet til de involverede institutioner fra Amager, mens de 3 grupper er eksisterende kapacitet, som flytter til Rosenlundsvej 1. Herved frigives 3 grupperum til ny kapacitet fra andre bydele, hvorfra der kan opnås en driftøkonomisk bedre løsning. Der peges på følgende løsninger:
a.Yderholmvej 25: Denne lokalitet er idag, tilsvarende projektet på Rosenlundsvej, et 'bofællesskab' mellem 4 udflytterbørnehaver, som disponerer over hver deres afsnit. Ved Cassiopeias fraflytning frigives 1 grupperum, men istedet for at etablere ny udflytter på 1 gruppe, hvilket driftøkonomisk set er en ringe løsning, er det tanken at tildele det frigivne grupperum til een af de tilbageværende 3 institutioner. Denne institution vil fortsat skulle køre med 1 bus, som blot er større. Kapaciteten på Yderholmvej fastholdes således, men vil fremover være fordelt på 3 institutioner og 3 busser, istedet for 4.
b.Tørslevvej 31: Også denne lokalitet er et 'bofællesskab', her med plads til 3 udflytterbørnehaver. Ved Vildandens fraflytning frigives 2 grupperum. Det er tanken at tilknytte disse som ny udflytter til en institution i f.eks. Bispebjerg eller tilstødende bydele. Sammenlignet med Vildandens køretur slipper en udflytter fra disse bydele for at køre gennem Københavns myldretid, hvorved køretid og dermed driftomkostninger for denne udflytterdestination reduceres væsentligt sammenlignet med nuværende løsning.
Endeligt valg af løsninger vil ske, når Børne- og Ungdomsforvaltningens analyse af behovsprognosen for '12 har afdækket i hvilke bydele, der er behov for yderligere kapacitet.
Projektet på Rosenlundsvej 1:
Oprindeligt var det planen at istandsætte samt udvide den eksisterende institution. Imidlertid har det vist sig ved de tekniske forundersøgelser, at den eksisterende bygning er i væsentligt dårligere stand end først antaget. For at skabe acceptable forhold vedr. indeklima vil det være nødvendigt med en meget omfattende og gennemgribende renovering, men selv efter dette ville bygningen ikke kunne leve op til nutidige krav til f.eks. energiforbrug. Der blev derfor set nærmere på en løsning, hvor eksisterende bygning nedrives og samtlige 12 grupper således etableres i nybygning. Dette er først og fremmest en driftsøkonomisk meget bedre løsning, men det skaber tillige et væsentligt forbedret arbejdsmiljø for de ansatte i Burlunden, herunder ikke mindst et forbedret indeklima for børnene også. På alle måder har det således vist sig at være den bedste løsning.
Tidsplan
Selve byggesager forventes opstartet november 2012. Byggesagen gennemføres i 2 etaper, hvor 1. etape rummer Burlundens nye lokaler samt fællesfaciliteter såsom køkken, fællesrum m.v. Dernæst nedrives de gamle bygninger for at give plads til de 3 andre institutioners nye lokaler. Ved at vælge denne løsning forøges byggetiden med ca. 3 måneder, men til gengæld undgåes store omkostninger til genhusning i midlertidige lokaler, ligesom det er en stor fordel for brugerne i Burlunden at kunne blive i kendte omgivelser. Den samlede byggetid bliver 12 måneder.
Brugerinddragelse
Til byggesagen etableres i den indledende projektfase et byggeudvalg bestående af klyngeleder, pædagogisk leder, arbejdsmiljø-, personale- og forældrerepræsentant, samt rådgivere og projektledere fra KEjd. og BUF. Idet 4 institutioner er involveret i dette projekt, ville det blive et meget stort, og dermed mindre effektivt arbejdende, byggeudvalg, såfremt alle institutioner stillede op med samtlige af disse kompetencer. Omvendt har det været vigtigt for Børne- og Ungdomsforvaltningen af sikre en god proces, hvor alle involverede oplever at blive inddraget og hørt.
Det blev derfor tidligt aftalt, at byggeudvalget etableredes med 2-3 repræsentanter fra hver institution samtidigt med at det sikredes, at alle kompetencer var repræsenteret. Eksempelvis har en institution været repræsenteret ved en klyngeleder og en personalerepræsentant, mens en anden har været repræsenteret ved en pædagogisk leder og en arbejdsmiljørepræsentant. Det har herefter været de enkelte repræsentanters opgave at rapportere til eget bagland. Til understøttelse heraf har sagens dokumenter i form af referater m.v. været rundsendt til alle, ligesom forvaltningen har valgt med jævne mellemrum at udsende et nyhedsbrev for sikre et højt informationsniveau.
Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens indtryk, trods det 'repræsentative' byggeudvalg, at alle med interesser i det kommende projekt har følt sig velinformeret om processen og det fortløbende arbejde i byggeudvalget. Fra alle 4 institutioner foreligger der udtalelser, som er samlet i bilag 2.
