Mødedato: 12.10.2022, kl. 12:30
Mødested: Højdevangens Skole, Grønløkkevej 1, 2300 København S

Udmøntning af fremtidigt evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen

Se alle bilag

Udmøntningen af loven om det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem erstatter tidligere kvalitetsrapporter med skoleudviklingssamtaler og stiller krav om brug af meddelelsesbøger i skole-hjemsamarbejdet, som erstatter elevplanen. Udvalget skal tage stilling til, hvordan loven skal udmøntes i København.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager til efterretning, at skoleudviklingssamtaler erstatter kvalitetssamtaler og kvalitetsrapporter
  2. at udvalget tager til efterretning, at faglige handlingsplaner erstattes af udviklingsplaner og handlingsplaner for skoler, som udtages i statens kvalitetstilsyn
  3. at udvalget godkender, at skolerne frit kan vælge format for meddelelsesbogen, og at Københavns Kommune stiller to systemer til rådighed via "AULA" og "MeeBook".

Problemstilling

Fra skoleåret 2022/23 skal kommunerne ikke længere udarbejde kvalitetsrapporter eller indstille skoler til faglig handlingsplan. Kvalitetsrapporten skal erstattes af en årlig skoleudviklingssamtale, der fremover bliver den nye ramme for kommunens og skolens dialog og samarbejde om skolens udvikling. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udarbejder samtidig en årlig udviklingsliste over skoler med bekymrende kvalitet, der forventes at omfatte op til 10% af landets skoler. I loven stilles krav om, at kommunen udarbejder en udviklings- eller handlingsplan for skolerne på listen.

Samtidig er pligten til at udarbejde elevplaner erstattet af en meddelelsesbog, der skal være et dialog-redskab mellem elev, forældre og skole. Der er få formelle krav til meddelelsesbogen og dermed stor lokal frihed til udviklingen heraf.

Løsning

Skoleudviklingssamtaler

Skoleudviklingssamtalen tager udgangspunkt i den enkelte skoles udfordringer og udviklingsområder, og det er skolelederen på den enkelte skole, der har initiativretten, og som dermed skal pege på relevante emner for samtalen. Skolen er på den måde med til at sætte en retning for, hvordan skolen vil udvikle sig i samspil med de overordnede mål og de rammer, politikerne har sat, herunder fx strategien for børn og unge 2022-25 ”Vores Børn – Københavns Fremtid” og den kommunale redegørelse, der er en del af A20 (aftale om lærernes arbejdstid).

Der har i en årrække i København været datainformerede kvalitetssamtaler mellem områdechef og skoleledelse med en på forhånd fastlagt dagsorden. Der er således allerede i dag gode erfaringer med kontinuerlige samtaler med fokus på skolernes kvalitetsudvikling.

Det fremgår af ministeriets vejledning om de nye skoleudviklingssamtaler, at der skal være en årlig samtale, at skolebestyrelse, medarbejdere og elevråd bør inddrages i drøftelser om skolens udviklingsområder, og at det bør ske med afsæt i et fælles videngrundlag. Det fremgår ligeledes af vejledningen, at dialogen også skal omfatte skolens fritidsinstitution (KKFO).

Det er et krav, at der udarbejdes et referat af samtalerne, som kan offentliggøres på skolens hjemmeside. Referatopgaven varetages af forvaltningen og skrives i en fast skabelon.

Skoleudviklingssamtalerne afholdes første gang i skoleåret 2022/23.

Krav om udviklings- eller handlingsplaner for skoler med bekymrende kvalitet

Kommunerne har indtil nu skullet udarbejde kvalitetsrapporter og handlingsplaner for skoler med bekymrende kvalitet. Fra skoleåret 2022/23 udarbejder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i stedet en udviklingsliste over folkeskoler med bekymrende kvalitet, som forventes at omfatte op til 10 pct. af landets skoler, inkl. skoler udtaget i kvalitetstilsynet.

Det er således ikke længere kommunerne, som indstiller skoler til handlingsplan, men fremover staten. Kriterierne for statens udvælgelse af de forventede op til 10 procent af skolerne, er i skrivende stund ikke offentliggjort.

Kommunalbestyrelsen, i praksis forvaltningen, skal udarbejde en udviklingsplan for hver enkelt skole på listen med opfølgende initiativer, som kan forbedre skolens resultater. Skoler fra listen, der bliver udtaget i statens kvalitetstilsyn, skal i stedet for en udviklingsplan have en handlingsplan, som skal godkendes af Borgerrepræsentationen på et møde. Ministeriets vejledning om skoleudviklingssamtaler er vedlagt som bilag 1.

Udmøntningen af loven betyder, at BUU kan følge kvalitet og udvikling i folkeskolen i de årlige faglighedsdrøftelser på BUU-møderne, jf. bilag 3. Udvalget kan desuden pege på temaer fra faglighedsdrøftelserne, som ønskes belyst i skoleudviklingssamtalerne.

Meddelelsesbogen

Skolernes skriftlige kommunikation med forældrene og eleverne er allerede i dag i høj grad digital, og det foreslås, at meddelelsesbogen lægges på en af de eksisterende platforme, som skolerne bruger til kommunikation med forældrene. Skolerne har adgang til Aula og Meebook, og de lever begge op til GDPR-kravene. Det er dog, jævnfør intentionerne i aftalen, skolernes eget valg, om de vil anvende Aula eller Meebook til meddelelsesbogen. Skoler, som ønsker at benytte andre platforme skal sikre, at deres praksis og procedurer lever op til reglerne om GDPR.

Skolerne begynder at anvende meddelelsesbogen fra og med efteråret 2022.

Dialog med Københavns Lærerforening, Skolelederforeningen København, Skole og Forældre København og Københavns Fælles Elevråd

Forvaltningen vil løbende drøfte implementeringen af Aftalen om et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem med Københavns Lærerforening (KLF), Skolelederne København (SKK), Skole og Forældre (SoF). Københavns Fælles Elevråd (KFE) vil blive inviteret til dialog, når det nye råd er etableret ultimo oktober.

I de indledende dialoger har der været en generel opbakning til intentionerne om øget inddragelse som led i skoleudviklingssamtalerne og et ønske om lokale løsningsmuligheder i forbindelse med indhold og anvendelsen af meddelelsesbogen. Ministeriets vejledning er vedlagt som bilag 2.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vender tilbage i tilknytning til kommende budgetter, hvis der opstår udgifter til implementering af loven.

 

Tobias Børner Stax                                         Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. oktober 2022:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Gorm Gunnarsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingens 3. at-punkt:

”3. at udvalget godkender, at Københavns Kommune stiller "AULA" til rådighed i forhold til formatet for meddelelsesbogen”.

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: Ø.

Imod stemte 7 medlemmer: A, B, C, F og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 3. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning.

Gorm Gunnarsen (Ø) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: ”Enhedslisten ønsker, at meddelelsesbogen lever op til det nye lovgrundlags intention om afbureaukratisering og dermed også, at den bliver et klart brud med den ekstreme detailstyring af undervisningsmål i elevplanerne - derfor bør den skriftlige kerne i skole-forældre samarbejdet ikke foregå på skolernes tilvalgte læringsplatforme”.

Til top