Mødedato: 13.01.2016, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Status på implementering af Fremtidens Fritidstilbud

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til status på arbejdet med Fremtidens Fritidstilbud og den justerede klynge- og netværksstruktur samt forslag til anvendelsen af midler til at understøtte implementeringen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager status på arbejdet med Fremtidens Fritidstilbud til efterretning
  2. at udvalget godkender forslag til finansiering af følgeudgifter samt tiltag til understøttelse af implementering af den nye struktur

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har i løbet af 2014 og 2015 truffet beslutning om en ny struktur på fritidsområdet samt en justeret klynge- og netværksstruktur. Formålet med denne indstilling er at sætte fokus på en række udvalgte områder for at give udvalget et billede af, hvordan der sikres fremdrift i implementeringen af den nye struktur, og hvilke udfordringer der er særligt fokus på. Desuden fremlægges forslag til, hvordan der sikres finansiering af følgeomkostninger samt understøttende tiltag.

Løsning

Fysiske tilpasninger  

På mødet den 18. marts 2015 har udvalget besluttet den fysiske struktur for de kommende fritidstilbud. Arbejdet med tilpasning af de fysiske rammer er omfangsrigt, og det er afgørende for institutionerne at få klarhed over løsningerne og den videre proces (bilag 1).

Der arbejdes på den ene side med mindre tilpasninger, som bl.a. skal understøtte midlertidige løsninger og løse afledte konsekvenser for børnehaver. Forvaltningen har i første omgang fokus på at finde løsninger for de institutioner, som er presset på den korte bane - særligt dem, der mister kapacitet. Forvaltningen vil finde alternative løsninger i disse situationer, og alle børn er garanteret plads i den skoletilknyttede fritidsinstitution. Situationen skaber dog usikkerhed hos de berørte parter, indtil den nye løsning er fundet og etableret. Det vurderes p.t., at kommunen kan miste op til 5 lejemål, fordi institutionerne ikke ønsker at indgå i den nye struktur. Derudover prioriteres institutioner, som er udfordret på deres økonomiske bæredygtighed. Endelig prioriteres øvrige midlertidige løsninger, som skal sikre en god overgang i perioden frem til de fysiske rammer er helt på plads.  Forvaltningen arbejder på at sikre et højt informationsniveau således, at både medarbejdere og forældre er oplyst om den videre proces. Det sker i en lokal dialog bl.a. via lederne, og mere overordnet via information i nyhedsbreve.

Der arbejdes desuden på større anlægsprojekter, som skal udføres i takt med, at der findes finansiering hertil i budgetforhandlingerne, og som skal sikre, at den endelige fysiske løsning falder på plads. I den forbindelse skal der i foråret 2016 gennemføres de sidste 21 forundersøgelser således, at forvaltningen kan søge bevilling til disse projekter i Budget 2017.

Organisering

På mødet den 20. maj 2015 har udvalget vedtaget organiseringen af de fremtidige fritidstilbud i henholdsvis kommunalt eller selvejende regi. Den 18. november 2015 besluttede udvalget i forlængelse heraf en revideret klynge- og netværksstruktur (BR 10.12.15). 

Det kommunale område

På det kommunale område er processen for udpegning af såvel de nye fritidsledere som de nye klyngeledere afsluttet. Den efterfølgende proces med at indgå aftaler om omplacering mv. med de ledere, som ikke er blevet udpeget, er i gang. Vurderingen er, at processen kan afsluttes i løbet af januar, og at der kan indgås aftaler med hovedparten af lederne. Samlet reduceres der fra 71 til 39 klyngeledere.

Vedrørende de nye klyngeledere er det meldt ud, at de allerede nu har beslutningskompetencen i forhold til fremadrettede beslutninger for de nye klynger, mens der fortsat sikres sikker drift på de nuværende klynger. Der bliver tale om en vanskelig overgangsproces, som forvaltningen har fokus på at støtte på den bedst mulige måde. Forvaltningen vurderer, at der med denne model er fundet den bedst mulige løsning for at sikre det nødvendige ledelsesmæssige fokus.

