Mødedato: 12.10.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Justering af kriterier for tildeling af social kompensation

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag til justering af kriterier for tildeling af social kompensation skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forslag til justering af kriterier for tildeling af social kompensation og fordelingsmodel sendes i høring hos de faglige organisationer (LFS og BUPL), Københavns Forældreorganisation samt forældrebestyrelserne i de enkelte klynger og selvejende instituioner.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har som en del af specialreformen ønsket at styrke den tidlige, forebyggende indsats over for socialt udsatte børn ved at tildele ekstra resurser i daginstitutionerne. Det indgår således i "Tidlig indsats og inklusionspakken", som blev fremlagt i BUU på mødet den 17.8.2011, at midlerne til social kompensation øges med 5 mio. kr. fra 2012 og yderligere 5 mio. fra 2013. Børne- og Ungdomsudvalget har således omprioriteret 10 mio. kr. på dagtilbudsrammen til den sociale kompensationspulje med henblik på styrkelse af indsatsen. Ved udmeldingen af midlerne i 2011 på BUU-mødet den 8.12.10 (2010-85030) var det desuden forudsat, at forvaltningen ville fremlægge forslag til justering i tildelingskriterierne fra 2012.

I denne indstilling fremlægger forvaltningen forslag til justeringer af de socio-økonomiske kriterier for udmøntning af den sociale kompensationspulje fra budgetåret 2012. Derudover fremlægges en model for fordeling af midler på baggrund af pågældende kriterier.

Den tidlige indsats i daginstitutionerne skal  modvirke den negative sociale arv og sikre det inkluderende arbejde med det enkelte barn. I deres forløb gennem institutioner og skoler har børnene i målgruppen en øget  risiko for at ende med tiltag af foranstaltningsmæssig karakter, herunder anbringelser. En tidligere intervention, herunder at der arbejdes inkluderende med de enkelte børn, vil medvirke til at øge børnenes chancelighed og dermed også medvirke til at nedbringe omfanget og antallet af dyrere sociale foranstaltninger. Der er i kraft af befolkningssammensætningen i København en meget stor variation i de vilkår, som institutionerne og klyngerne skal agere inden for. Forvaltningen vurderer, at selv om alle institutioner på forskellige tidspunkter vil opleve at have udsatte børn eller børn, der af andre årsager kræver en ekstra indsats, så vil der være nogle institutioner, som er nødt til at bruge flere ressourcer i form af øget voksenkontakt med det enkelte barn.



Løsning

I det følgende præsenteres forslag til valg af indikatorer samt forslag til en fordelingsmodel på baggrund af disse statistiske indikationer. I forhold til den nuværende model er der i det nye forslag mindre fokus på familiernes etnicitet og statsborgerskab og mere fokus på den socioøkonomiske baggrund. Denne model fokuserer således udelukkende på de sociale indikatorer. Fra- og tilvalg af indikatorer samt baggrund for fordelingsmodel uddybes i bilag 1.

Med de ændrede kriterier vurderes det at være muligt at nå den målgruppe, som ud fra socioøkonomiske parametre kan drage nytte af den tidlige indsats.

Indikatorer

Forvaltningens anbefaling er, at følgende indikatorer for potentiel negativ social arv blandt børn i institutioner anvendes i budgetudmøntningen fremadrettet fra 2012:

A.    Børn med socialpædagogisk- eller foranstaltningsfriplads.

B.     Børn i institutionen med en forælder der er enlig og som på fødselstidspunktet var under 26 år.

C.     Børn i institutionen hvor bruttohusstandsindkomsten (60% af medianindkomsten), efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag er på eller under 161.106 kr. årligt.

D.    Børn, hvor mindst en forælder er arbejdsløs eller i øvrigt ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet.

