Mødedato: 13.06.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Status for Øget Sundhed for børn 2011 og udmøntning for 2013-2016 - FÆLLESINDSTILLING SUF, BUF

Se alle bilag

Udmøntning af indsatser under Øget Sundhed for Børn for 2013 til 2016.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender udmøntningen under Øget Sundhed for Børn for 2013 til 2016 med en årlig fordeling på: (alle beløb er angivet i 2012 pris- og lønniveau).
    a. Børn og overvægt 6.035.000 kr.

    b. Børn i bevægelse 1.300.000 kr.
    c. Sundhed på skoler 1.260.000 kr. 
    d. Monitorering af børnesundheden 600.000 kr. 
    e. Tværgående koordinering 0 kr. 
    f. Udbredelse af aktiviteter til inaktive børn og unge 500.000 kr.(ny)  
    g. Rådgivning og dialog med unge om sundhed 845.000 kr.(ny)

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget fik i Budget 2009 en varig bevilling til Øget Sundhed for Børn på 10 mio. kr. årligt. I den første udmøntningsplan for perioden 2009 – 2012, vedtaget på Børne - og Ungdomsudvalgsmødet den 25. marts 2009 og Sundheds- og Omsorgsudvalgsmødet den 26. marts. 2009, har der været fokus på indsatser, der i størst mulig grad har en direkte effekt på børns sundhed. Alle indsatser er knyttet til begge forvaltningers eksisterende kerneopgaver og ydelsesområder i relation til børn og unge.

 

Den første udmøntningsperiode for Øget Sundhed for Børn udløber med udgangen af 2012, og Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget skal derfor godkende udmøntning for perioden 2013 til og med 2016.  

Løsning

Forvaltningerne har udarbejdet en status på de igangsatte indsatser under Øget Sundhed for Børn (bilag 1). Det vurderes, at indsatserne er målrettet de problemstillinger, der har størst betydning for børn og unges sundhed og bygger på dokumenteret viden. Indsatserne kommer både mange børn til gode og har samtidig fokus på børn med særlige behov.

 

Det foreslås at frigøre 1.845.000 kr./år af de oprindeligt disponerede midler, som i stedet anvendes til udvidelse af det anerkendte bevægelseskoncept Move@school (500.000 kr.) og til to nye udviklingsaktiviteter (1.345.000 kr.), der supplerer de eksisterende indsatser. De nye udviklingsaktiviteter anbefales, da de er innovative og udvikler nye metoder til formidling af sundhedsbudskaber til unge samt bygger på videreførelse af et godt koncept for at øge bevægelsesindsatsen for inaktive børn og unge.

 

Nye data fra sundhedsprofilen for børn og unge viser, at gruppen af 15-årige piger adskiller sig markant fra den øvrige pigegruppe ved, at der er væsentligt flere rygere, de er i dårligere fysisk form og har flere generelle trivselsproblemer. Derfor er der behov for, at de eksisterende indsatser i Øget Sundhed for Børn i højere grad har fokus på denne gruppe piger.

 

a. Børn og overvægt

Sundhedsplejen i Børne- og Ungdomsforvaltningen er i gang med at implementere den systematiske tidlige opsporing af børn med overvægt. Her kan børn med behov henvises til behandling i BørneVægtsCentret eller få tilbud om samtaleforløb om forebyggelse af overvægt i sundhedsplejens regi. Cirka 10 % af målgruppen kan få et tilbud om et forløb i sundhedsplejen, det svarer til, at ca. 125 børn med svær overvægt og 375 børn med moderat overvægt kan tilbydes et motiverende samtaleforløb med sundhedsplejersken.

Det foreslås, at indsatsen uændret finansieres med 1.375.000 kr./år i 2013 til og med 2016.


BørneVægtsCentret
er i en dansk kommunal sammenhæng et unikt rådgivnings- og behandlingstilbud til svært overvægtige børn og deres familier, som når børn, der er allermest udsatte for ulighed i sundhed. Størstedelen af børnene i centret er henvist fra sundhedsplejen. Indsatsen omfatter 170 familier med svært overvægtige børn om året, og det anslås, at halvdelen af børnene stabiliserer deres vægt eller taber sig efter endt behandling. I 2012 bliver tilbuddet gjort bydækkende og rummer desuden nu tilbud til de sårbare piger på 15 år og til en bredere gruppe overvægtige børn.

