Mødedato: 13.03.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Justeringer på ungeområdet, udmøntning af ungepakkemidler

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag, der skal styrke kommunens arbejde med at sikre, at 95 pct. af en ungdomsårgang i København gennemfører en ungdomsuddannelse

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til nye midlertidige aktiviteter på ungdomsområdet indenfor udvalgets budgetramme i 2013
  2. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til ny procedure for målgruppevurdering  til andre uddannelsesforberedende tilbud end ordinær 10. klasse (bilag 1)

Problemstilling

Et af målene i Borgerrepræsentationens tværkommunale ungestrategi er, at 95 pct. af en københavnsk ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse, jf. BR 11.10.2012 (2011-145351). Det kræver, at de unge er så godt rustet som muligt til at påbegynde den ungdomsuddannelse, der passer netop til dem, og samtidig er motiverede til at uddanne sig. De nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriets såkaldte profilmodel viser, at København fra 2009 til 2010 har øget andelen fra 82 pct. til 84 pct. af unge, der 25 år efter afsluttet grundskole forventes at få en ungdomsuddannelse. Udviklingen er positiv, men viser også, at det vil kræve en fokuseret og vedvarende indsats, hvis det skal lykkes, at leve op til 95 pct. målsætningen. 

Regeringen forventes at fortsætte forslag til en flexuddannelse indenfor de kommende måneder. Finansieringen heraf er ikke afklaret, men det forventes at de såkaldte ungepakkemidler (ca. 15 mio. kr.) skal bidrage helt eller delvist hertil fra 2014 og frem - fordi flexuddannelsen forventer at reducere behovet for uddannelsesforberedende tilbud. På den ene side taler den uafklarede finansiering for, at der ikke igangsættes nye aktiviteter i 2013. På den anden side har anvendelsen af midlerne i 2012 sandsynliggjort muligheden for at prioritere udisponerede ungepakkemidler til indsatser, der kan kvalificere kommunens erfaringer og styrke indsatsen overfor de unge. På den måde vil der blive etablereret et forbedret beslutningsgrundlag for en fremtidig implementering af ungeindsatsen.

Derfor foreslår forvaltningen en række justeringer i ungeindsatsen i denne indstilling. De skal ses i sammenhæng med, at BUU på mødet den 27.2.2013 (2012-116521) godkendte nye initiativer i forhold til Særligt Tilrettelagte Uddannelsestilbud (STU), herunder etableringen af supplerende forberedende tilbud til unge med særlige behov. Derudover vil BUU i foråret 2013 blive præsenteret for en  plan for justeringer i 10. klassekonceptet på de københavnske skoler.

Løsning

Forvaltningen foreslår i denne indstilling konkret  

  1. Iværksættelse af en række midlertidige aktiviteter med henblik på at styrke ungeindsatsen
  2. Ændring af målgruppevurderingen til andre uddannelsesforberedende tilbud end ordinær 10. klasse

Ad 1. Iværksættelse af en række midlertidige aktiviteter med henblik på at styrke ungeindsatsen

Kommunens primære tilbud til ikke-uddannelsesparate unge er

  • produktionsskoler (25 mio. kr. årligt),
  • heltidsundervisning på ungdomsskolen (30 mio. kr. årligt)
  • 10. klasse (30 mio. kr. årligt).

Forvaltningen fik i forbindelse med Ungepakke II (BUU 2010-151775) tilført yderligere midler til at etablere tilbud til unge 15-17-årige, som nu har pligt til at være i gang med en uddannelsesforberedende aktivitet – og kommunen har således pligt til at tilbyde uddannelsesforberedende forløb. I 2012 fik kommunen 15 mio. kr. hertil, og har i 2013 et tilsvarende beløb. Ungepakkemidlerne er hidtil udmøntet til primært køb af tilbud på fx høj- og efterskoler, etablering af virksomhedspraktikker og kortere afklaringsforløb.

Prognosen for antallet af unge, som kommunen er forpligtet til at have i gang i 2013, viser at behovet kan dækkes inden for den etablerede kapacitet i produktionsskoler, Ungdomsskolens Heltidsundervisning, 10. klasse, Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) samt aktiviteter finansieret af Ungepakkemidler. Dette skal ses i sammenhæng med, at etableringen af et samlet ungeområde i forvaltningen har medført et skarpere fokus på såvel målgruppevurdering af unge som kapacitetsstyring. På baggrund af aktiviteten i 2012 vurderer forvaltningen derfor, at der er mulighed for at iværksætte en række nye midlertidige aktiviteter for op til 7 mio. kr., som skal styrke kvaliteten og resultaterne i ungeindsatsen.

Forvaltningen vurderer, at det er vigtigt, at de aktiviteter, der igangsættes, er af midlertidig karakter, fordi finansieringen fra 2014 og frem er usikker, jf. problemstilling.

