Mødedato: 12.10.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ny budgetmodel for døgnåbne daginstitutioner

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om forslag til ny budgetmodel for døgnåbne institutioner skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forslag til ny budgetmodel for døgnåbne institutioner sendes i høring

Problemstilling

Der er kun én døgnåben institution i Københavns Kommune, og budgetmodellen vedrører derfor kun institutionen Vartov, som er en del af klyngen IB6. Den nuværende model baserer sig på en aftale fra 1996 og tilhørende personalenormeringsbudget, der er fastfrossent og fremskrevet til aktuelt pris- og lønniveau. Både institution og forvaltning ønsker en budgetmodel, der er opdateret, enkel og gennemskuelig, således at budgettet kan danne grundlag for en god økonomistyring.

Københavns Kommune har et ønske om at give forældrene mulighed for pasning hele døgnet. Den ny budgetmodel skal sikre en budgettildeling, der svarer til de udgifter, der er forbundet med at være døgnåben. Vartov har 22 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn og er en populær institution, fordi forældrene har mulighed for at få aften- og natpasning. Når et barn skrives op til ventelisten, skal behovet for døgnpasning dokumenteres, typisk ved at forældrene selv arbejder om aftenen eller natten. 

Løsning

Forvaltningen har i samarbejde med institutionen igennem et par måneder arbejdet med budgetmodellen for at sikre en fuldstændig gennemgang af potentielle budgetelementer.

Modellen
Målet med den nye budgetmodel er at skabe en ensartet og gennemsigtig model, der giver døgnåbne institutioner økonomisk bæredygtighed. I alt tildeles 3,95 mio. kr. til den døgnåbne del.

Budgetmodellen er en udbygning af budgetmodellen for de weekendåbne institutioner, som blev besluttet af Børne- og Ungdomsudvalget den 5. maj 2010 og blev implementeret med tilbagevirkende kraft pr. 1. januar 2010. Den døgnåbne institution får efter det fremlagte forslag samme budget som de weekendåbne til at have åbent i weekenden. Der tilføjes dog et yderligere budgetmodul, der vedrører aften- og døgnåbent. Princippet i weekendmodellen er at tildele et opdateret budget til køkken/mad, rengøring og vedligeholdelse. Dertil kommer et lønbudget, som dækker udgifterne til to personer på arbejde i de 10 timer, der er weekendåbent. Lønbudgettet beregnes ud fra gennemsnitsløn og weekendtillæg samt en gennemsnitlig fordeling af pædagogassistenter og – medhjælpere. Det er ikke muligt at gøre lønbudgettet aktivitetsafhængigt, da der skal være to ansatte til stede, uanset om der er ét eller 10 børn. Endelig gives budget til vikardækning.

Ud over weekendmodellen indeholder døgnmodellen 2 væsentlige budgetelementer, som skal fremhæves her. For en nærmere beskrivelse af alle døgnmodellens budgetelementer henvises til bilagene.

Det første element er, at der gives budget til et serviceniveau, hvor der kan være tre på arbejde mellem kl. 17 og 21 på hverdage. Siden 1998 har Vartov fået budget svarende til tre ansatte, da der ind i mellem er mere end 10 børn til stede. Arbejdsgruppen har vurderet, at der fortsat er behov for at have denne kapacitet. Dermed er institutionen også forpligtet på at tage flere end 10 børn mellem 17 og 21.