Det selvejende område

På det selvejende område er det i høj grad institutionernes bestyrelser selv, der - støttet af deres paraplyorganisation og vejledt af forvaltningen - skal stå for processen med at etablere den nye struktur. En status medio december 2015 indikerer, at der er den fornødne fremdrift i processen, men at drøftelser om mulige forsøgsordninger for fritidscentre har betydet, at processen enkelte steder er sat på hold.

I forhold til den selvejende netværksstruktur har udvalget den 10. juni 2015 besluttet,

”at netværksorganisering for de selvejende institutioner - i videst muligt omfang - organiseres med én netværksleder, og én netværksbestyrelse (evt. med formænd for de enkelte lokale bestyrelser). Institutioner har forsat mulighed for lokal ledelse og bestyrelse. Organiseringen evalueres efter et år, og ændres hvis der ikke sikres samarbejde.”

Der stilles fra det selvejende område spørgsmål til, hvordan og hvornår evalueringen gennemføres. Det er forvaltningens oplæg, at evalueringen gennemføres i 3. kvartal af 2017 på følgende måde:

  • En deskriptiv beskrivelse af udviklingen i netværkskonstruktionen

  • Der sættes fokus på, hvorvidt netværk har udviklet sig fra netværk med koordinator hen imod en organisering med øget netværksledelse

  • Der måles på udvikling i ledelsesstrukturen og understøttelse af et mere sammenhængende arbejdsmarked, dvs. der ses på udviklingen i det pædagogiske personales beskæftigelsesgrad og udviklingen i antal ledere vs. antal medarbejdere

  • Der ses på udvikling ift. bl.a. økonomi og trivsel, herunder antal af selvejende institutioner og antal selvejende institutioner på økonomisk handleplan.

  • Der ses på udviklingen i antal bemærkninger i det pædagogiske tilsyn.

Indskrivning i de nye fritidstilbud i 2016

Indskrivning i fritidstilbud til skoleåret 2016/17 foregår i februar 2016, og det er i den forbindelse, at forældrene første gang præsenteres for de nye fritidstilbud. Der er tale om et overgangsår, idet de nye tilbud ikke findes på indskrivningstidspunktet (bilag 2). Processen er tilrettelagt således, at indskrivning sker til de nye fritidstilbud, mens tidlig indskrivning skal ske i de nuværende enheder. Der er fokus på, at børnene udsættes for så få skift som muligt i denne proces, og det tilstræbes, at børn fra samme klasse i videst mulig omfang gives et samlet tilbud.

Økonomi

Effektivisering og indfasning

Med etablering af den nye klynge- og netværksstruktur og reduktion i antallet af klyngeledere opnås der effektiviseringer på minimum 21,5 mio. kr. Det er ikke besluttet endnu, hvordan midlerne skal anvendes fremover. Denne effektivisering kan først udmøntes fuldt ud fra 2020, da der i perioden 2016-2019 vil være følgeomkostninger ved implementering af de nye klynger. Forvaltningen foreslår derfor, at der afsættes midler til disse følgeomkostninger som det fremgår af tabel 1, pkt.1. Spørgsmålet om finansiering forventes fremlagt i udvalget i februar 2016 i forbindelse med opsamling på Budget 2016.

Forvaltningen vil desuden fremlægge oplæg til, hvordan effektiviseringen i klynge- og netværksstrukturen kan indgå i Budget 2017 på både det kommunale og det selvejende område.

I Budget 2014 er der afsat en strukturpulje til understøttelse af fritidssektoren i en overgangsperiode til Fremtidens Fritidstilbud er fuldt implementeret (jf. tabel 1, pkt. 2).

I forbindelse med Fremtidens Fritidstilbud er der vedtaget en effektivisering på 24,5 mio. kr. ved dannelse af fritidsinstitutioner og fritidscentre, som indfases over en årrække (BUU 20. maj 2015, jf. tabel 1, pkt. 3).

