Mødedato: 13.06.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Etablering af lokal idrætsskole med idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om etablering af lokal idrætsskole med idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole efter høring.



Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forslag om etablering af lokal idrætsskole med idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole godkendes

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget behandlede den 7. marts 2012 en indstilling om etablering af lokal idrætsskole med idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole. Udvalget besluttede at sende forslaget i høring, jf. bilag 3.

Forslaget betyder, at Klostervængets Heldagsskole fra skoleåret 2013–2014 bliver en lokal idrætsheldagssskole med idrætslinje for elever med særligt idrætstalent. Planlægning og udvikling af profilen på skolen starter allerede fra august 2012. Model og tidsplan for udviklingen af skolen beskrives grundigere i bilag 2.

Som ny lokal idrætsskole vil Klostervængets Heldagsskole både skulle rumme en almen og bred idræts- og bevægelsestilgang og en særlig idrætslinje for 7. – 9. klasse med talentudvikling inden for specifikke idrætsgrene.

 

Den almene del indebærer, at alle klasser på skolen får styrket idrætsundervisning, og at idræt, bevægelse og sundhed bliver integreret i alle fag og i hele skolens virke. Med Klostervængets Heldagsskoles position som både heldagsskole og madskole åbner der sig en række spændende muligheder for at sammentænke læring, sundhed og fysisk aktivitet.


Idrætslinjen for elever med særligt idrætstalent på 7 – 9. klassetrin
skal – på samme måde som på Bellahøj Skole - være et tilbud til elever fra hele kommunen, der vil få mulighed for at søge idrætslinjen. Idrætslinjen kan langt hen ad vejen følge det samme koncept som på Bellahøj Skole – om end viften af idrætsgrene vil være skolens egen og basere sig på skolens geografiske placering i nærheden af en række relevante eliteklubber. Der etableres således et nyt spor på skolen med idrætsklasser på 7. – 9. klassetrin, hvor skolen tilbyder en række specifikke idrætsgrene. Idrætseleverne får fire idrætstimer med undervisning/træning i disse idrætsgrene samt to idrætstimer med henholdsvis skolens ordinære 7., 8. og 9. klasse. 

Idrætslinjen på Klostervængets Heldagsskole vil blive etableret i samarbejde med Team Copenhagen. Team Copenhagen har fra starten været involveret i etableringen af idrætsskolen på Bellahøj Skole og vil spille en vigtig rolle i forhold til at finde de idrætsgrene, som idrætslinjen på Klostervængets Heldagsskole skal udbyde – både i forhold til kendskab til de lokale idrætsforeninger i området og samarbejdet med Team Danmark, Danmarks Idræts-Forbund og relevante specialforbund. Team Copenhagen og de relevante lokale idrætsforeninger vil blive bedt om at udbrede kendskabet til idrætslinjen på Klostervængets Heldagsskole og dermed bidrage til rekrutteringen af elever til linjen.

Løsning

De indkomne høringssvar fremgår af bilag 1.

I alle høringssvar udtrykkes opbakning til at etablere lokal idrætsskole med idrætslinje på Klostervængets Heldagsskole. Det påpeges, at initiativet dels vil bidrage til at styrke en positiv udvikling på Klostervængets Heldagsskole, og dels vil kunne tiltrække flere elever, herunder flere etnisk danske børn. Skolebestyrelsen ser initiativet i lyset af, at skolen i forvejen har stort fokus på sundhed og bevægelse, og at madprojektet på skolen spiller en stadig større rolle i forhold til det sunde liv i såvel skoletid som fritid. Københavns Lærerforening mener, at det er værd at overveje, om der ikke skulle være en idrætsskole i hvert af BUF´s fem områder. I en mindretalsudtalelse fra Østerbro Lokaludvalg er der dog skepsis overfor at indføre "idrætslinjen" på idrætsskolen. Mindretallet mener (begrundelsen er indhentet af forvaltningen efter modtagelse af høringssvaret), at det er for tidligt at udskille elever til en særlig idrætslinje fra og med 7. klasse. Der kan være en for stor risiko for, at elever i løbet af deres tid på idrætslinjen kommer i "klemme", fx fordi de mister lysten til deres sport eller ikke længere kan holde fast i deres position som dygtige inden for deres valgte sportsgren.