Det andet element vedrører personalets sammensætning i tidsrummet efter kl. 17. Institutionen har udtrykt ønske om, at det kun er pædagogassistenter, der arbejder efter kl. 17. Dette ønske er ikke imødekommet i forslaget til ny model, da det er forvaltningens klare opfattelse, at døgnåbne institutioner skal sidestilles med weekendåbne institutioner, hvor arbejdet på skæve tidspunkter kan udføres af både medhjælpere og assistenter. I modellen er det forudsat, at fordelingen af ansatte svarer til 67 % pædagoger og 33 % medhjælpere. Dette skyldes for det første, at forvaltningen vurderer, at en pædagogmedhjælper kan udføre aften- og natarbejdet med tilstrækkelig kvalitet. For det andet er det ikke hensigtsmæssigt at binde en institution til stort set kun at have pædagogassistenter ansat, når samme institution i dagdelen får budget som alle andre, hvilket forudsætter, at der er ansat pædagogmedhjælpere. Gives der budget til 100 % assistenter forværres mulighederne for en hensigtsmæssig økonomistyring på dagdelen. Institutionen har pt. en strukturel ubalance i personalesammensætningen med for få pædagogmedhjælpere ansat på dagdelen. Dette er klyngen og Området opmærksom på, og udfordringen håndteres i sammenhæng med det generelle arbejde med handleplaner. Det er forvaltningens vurdering, at det vil være realistisk, at klyngen i løbet af den foreslåede indfasningsordning kan opnå en tilfredsstillende budgetoverholdelse.  Forvaltningen har desuden vurderet, at hverken børnesammensætningen eller institutionens åbningstid er faktorer, som giver institutionen særlige udfordringer mht. budgetoverholdelse i den nye budgetmodel. 

Døgndelen er dimensioneret til at have 10 børn sovende. Der sover i gennemsnit 2-3 børn i institutionen, mens der i weekenden i gennemsnit er 4-6 børn om dagen. Det er vanskeligt at fylde pladserne helt op, da det er muligt for forældrene med kort varsel, f.eks. dagen før at afmelde eller tilmelde, at de har behov for en weekend/døgnplads. Budgetmodellen betyder, at institutionen i weekend- og natdelen får budget der sikrer, at at der er det nødvendige personale tilstedede uanset antallet af børn, mens det i dagdelen - ligesom i andre institutioner er antallet af indmeldte børn - der afgør budgettets størrelse. Flere børn i weekenden vil derfor ikke ændre på institutionens økonomi.

Indfasning
Forvaltningen foreslår en 2-årig indfasningsordning som følge af, at gennemsnitslønningerne i Vartov ligger højere end gennemsnitslønningerne generelt. Det skyldes, at ancienniteten hos personalet er høj. Vartov har en merudgift på 215 t.kr. i 2011 som følge af, at gennemsnitslønnen er højere end generelt. Det foreslås, at der i 2012 gives budget til 66 % af 215 t. kr., svarende til 143 t.kr, og i 2013 gives 33 % af forskellen, svarende til 72 t.kr. I 2014 udfases overgangsordningen og der gives ikke budget til dette. I 2012, hvor der gives indfasning på 143 t.kr. tildeles institutionen 74 t.kr. mere end i 2011, men når indfasningen er afsluttet i 2014 tildeles institutionen varigt 69 t.kr. mindre end i 2011 (i 2011 niveau). I 2012 finansierer bevillingsrammen således mertildelingen på 74 t.kr. I 2013 gives budget som nu, og fra 2014 tildeles bevillingsrammen midlerne fra den varige besparelse på 69 t.kr.

Institutionens gæld
Forvaltningen er opmærksom på, at institutionen de sidste 4-5 år har oparbejdet en gæld, der i regnskab 2010 var akkumuleret til ca. 1,5 mio. kr. Klyngens samlede gæld er ikke tilstrækkelig stor til, at klyngen, efter de principper, der blev vedtaget i Børne- og Ungdomsudvalget den 21. september 2011 (2010-96631), får andel i de generelle gældssaneringsmidler. Klyngen har et ønske om at få eftergivet gæld i forbindelse med budgetmodellen. Forvaltningen vurderer dog, at ønsket ikke skal imødekommes, idet der ikke varigt gives mere budget i den nye budgetmodel. Gælden skyldes derfor ikke en for lav budgettildeling, og derfor indstilles der ikke en gældssanering af institutionen.

Økonomi

-

Videre proces

Godkender udvalget indstillingen sendes forslaget i 6 ugers høring hos de faglige organisationer og klyngen. Det endelige forslag til ny budgetmodel for døgnåbne institutioner vil herefter blive fremlagt for udvalget. En ændret budgetmodel vil have betydning for aftalen fra 1996, der tildeler institutionen det nuværende fastfrosne budget. Denne aftale skal i givet fald opsiges. Hvis den endelige model godkendes i BUU, udmeldes det reviderede budget til institutionen med virkning fra 2012.


                                        Else Sommer                             /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top