Mødedato: 13.06.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Nedlæggelse af Vigerslev Allés Skoles svømmebad, Valby

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag om nedlæggelse af svømmebadet på Vigerslev Allés Skole i forbindelse med udbygningen af skolen skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forslag om nedlæggelse af Vigerslev Allés Skoles svømmebad sendes til høring i Kultur- og Fritidsudvalget og Valby Lokaludvalg            
                     

Problemstilling

Som en del af budget 2012 blev det besluttet at afsætte 90 mio. kr. til at  udbygge Vigerslev Allés Skoles kapacitet med 1 nyt skolespor med tilhørende KKFO/fritidshjemspladser.

 

Samtidig er der under Kultur- og Fritidsudvalget med Genopretningsplanen for Folkeskoler 2011 - 2014  bevilget 9,8 mio. kr. (2011-24681, Kapitalbevilling til anden del af genopretningsplanen for folkeskoler 2011 - 2014) og 61,6 mio. kr. under Vækst i København  til at foretage en genopretning af skolen.

 

For at sikre skolen optimale rammer i forbindelse med udbygningen foreslår forvaltningen - på grund af de begrænsede muligheder for at udbygge skolen på en hensigtsmæssig måde - at skolens svømmebad nedlægges i forbindelse med kapacitetsudbygningen.

En nedlæggelse af svømmebadet på Vigerslev Allé Skole skal desuden ses i sammenhæng med beslutningen i forbindelse med overførselssagen i BR den 10.5.2012 (2012-50578) om, at Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur og Fritidsforvaltningen i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2013 fremlægger en samlet oversigt over, hvilke af de københavnske folkeskoler, der fysisk kan udbygges og på hvilke skoler, der tillige er fysisk plads til etablering af idrætshaller. Endvidere fremlægger Kultur- og Fritidsforvaltningen en analyse af øvrigt behov for idrætskapacitet i byen.

Løsning

Den oprindelige bygningsstruktur (fra 1910) med seks fritliggende bygningsenheder - udlagt i en åben pavillonstruktur - gav tidligere god sammenhæng i forhold til lokalområdet og internt mellem skolens to gårdrum og de grønne friarealer omkring skolebygningerne. Bygningskomplekset er gennem årene blevet tilført en række tilbygninger, der bl.a. indeholder funktioner som svømmebad og gårdtoiletter, der nu er både nedslidte og utidssvarende.

Bygningsstrukturen bevirker, at skolen i dag fremstår som et lukket bygningskompleks i lokalområdet og at skolens udenomsarealer mod øst og vest henstår inaktive og uden særlig brugsværdi for skolens elever. Strukturen fungerer som barriere mod skolens grønne friarealer mod nord, som i dag kun kun forbindes med skolens to gårdrum gennem en smal forbindelsesgang.

Skolens bygningsmæssige placering efterlader alene udbygningsmuligheder på skolens friarealer mod nord. Tilbygningen i nord indeholder bl.a. skolens svømmebad og teatersal/gymnastiksal. Disse funktioner optager hele stueetagens areal, men vurderes ikke i en undervisningssammenhæng at bidrage til et aktivt og fremtidssikret undervisningsmiljø.


En istandsættelse af svømmebadet, så det lever op til de krav, der stilles til en teknisk tidssvarende, miljørigtig og mere undervisningsegnet facilitet, vurderes at koste omkring de 5 - 7 mio. kr. Der er ikke afsat midler til dette i hverken skoleudbygningsbudget eller i det afsatte genopretningsbudget for skolen.

 

Ved at nedlægge svømmebadet bliver det muligt at omdisponere og indrette udadvendte skolerelaterede funktioner (kreative faglokaler) og skabe bedre adgangsmuligheder mellem skolens udearealer og mellem skolens eksisterende og kommende nybygninger for det nye spor, se bilag 1 og 2.

Som det er nu, anvender skolen svømmebadet 3 lektioner om ugen. Den ringe udnyttelse af faciliteterne hænger sammen med den lave bassindybde og bassinets størrelse. Bassinet måler ca. 17 x 5 meter og har en dybde på 120 cm på det dybeste sted og 70 cm på det laveste sted. Den ringe størrelse gør bassinet mindre egnet til undervisningsbrug, da det stort set kun kan anvendes til mindre børn. Skolen har da også af den grund valgt at flytte svømmeundervisningen fra 5. klasse til 4. klasse.

Sammenholdt med driftsudgifterne til svømmebadet giver dette et højt omkostningsniveau pr. svømmelektion. Skolen forventer ikke fremover at ville øge udnyttelsen af svømmebadet, se bilag 3.

 

Brugere fra de omkringliggende institutioner vurderer svømmebadet som utidssvarende og giver udtryk for, at de, om muligt, fremover vil fravælge Vigerslev Allés Skoles svømmebad til fordel for mere moderne faciliteter andre steder, blandt andet Valby Vandkulturhus, se bilag 4.


Svømmebadet benyttes af en række fritidsbrugere efter skoletiden og i weekenderne. Da forslaget således har konsekvenser for fritidsbrugerne fra sommeren 2013 foreslår forvaltningen, at forslaget sendes til høring I Kultur- og Fritidsudvalget og Valby Lokaludvalg med henblik på, at sagen belyses i forhold til konsekvenserne og evt. løsninger for fritidsbrugerne inden der træffes endelig beslutning i sagen i Børne- og Ungdomsudvalget.

Økonomi

På årsbasis vurderes det umiddelbart, at en lukning af svømmebadet vil give en besparelse på el, vand og varme i størrelsesordenen 350.000 kr.

Nedlæggelsen af svømmebadet afholdes inden for anlægsbevillingen til udbygning af skolen, som forelægges udvalget sidst i 2012.
En nedlæggelse af svømmebadet vil betyde en mere fornuftig udnyttelse af både de økonomiske ressourcer og af det areal skolen har til rådighed.

Nedlæggelsen af Vigerslev Allés Skoles svømmebad har ikke personalemæssige konsekvenser for Børne- og Ungdomsforvaltningen, idet drift og rengøring af svømmebadet varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, jf. beslutningen om "Ny organisering af skolesvømmehaller" 2010-138222.

Videre proces

Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget sendes indstillingen til høring i Kultur- og Fritidsudvalget og Valby Lokaludvalg, hvorefter Børne- og Ungdomsudvalget tager endelig stilling til nedlæggelsen af svømmebadet.


                           Else Sommer                     /Knud Langberg

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Rikke Lauritzen (Ø) tog forbehold.

Anne Vang (A), Jesper Christensen (A) og Sofie K. Led (A) ønskede følgende tilført protokollen: "Vi ønsker, at der i analysen af udbygning af svømmefaciliteter i byen i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2013 tages højde for, at svømmeundervisningen kan tilrettelægges fx med hele eller halve dage med svømmeundervisning".

Cecilia Lonning (V) tilsluttede sig denne bemærkning.
Til top