Derfor foreslår forvaltningen følgende midlertidige aktiviteter igangsat:  

  1. At der afsættes 2 mio. kr. til en kursusrække for folkeskolelærere i 8. klasse om ungdomsuddannelserne med henblik på at styrke kendskabet til særligt erhvervsuddannelserne, jf. det markante fald i søgningen til disse uddannelser. Desuden gennemføres en fokuseret efteruddannelsesindsats på ungeområdet, målrettet UUs og Ungdomsskolens medarbejdere. Målet er at øge medarbejdernes kendskab til nyeste metoder til at anvende de unges motivation i undervisning og vejledning, herunder at styrke medarbejdernes kompetence til at arbejde mere systematisk med evidensbaserede metoder i praksis. Desuden skal uddannelsesforløbet bidrage til en øget sammenhængskraft på ungeområdet.
  2. At der afsættes 2 mio. kr. til et midlertidigt rammeløft i KKU, som skal supplere deres eksisterende undervisningstilbud. Midlerne målrettes dels tilbud til tosprogede drenge, der ikke er uddannelsesparate og som ikke i tilstrækkelig grad vurderes at profitere af de eksisterende tilbud, dels korterevarende skoletilbud for at fastholde de erhvervsskoleelever, som mangler faglige, sociale og personlige kompetencer.  Baggrunden for forslaget er, at følgeforskningen af PISA København (LEKS-projektet) konkluderer, at tosprogede drenge klarer sig relativt dårligt i forhold til at gennemføre en ungdomsuddannelse, og at erhvervsskolerne har meget høje frafaldsprocenter (op mod 50 procent). Såfremt det viser sig at være en succes, er der mulighed for at tilbuddet permanentgøres indenfor KKUs ramme.
Derudover forslås reserveret 3 mio. kr. til at gennemføre og forberede DM i Skills i København primo 2015. Skills Denmark er en nonprofit organisation, der udspringer af den fælles erhvervsskoleorganisation – Danske Erhvervsskoler. Skills Denmark har i en årrække med succes arrangeret et årligt danmarksmesterskab for erhvervsuddannelser- DM i Skills, som bl.a. har haft en afsmittende effekt på søgningstallet til erhvervsuddannelserne i de byer, hvor DM i Skills har været afholdt. Københavns Kommune er i dialog med Region Hovedstaden om muligheden for at arrangere DM i Skills og dele omkostningerne i forbindelse med  projektet. Der arbejdes i øjeblikket på et muligt koncept samt budget for projektet mellem regionen og kommunen, som vil blive forelagt de respektive politiske udvalg, så snart dette arbejde er færdiggjort.  

Ad 2. Målgruppevurdering til andre uddannelsesforberedende tilbud end ordinær 10. klasse

I forbindelse med implementering af de statslige Ungepakke II midler og de deraf følgende kommunale forpligtelser godkendte BUU den 10.11.2010 (2010-151775) at  nedsætte et Udvalg for Visitation, styring og overvågning (visitationsudvalget), som skulle sikre den nødvendige styring af området.

Siden 2010 er det lykkedes at tilvejebringe de uddannelsesforberedende tilbud til unge mellem 15 og 17 år, som kommunen er lovmæssigt forpligtet til. Imidlertid har der også vist sig en række uhensigtsmæssigheder som følge af den hidtidige styringsmodel:

- Visitationsudvalget fik til opgave at visitere til nogle uddannelsesforberedende tilbud, mens visitationen til andre tilbud, som fx produktionsskoler, lå i UU.  Det har resulteret i, at der i perioder har været overskudskapacitet i ungdomsskolens  heltidsundervisning (= uudnyttede kommunale ressourcer), mens der samtidig i 2012 var en højere aktivitet, end der var budgetramme til på produktionsskoleområdet

- den besluttede visitationsprocedure har vist sig at være unødigt bureaukratisk. Antallet af sager, der skulle afgøres konkret på chefniveau, har været omfattende og har forudsat detaljeret indsigt i den enkelte sag, hvilket har forlænget processerne unødigt. I praksis er proceduren derfor heller ikke implementeret som forudsat. 

På den baggrund foreslår forvaltningen, at visitationsudvalget nedlægges og erstattes af en enklere målgruppevurderingsprocedure af unge ikke-uddannelsesparate (Se bilag 1). Forvaltningens kontor for Ungdom vil være overordnet ansvarlig for at sikre, at målgruppevurderingen både sikrer tilbud af høj faglig kvalitet til ikke-uddannelsesparate unge og at den kommunale kapacitet udnyttes optimalt. Den foreslåedes ændring evalueres, jf. afsnittet ”Videre proces”.

Økonomi

Indstillingen kan gennemføres indenfor den eksisterende budgetramme. Den tekniske overflytning mellem bevillinger vil blive indarbejdet i forbindelse med næste regnskabsprognose, som forelægges BUU.

Videre proces

Såfremt BUU godkender indstillingen, vil ændringer og initiativer blive implementeret som forudsat.

BUU forelægges en ny indstilling om justeringer i ungeindsatsen, når forslag til oprettelse af en flex-uddannelse er kendt (Forventet medio 2013). Som en del af denne indstilling vil der blive fremlagt en administrativ status på den ovenfor besluttede justering af visitationsproceduren.    

                

         Else Sommer                /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Katrina Feilberg (B) og Karin Storgaard (O) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

"at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til nye midlertidige aktiviteter på ungdomsområdet inden for udvalgets budgetramme i 2013 - dog således at aktiviteterne ikke omfatter "DM i skills""

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: B, O og V.

Imod stemte 6 medlemmer: A, C, F og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 1. at-punkt blev herefter godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A, C, F og Ø.

Imod stemte 3 medlemmer: B, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.  

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A, B, C og F.

Imod stemte 2 medlemmer: O og V.

1 medlem undlod at stemme: Ø.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre kan ikke støtte 2. at - eftersom vi ikke kan få vished for, at den ændrede visitationsprocedure ikke vil medføre en udhuling af ungdomsskolens heltidsundervisning".

Udvalget ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Børne- og Ungdomsudvalget ser frem til den nye flexuddannelseslovgivning. I den forbindelse forventer vi en indstilling, der belyser hvordan den københavnske tilbudsvifte fremadrettet matcher de unges behov".   

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) benyttede sig af standsningsretten. Sagen skal således behandles i BR.
Til top