Selvom skolebestyrelsen på Klostervængets Heldagsskole ser idrætsskolen som et positivt initiativ, udtrykker bestyrelsen bekymring for, om skolen har mulighed for at finde tid til lærernes kompetenceuvikling i forhold til at skabe ejerskab til den nye profil og øge personalets kompetencer i forhold til denne. Bestyrelsen anbefaler derfor, at forvaltningen ser positivt på at støtte skolen i at finde midler til personalets komptenceudvikling i skoleåret 2012/2013. Skolelederforeningen og KLF giver udtryk for et tilsvarende synspunkt. For at imødekomme bekymringen, foreslår forvaltningen, at der afsættes 200.000 kr. ekstra til drift ift. den oprindelige indstilling i henholdsvis 2012 og 2013 til dækning af udgifter til lærer- og pædagogtid i forbindelse med sparring og kompetenceudvikling med Bellahøj Skole. Finansiering sker af puljen til kommunale profilskoler (parnerskoler).

Både KLF og Skolelederforeningen opfordrer til, at der laves en samlet strategi ift. etablering af profilskoler i kommunen. Københavns Lærerforening påpeger desuden, at det er vigtigt at lægge en evaluering ind, så såvel skolen som andre kan lære af de erfaringer, man høster på Klostervængets Heldagsskole. I forbindelse med sidstnævnte vil forvaltningen drøfte med Klostervængets Heldagsskole, hvordan en evaluering kan finde sted.

Brug Folkeskolen anbefaler, at skolen, Team Copenhagen og kommunen sikrer, at skolens normalspor også bidrager med elever til idrætslinjen på overbygningen.

Nørrebro Lokaludvalg anbefaler, at skolen indtænker at ansætte lærere med anden etnisk baggrund end dansk. Ikke mindst i forhold til de mange tosprogede piger på skolen.


Økonomi

Oprettelsen af idrætsskole og idrætslinje forudsætter, at skolen tilføres ekstra ressourcer til både drift og anlæg:

 1.000 kr. - 2012 p/l   2012     2013    2014    2015   2016 
 Anlægsudgifter      2.000    3.000    1.000  
 Driftsudgifter    600    1.000    1.150    1.450    1.700
 Finansieringsbehov
 til drift
   600    1.000      

Forvaltningen vurderer, at der ved øvrige strukturændringer på skoleområdet kan findes driftsfinansiering til oprettelsen af idrætslinjen og idrætsskolen. Forslag til finansiering af anlægsudgifter til udendørs idræts-/legefaciliteter og opgradering af gymnastiksalene vil indgå i forslag til anlægsplan, som BUU får forelagt efter sommerferien d.å. mhp. budgetforhandlingerne for 2013.

Udgifter til ekstra idrætstimer på den almene idrætsskoledel forudsættes finansieret af skolens nuværende bevilling som heldagsskole, da skolen allerede på nuværende tidspunkt gennemfører ekstra undervisning i idræt og bevægelse.

Udgifter til skolens sparring med Bellahøj Skole finansieres af puljen til kommunale profilskoler (partnerskoler), herunder underviserudgifter til kompetenceudvikling af lærerne, hvor medarbejdere fra Bellahøj Skole er ansvarlige for kompetenceudviklingen.


Videre proces

Hvis Børne- og Ungdomsudvalget godkender indstillingen vil BUF søge Ministeriet for Børn og Undervisning om dispensation for retningslinjer for optagelse på idrætslinjen. Ligeledes ændres bilag 8 om profilskoler i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune i overensstemmelse med udvalgets beslutning.


                 Else Sommer                              /Mikala Jørgensen

Beslutning

Cecilia Lonning (V) stillede ændringsforslag om tilføjelse af et 2. at-punkt med følgende ordlyd: "at tiltaget med at etablere profilskoler evalueres med fokus på, hvilken værditilvækst de allerede etablerede profilskoler har bidraget med på egen skole og i forhold til udviklingen af den københavnske folkeskole generelt".

Ændringsforslaget blev tiltrådt uden afstemning.

Indstillingen blev herefter tiltrådt i sin helhed med det oprindelige 1. at-punkt samt det tilføjede 2. at-punkt uden afstemning. 
Til top