E.     Børn, hvor forældrene alene har en grundskoleuddannelse

 

Fordelingsmodel

For at sikre at målgruppen nås så præcist som muligt anbefaler forvaltningen en fordelingsmodel, hvor både støre og mindre institutioner tilgodeses med midler fra den sociale kompensationspulje, hvilket skal sikre dels hensynet til, at midlerne fordeles ligeligt til alle enheder/institutioner uanset størrelse og dels hensynet til, at midlerne når frem til enheder/institutioner med det største antal indikatorer for negativ social arv. Konkret foreslås det, at halvdelen af midlerne tildeles efter andelen af børn med indikationer på negativ social arv i institutionen, og den anden halvdel tildeles efter antallet af børn med negativ social arv i institutionen. Såfremt der er stort sammenfald mellem institutioner, der har en stor andel af børn og et stort antal af børn med potentiel negativ arv, tildeles der midler til de næste store institutioner på listen med mange børn med potentiel negativ arv. En institution vil således ikke kunne få midler efter både antal og andel af børn med sociale kriterier, men kun efter det ene kriterium. Se mere herom i bilag 1.

Anvendelse af midlerne i institutionerne

De seneste år er midlerne fra den sociale kompensationspulje erfaringsmæssigt gået til personaleressourcer på institutionerne, da det er institutionernes tilbagemelding, at børnene og deres familier har størst behov for menneskelig understøttelse.

 

Ved fortsat tildeling af midlerne fra den sociale kompensationspulje på den baggrund, er den politiske intention at give mulighed for mere voksenkontakt pr. barn ved enten at bruge midlerne til mere uddannet personale ("flere voksne pr. gruppe") eller til mindre gruppestørrelser ("færre børn pr. gruppe") i de tilfælde hvor de fysiske rammer og den kapacitetsmæssige udfordring muliggør dette.

 

På grund af de kapacitetsmæssige udfordringer som helhed, og konkret skybruddet den 2. juli 2011, som har lagt ekstra pres på bl.a. nødinstitutionerne, er det ikke på nuværende tidspunkt muligt konkret at pege på enheder/institutioner, som kan nednormere og derved reducere gruppestørrelsen i enhederne/institutionerne.

 

Det vurderes dog, at det vil være muligt i minimum en klynge at arbejde med nednormering af grupper i nogle af enhederne og andre institutioner/enheder vil kunne dele de nuværende grupper i mindre grupper i løbet af dagen, hvis de får ekstra personale, uden at de dog direkte kan frigøre et fysisk grupperum qua pladssituationen.

 

Opfølgning på anvendelsen af midler

For at løfte og understøtte institutioner med mange udsatte familier foreslår forvaltningen, at institutioner, der modtager social kompensationspulje, forpligter sig til at deltage i kompetenceudvikling, netværkssamarbejde og læring i praksis gennem målrettet systematisk arbejde, som har vist sig at give resultater for børnene i familiepladsprojektet.

 

Endvidere skal institutionerne de første år melde tilbage, om de har valgt at bruge midlerne fra social kompensation til flere personaletimer eller færre børn i udvalgte grupper, og hvad deres erfaringer med og muligheder for dette har været. På baggrund af denne tilbagemelding kan puljemidlerne målrettes yderligere.

 

Økonomi

Puljen til sociale kompensationsmidler er i 2011 på 9,87 mio. kr. Når puljen, som vedtaget i udvalget, forøges med 5 mio. kr. i 2012 og fordobles fra 2013, vil man kunne øge tildeling til at omfatte ca. 2.400 børn mere end i dag, hvor der tildeles midler til 2.443 børn. Køb af data fra Danmarks Statistik til brug for udvælgelsen af institutionerne, forventes at koste omkring 20.000 kr. ex moms og beløbet anbefales finansieret af den samlede puljesum inden udmøntning.

Videre proces

Indstillingen sendes i givet fald til høring hos forældrebestyrelserne i klynger og selvejende institutioner, de faglige organisationer (LFS, BUPL), Københavns Forældreorganisation (KFO) og Det centrale Forældreforum med 6 ugers høringsfrist. Herefter fremlægges indstilling på baggrund af høringen for udvalget. 

        
                          Else Sommer

                                                                  /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 7 medlemmer: A, F, V og Ø
Imod stemte 1 medlem: C
1 medlem undlod at stemme: O. 

Rasmus Jarlov (C) havde følgende protokolbemærkning: "Konservative ser det som et udslag af politisk korrekthed, at etnicitet og kulturel baggrund ikke anerkendes som en udfordring og derfor ikke indgår som kriterium."
Til top