Tabel 1: Samlet økonomi til at støtte implementeringen af den nye struktur

 

2016

2017

2018

2019

1. Indfasning af besparelse fra reduktion i antallet af klynger

12,2 

4,4

2,2

1,1

2. Strukturpulje fra Budget 2014

11,1

0,4

-

-

3. Indfasning af besparelse fra sammenlægning af fritidsinstitutioner og fritidscentre

1,7

4,3

-

-

I alt

21,7

8,2

2,2

1,1

 

 Midlerne foreslås anvendt til følgende formål:

1. Midlerne fra reduktion i antallet af klynger skal dække udgifter på det kommunale område til:

  • Indgåelse af frivillige aftaler

  • Rådighedsløn for tjenestemænd

  • Fratrædelsesordninger og lignende for klyngeledere og pædagogiske ledere

  • Varsling af ændret arbejdstid for de medarbejdere, der er tilknyttet kommunale fritidsinstitutioner og fritidscentre fra 1. august 2016 og fremefter

  • Finansiering af engangstillæg for klyngeledere og pædagogiske ledere.

2. og 3. Midlerne fra besparelsen på Fremtidens Fritidstilbud foreslås slået sammen med strukturpuljen og anvendt samlet til følgende formål i 2016:

  • Støtte til institutioner, som i en overgangsperiode er udfordret økonomisk, men som på sigt kan blive bæredygtige via omlægning eller sammenlægning

  • Kompetenceudvikling af medarbejdere

  • Finansiering af aktiviteter, som kan skabe grobund for det fremtidige samarbejde i de sammenlagte institutioner

  • Finansiering af understøttelse af udvikling af stærk faglig ledelse i de nye ledelsesteam i dag- og fritidstilbud

  • Midler til montering, flytteomkostninger mv. og midlertidige løsninger ift. de fysiske rammer.

Forvaltningen vil vende tilbage med et forslag til anvendelse af midlerne i 2017.

Indfasningen af effektiviseringen på Fremtidens Fritidstilbud er bl.a. afhængig af kadencen for etablering af de nye fysiske rammer. Forvaltningen har fokus på at sikre sammenhæng mellem driftsøkonomi, effektivisering og økonomi til at understøtte implementeringen.

Budgetudmelding og håndtering af over- / underskud

De samlede bevillinger for 2016 er udmeldt til klynger og institutioner til de enheder, der er i drift pr. januar 2016. Samtidig er det synligt hvilken del af bevillingen, der relaterer sig til de første 7 måneder af 2015 og hvilken del, der relaterer sig til de sidste 5 måneder, hvor der vil være en anden struktur. Det sikrer klarhed over de enkelte enheders økonomi i forbindelse med ændringerne pr. 1. august 2016, men også henover hele året. Evt. mer- eller mindreforbrug i 2016 håndteres efter almindelige procedurer.

Videre proces

Tidsplanen for det videre arbejde fremgår af bilag 3.

Forvaltningen vil arbejde på, at den videre politiske opfølgning på Fremtidens Fritidstilbud i videst mulig omfang sker indenfor det almindelige årshjul for udvalgets arbejde. Forvaltningen følger således fx følge op på den videre udvikling i etablering af de fysiske rammer i forbindelse med, at der fremlægges forslag til konkrete anlægsbevillinger og budgetønsker. Den økonomiske udvikling følges i sagerne om udmøntning af budget og opfølgning på regnskabet. Forvaltningen vil desuden senere fremlægge forslag om forældrenes indflydelse i de nye klyngers forældrebestyrelser og –råd, samt følge udviklingen i den faglige kvalitet.

 

       Tobias Børner Stax                / Kristina Koch Sloth          

 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Udvalget ønskede bl.a. et uddybende overblik vedr. økonomien i Fremtidens Fritidstilbud.

 

Til top