Det foreslås, at indsatsen uændret finansieres med 4.660.000 kr./år. i 2013 til og med 2016. Som en om del af den fortsatte udmøntning stilles krav om struktureret udslusning af børn til fortsat fysisk aktivitet i idrætsklubber og -foreninger.


b. Børn i bevægelse

Move@School er et bredt bevægelseskoncept, som inddrager bevægelse i en række af skolens fag og lægger op til mere fysisk aktivitet i frikvartererne. Der er i alt 35 skoler med i indsatsen, svarende til ca. 4.000 skolebørn på udvalgte klassetrin. Indsatsen bliver løbende udviklet og udvidet.

Det foreslås, at Move@School fortsat finansieres under Øget Sundhed for Børn, og at budgettet øges med 500.000 kr. til i alt 1,3 mio. kr. pr. år i 2013 og 2014. Udvidelsen vil betyde, at yderligere 10-15 skoler og specialskoler kan modtage tilbuddet om Move@School. Som en del af den fortsatte udmøntning stilles krav om, at der fortsat udvikles inspirationsmaterialer og faglige forløb samt indsamles dokumentation og viden om skolernes erfaringer og implementering af konceptet.


Skolesport
er i dag et tilbud på 17 skoler i 4.-6. kl. om fysisk aktivitet efter skoletid i samarbejde med Dansk Skoleidræt, Kultur- og Fritidsforvaltningen og frivillige organisationer.

Det foreslås, at der ikke længere afsættes midler til en særskilt indsats om Skolesport. Selvom idrætstilbud efter skoletid kan være et godt tilbud til idrætsuvante børn, har forvaltningerne valgt at prioritere Move@school, da indsatsen her ligger tættere på skolens kerneydelse og foregår i skoletiden. Der vil dog stadig være mulighed for – som en del af Move@School – at etablere idrætstilbud på skolen i samarbejde med lokale foreninger. De hermed frigjorte 400.000 kr. indgår i to nye udviklingsaktiviteter, se nedenfor.

 

c. Sundhed på skoler

Tackling og Reality Check omhandler alkohol, tobak, hash og andre rusmidler og er et tilbud til 7. - 9. kl. Tackling er for skoleåret 2010/2011 bestilt af 18 kommunale skoler og 8 private skoler, svarende til ca. 1.500 elever.

 

En teenager i familien tilbydes i samarbejde med SSP København, som stiller instruktører til rådighed for forældrearrangementerne. Arrangementerne er afholdt på 34 kommunale og 15 private skoler og har omfattet ca. 1.400 elever. Indsatsen bør fortsat udvikles, idet forældresamarbejde er en væsentlig faktor i relation til unges sundhedsadfærd.


For alle tre indsatser foreslås
, at finansiering af indsatserne fortsætter uændret med i alt 760.000 kr./år i 2013 og 2014. Som del af den fortsatte udmøntning stilles krav om, at der sker systematisk opsamling af viden om hvilke skoler, der tilmeldes, omfang af undervisningstid brugt på emnet samt lærernes vurdering. Det foreslås, at der i 2014 foretages en midtvejsstatus som beslutningsgrundlag for varig finansiering.

 

Amager Fælled Skole er sundhedspædagogisk profilskole, som arbejder med udvikling af metoder, der understøtter, at sundhed og sundhedspædagogiske indsatser indtænkes i skolens dagligdag, strukturelle rammer og i undervisningen.

Det foreslås, at finansiering af indsatsen er uændret med 500.000 kr./år i 2013 til og med 2016, således at skolen kan fortsætte sit arbejde som modelskole og udbrede erfaringerne til andre skoler. Som del af den fortsatte udmøntning stilles krav om, at der i 2012 sikres systematisk opsamling af viden om, hvad der sker på skolen, når den udvikles til en sundhedsprofilskole, herunder: omfang af undervisningstid brugt på sundhed, beskrivelse af sundhedsaktiviteter mv. Herudover stilles krav om, at der gennemføres konkrete videndelings aktiviteter til øvrige skoler i lokalområdet. Det foreslås, at der i 2014 foretages en midtvejsstatus som beslutningsgrundlag for varig finansiering.