Høringssvar fra Københavns Ejendomme
Som bilag 3 foreligger udtalelse fra Københavns Ejendomme (KEjd.). Udtalelsen giver ikke anledning til bemærkninger.
Økonomi
Der blev i budget 2012 afsat i alt 468,6 mio. kr. til etablering af 110 daginstitutionsgrupper.
I budget 2012 blev der endvidere afsat 172,5 mio. kr. til bevarelse af eksisterende daginstitutionspladser. Midler herfra finansierer bevarelsen af de nuværende pladser på Burlunden.
Finansieringen af projektet på Burlunden inkl. Jersie og Tørslev er sammensat således:
Tabel 2 |
|
Finansiering |
Kr. (2012 p/l) |
Budget 2012 (8 grupper) |
30.196.517 |
Budget 2012 Pladsbevarelse |
15.098.258 |
I alt |
45.294.775 |
Anlægsudgiften til Burlunden finansieres og udmøntes således:
Tabel 3 |
||||||
Kr. (2012 p/l) |
Udvalg |
Bevilling |
Funktion |
2012 |
2013 |
Total |
Finansiering |
BUU |
Anlæg |
5.25.14.3 |
6.030.000 |
37.464.775 |
43.494.775 |
Udmøntning |
BUU |
Anlæg |
5.25.14.3 |
30.000 |
2.863.311 |
2.893.311 |
Udmøntning |
KFU |
KEjd. Anlæg |
5.25.14.3 |
6.000.000 |
34.601.464 |
40.601.464 |
Anlægsbevilling i alt |
|
|
|
6.030.000 |
37.464.775 |
43.494.775 |
Som en del af Budget 2012, der blev vedtaget i BR d. 6/10 2011, er der forlods overført 4.675.000 kr. i administrationsbidrag til KEjd. Derfor er der ikke medtaget administrationsbidrag til KEjd. i denne indstilling.
Anlægsbevillingen til 3 nye grupper på Yderholmvej i Jersie hhv. Tørslevvej i Tørslev finansieres og udmøntes således:
Tabel 4 |
||||
Kr. (2012 p/l) |
Udvalg |
Bevilling |
Funktion |
2013 |
Finansiering |
BUU |
Anlæg |
5.25.14.3 |
1.800.000 |
Udmøntning |
BUU |
Anlæg |
5.25.14.3 |
1.800.000 |
Anlægsbevilling i alt |
|
|
|
1.800.000 |
Benchmark
Pris pr. gruppe kan opgøres til 3,7 mio. kr. (kun de 12 grupper på Burlunden). Erfaringsnøgletallet for en nybygget daginstitution med 10 grupper er 3,9 mio. kr. pr. gruppe ekskl. grund/ejendomskøb.
Driftsøkonomi
Driftsudgifterne til udflytterbørnehaver er forholdsvis høje, fordi der er ekstra udgifter til kompensationstimer og buskørsel. En sammenligning med de gennemsnitlige driftsudgifter for samtlige institutioner vil derfor altid vise, at udflytterbørnehaver er dyrere. En vurdering af om den enkelte udflytterinstitution er relativ dyr eller billig kan foretages ved at sammenligne de rene udflytterudgifter, dvs. udgifter til buskørsel og til udflytterkompensation.
Tabel 5 viser de rene udflytterudgifter til de 5 nye grupper på Burlunden (dertil kommer 3 eksisterende grupper som flyttes til Burlunden). For Cassiopeia og Vildanden gælder, at udgifter til de nye pladser er meget begrænsede. Det skyldes, at der kun udløses et mindre beløb i udflytterkompensation, da der er tale om eksisterende udflytterbørnehave samt, at udgifterne til buskørsel falder, da Burlunden ligger tættere på opsamlingsstederne end de hidtidige udflytteradresser. Pladserne i Altankassen er derimod forholdsvis dyre, da der er tale om en ny udflytterbørnehave, hvilket udløser udflytterkompensation. For Burlunden gælder, at der er tale om en udvidelse på den nuværende adresse.
Tabel 5- Udflytterudgifter |
|||
Institution |
Normering |
Udflytterudgifter i alt (kr.) |
Udflytterudgifter pr. barn (kr.) |
Cassiopeia |
25 |
48.413 |
1.937 |
Vildanden |
22 |
61.413 |
2.792 |
Altankassen |
50 |
842.064 |
16.841 |
Burlunden |
20 |
187.000 |
9.350 |
Den gennemsnitlige udflytterudgift for de senest 9 etablerede udflytterbørnehaver er 21.807 kr. pr. barn, hvilket viser, at pladserne på Burlunden er relativt billige.
Der anvises dækning for driftsudgiften på Dagtilbud funktion 5.25.14.1
Videre proces
Else Sommer / Knud Langberg