Mødedato: 13.05.2009, kl. 13:00
Standard for tidlig og forebyggende indsats
Se alle bilag
Til top
Standard for tidlig og forebyggende indsats
7. Standard for tidlig og forebyggende indsats (2009-55813)
I Servicelovens § 138 angives det, at kommunen skal fastsætte standarder for sagsbehandling ved indsatsen for udsatte børn og unge. Københavns Kommunes standarder for god sagsbehandling er på baggrund af en evaluering blevet revideret.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,
at Børne- og Ungdomsudvalget godkender standard for tidlig og forebyggende indsats, da denne er en fællesstandard udarbejdet af Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen (bilag 2, side 2-10).
Problemstilling
Med anbringelsesreformens ikrafttrædelse 1. januar 2006 skal kommunalbestyrelser vedtage en sammenhængende børnepolitik og standarder for sagsbehandling, der skal udgøre den lokalpolitiske udfyldning af lovgivningen. Standarderne for sagsbehandling blev godkendt af Socialudvalget den 22. november 2006 og endelig godkendt af Borgerpræsentationen den 13. december 2007 som bilag til Børne- og Ungepolitikken.
Kommunen skal mindst en gang hvert andet år følge op på standarder for sagsbehandling og vurdere, hvorvidt kommunens indsats har levet op til de fastsatte mål samt vurdere, om der er behov for særlige undersøgelser og om standarderne skal revideres. Der er nu gennemført en evaluering og udarbejdet 5 reviderede standarder, hvoraf den ene - ?Standard for tidlig og forebyggende indsats? - er udarbejdet i fællesskab af Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Løsning
I den vedtagne ?Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger? (fremover ?Standard for tidlig og forebyggende indsats?) er der fastsat en række evalueringsmål, der danner baggrund for den evaluering, der er gennemført (bilag 1).
?Standard for tidlig og forebyggende indsats? er udarbejdet i et samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen og har været i høring i Socialforvaltningens børnefamilieteams, børnehandicapteamet, Mål- og rammekontor for handicap og psykiatri og Drifts- og udviklingskontoret for børn og familier. Høringen har ikke givet anledning til større ændringer i de reviderede standarder.
Evaluering af ?Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger?:
Evalueringen viser, at der i kommunen er iværksat en række initiativer med fokus på tidlig indsats og tværfagligt samarbejde samt, at Socialforvaltningen reagerer på op mod 100 % af alle underretninger og at forældrene ofte inddrages i sagsbehandlingen. Initiativer som de tværfaglige grupper og vejledningen ?Når du er bekymret for et barn ? En handlevejledning for tidlig indsats? er implementeret i tilfredsstillende grad og er med til at give et tæt og koordineret samarbejde mellem faggrupper, samt medvirkede til at professionelle er opmærksomme på børn og unges udvikling og trivsel.
Evalueringen viser også, at der i kommunen skal arbejdes videre med kendskabet til og brugen af eks. de tværfaglige grupper. Flere pædagoger, lærer, sundhedsplejersker mv. skal kende til og gøre brug af denne rådgivningsmulighed, således at børn og unges problemer opspores tidligere. Det samme gælder med hensyn til kendskabet til handlevejledningen, hvor man fortsat skal rette opmærksomhed på kendskabet til og brugen af vejledningens retningslinjer, hvilket sker gennem en informationskampagne medio 2009.
Hovedtrækkene i den reviderede ?Standard for tidlig og forebyggende indsats?
Hvor det er vurderet relevant er nyligt igangsatte projekter, der skal forbedre den tidlige indsats og forebyggende indsats, såvel som det tværfaglige samarbejde, blevet indskrevet. Det drejer sig eks. om Socialrådgivere på Skolerne, Socialforvaltningens strategi på området for udsatte børn og unge og et planlagt projekt vedr. styrkelse af samarbejdet mellem sundhedsplejen og Socialforvaltningen. Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har desuden opstillet nye målsætninger for hver af indsatserne beskrevet i standarden. Dette fremgår af bilag 2, hvor opdateringer og forslag til nye mål er fremhævet.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser som følge af indstillingen.
Videre proces
Indstillingen vedr. alle fem standarder for sagsbehandling behandles den 29. april af Socialudvalget. ?Standard for tidlig og forebyggende indsats? behandles den 13. maj af Børne- og Ungdomsudvalget, idet det er en fællesstandard mellem de to forvaltninger. Standarderne skal ses som et bilag til Børne- og Ungepolitikken og skal derfor forelægges Borgerrepræsentationen den 27. august 2009.
Standarder for sagsbehandling evalueres og revideres ultimo 2010 - primo 2011.
Else Sommer /Lise Poulsen
bilag
1. Evaluering af standarder for sagsbehandling fra 2006
2. Oversigt over gamle og reviderede standarder
3. Standarder for god sagsbehandling