 

d. Monitorering af børnesundheden

Et nyt monitoreringsværktøj, ’Skolesundhed.dk’ afprøves i 2012 med henblik på en efterfølgende implementering. Systemet forventes at kunne erstatte de mere ressourcekrævende børnesundhedsprofiler. Dette system vil sammen med behandling af data fra andre kilder i kommunen (fx ”Københavnerbarometeret”) anvendes til monitorering af børns sundhed, ledelsesinformation og tilrettelæggelse af sundhedsfremmende tiltag i sundhedsplejen samt på skoler og institutioner. 

Det foreslås, at udvikling og pilottest også sker i 2013, og at der afsættes 600.000 kr./år til fortsat driftsstøtte i 2013 og 2014. Dermed reduceres beløbet med 682.000 kr./år, som frigives til nye udviklingsaktiviteter. 


e. Tværgående koordinering

Der har tidligere været afsat 763.000kr./år til koordinering af indsatser, opsamling af status og sekretariatsfunktion for den tværforvaltningsmæssige styregruppe.

Det foreslås, at disse midler frigives og anvendes til nye udviklingsaktiviteter.


Nye udviklingsaktiviteter

Nedenfor foreslås to nye aktiviteter under Øget Sundhed for Børn, som vil supplere de eksisterende og samtidig medvirke til at nå de fire-årige mål for sundhedspolitikken omkring fysisk aktivitet, ryge- og alkoholadfærd hos unge.

Det foreslås, at der tildeles 845.000 kr./år i 2013 og 2014 til indsatsen Rådgivning og dialog med unge om sundhed og 500.000 kr./år i 2013 og 2014 til indsatsen Udbredelse af aktiviteter til inaktive børn og unge.

 

f. Rådgivning og dialog med unge om sundhed (digitale medier)

Aktiviteten er målrettet unge på ungdomsuddannelser, -skoler og -klubber i København. Indsatserne omhandler informations- og kommunikationsteknologi målrettet støtte af unge i at ændre sundhedsadfærd. Indsatsen vil blive koordineret med områdebaserede indsatser fx boligsociale helhedsplaner og områdefornyelser i de udsatte byområder samt med UU-vejledningen og vil i første omgang særligt fokusere på rygning og alkohol gennem følgende to elementer:

 

Quit-coaches:

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse afprøver i 2012 Quit-coaches, som er et nyt digitalt og virtuelt rygestop-koncept med gode udenlandske erfaringer for unge på uddannelsessteder. På baggrund af indsamlede erfaringer vil kommunen indgå et samarbejde og tilbyde konceptet til ungdomsskolen og ungdomsuddannelser i København.

 

Sociale medier til ung-dialog om sundhed:

Indsatsen sigter mod at udvikle sundhedsindsatser, som bygger på anvendelse af sociale medier, hvor unge gennem dialog vil kunne støtte og hjælpe hinanden i at fastholde sunde vaner ift. tobak, alkohol og fysisk aktivitet. Indsatsen vil i første omgang blive afprøvet på en række ungdomsklubber og i ungdomsskolen i København.

g. Udbredelse af aktiviteter til inaktive børn og unge
Aktiviteten sigter mod at etablere bevægelsestilbud til skoler, boligområder og fritidshjem til inaktive børn og unge i udsatte byområder med udgangspunkt i erfaringer fra ”Klar – Parat, Husum”. Indsatsen supplerer Bevægelsesteam Københavns indsats i dagtilbud og bygger på en tidlig og bredt forankret indsats, som både har et inkluderende og socialt sigte i samarbejde med områdebaserede indsatser såsom boligsociale helhedsplaner og områdefornyelser.

Økonomi

Indstillingen medfører ikke yderligere tildeling af midler end den varige bevilling på 10 mio. kr. årligt.

Videre proces

Såfremt udvalgene godkender forvaltningernes forslag til udmøntning af Øget Sundhed for Børn for perioden 2013 til 2016, forelægges udvalgene ultimo 2012 en udmøntningsplan for de indsatser, som finansieres af de frigivne midler på 1.845.000kr./år. Ved vedtagelse vil der ske en efterfølgende personalemæssig tilpasning i Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Udvalgene forelægges en status for indsatserne under Øget Sundhed for Børn i 2014 og 2016, hvorefter der vil blive udarbejdet forslag til ny udmøntningsplan for 2016 og frem.

 

         Lene Sillasen                                Else Sommer

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt uden afstemning, idet den evaluering af Børnevægtscenteret, der forventes færdigt med udgangen af 2012 forelægges udvalgene med henblik på en politisk drøftelse af den fremadrettede prioritering, inden for resten af udmøntningsperioden.

Til top