Mødedato: 12.09.2018, kl. 12:00
Mødested: SKRIFTLIG VOTERING

Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2019/2020 i Sydhavnen og Carlsberg - efter høring

Se alle bilag
Der skal tages stilling til skoledistrikter vedrørende skoleåret 2019/2020 i Sydhavnen og Carlsberg Byen.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at den planlagte skole på Sluseholmen fra skoleindskrivningen vedrørende skoleåret 2019/2020 tildeles et distrikt, som udgøres af Sluseholmen samt den vestlige del af rode 196 (karréer: 19604, 19605, 19606, 19612E, 19612F, 19613A, 19613B, 19614A, 19614B, 19615A, 19615B, 19616 (som vist i bilag 1)).

2. at den sydvestlige del af rode 203 i Carlsberg Byen, der omkranses af J.C. Jacobsens Gade, Franciska Clausens Plads og Bohrsgade, flyttes fra Vesterbro Ny Skole til Bavnehøj Skole som ændring til skoleindskrivningen vedrørende skoleåret 2019/2020 (som vist i bilag 1).

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 15. august 2018 at sende forslag til skoledistriktsændringer for skoleåret 2019/2020 i Sydhavnen og Carlsberg i høring i tre uger, hvorefter udvalget skal tage stilling i sagen via skriftlig votering.

Forslagene var oprindeligt beskrevet som mulige fremtidige ændringer under høringen i maj/juni 2018. Mange høringssvar indeholdte imidlertid ønsker om at fremrykke ændringerne i Sydhavnen, og gøre dem gældende fra skoleåret 2019/2020. Der er samtidig på nuværende tidspunkt kapacitetsudfordringer på Skolen i Sydhavnen, som en ændring af skoledistriktet til 2019/2020 kan være med til at afhjælpe. I forbindelse med udbygningen af Carlsberg Byen vurderes det desuden hensigtsmæssigt, at nye beboere ved indflytning kender deres skoledistrikt.

Løsning

Ved høringsfristens udløb er der indkommet 12 høringssvar. Afsendergruppen består i hovedparten af skolebestyrelser og lokaludvalg, men indeholder også henvendelser fra en forældrebestyrelse i Klynge VVK A, Forældreforeningen Brug Folkeskolen og fire borgere.

Alle høringssvar fremgår af bilag 2 og resuméer af høringssvarene fremgår af bilag 3.

Forvaltningen foreslår at oprette et skoledistrikt nu for den nye skole på Sluseholmen i Sydhavnen. Dette både for at afhjælpe kapacitetsudfordringerne på Skolen i Sydhavnen og for at imødekomme lokale ønsker. Samtidig foreslår forvaltningen at flytte en del af Carlsberg Byen fra Vesterbro Ny Skole til Bavnehøj Skole.

Distrikt til den nye skole på Sluseholmen

I forbindelse med den første høring i maj/juni gav et stort antal borgere udtryk for ønsker om, at man på nuværende tidspunkt tildeler den planlagte skole på Sluseholmen et skoledistrikt, således at forældre i god tid kan se, hvilken skole deres børn tilhører, for at opbygge elevgrundlaget i god tid og for at tage pres af Skolen i Sydhavnen. Generelt blev der givet udtryk for stor utilfredshed med håndteringen af kapacitetsudfordringerne i Sydhavnen.

I den seneste høring udtrykker én borger bekymring i forhold til etableringen af sikre skoleveje, én ønsker Teglholmsgade og A.C Meyers Vænge udtaget af skoledistriktsændringen og to borgere foreslår, at Skolen i Sydhavnen og den nye skole på Sluseholmen hhv. får ansvar for indskoling og udskoling. Skolebestyrelsen på Skolen i Sydhavnen bakker op om den foreslåede distriktsændring. De mener dog, at deres skoles distrikt - også efter den foreslåede distriktsændring - fortsat er stort og indeholder nybyggerområder, hvor nye børnefamilier forventeligt vil flytte ind. De beder om, at forvaltningen tager højde for dette, således at skolens kapacitet fremadrettet vil kunne rumme distriktets børn. Forældrebestyrelsen i Klynge VVK A bakker ligeledes op om de foreslåede ændringer, men påpeger vigtigheden af at sikre fritidstilbud med plads til alle. Kgs. Enghave Lokaludvalg er ligeledes positive overfor den foreslåede distriktsændring, men deres opbakning forudsættes af, at det ved skoleindskrivningen i november 2018 står klart, hvor der vil skulle være tidlig opstart. De påpeger desuden vigtigheden af, at der etableres sikre skoleveje for børnene i den nordlige del af Sluseholmens distrikt.

Forvaltningen er opmærksom på, at alle børn i Sydhavnen fortsat skal have en sikker skolevej og er i dialog med TMF omkring dette. Børnene i Sluseholmens nye distrikts nordvestlige område vil få en lidt længere vej i skole, end hvis de hørte til Skolen i Sydhavnen, men skolevejen er fortsat under 1,5 km. Opdelingen af distriktet er foretaget, så skolerne får en lige stor andel af børnene pr. skolespor, og det er forvaltningens vurdering, at de to skoler (med i alt syv spor) vil kunne dække behovet i Sydhavnen. At lave én skole til indskoling og én til udskoling er tidligere blevet drøftet i Børne- og Ungdomsudvalget og afvist.

For at afhjælpe kapacitetsudfordringerne i Sydhavnen og imødekomme lokale ønsker anbefaler forvaltningen, at den planlagte skole på Sluseholmen på nuværende tidspunkt tildeles et distrikt, der udgøres af Sluseholmen samt den vestlige del af rode 196 (karréer: 19604, 19605, 19606, 19612E, 19612F, 19613A, 19613B, 19614A, 19614B, 19615A, 19615B, 19616 (som vist i bilag 1)).

I forbindelse med budget 2019 er der blevet tildelt anlægsmidler til den nye skole på Sluseholmen, som ventes at kunne tages i brug ved årsskiftet 2022/2023. Der laves tidlig opstart i pavilloner i den nye skoles nærområde til skoleåret 2019/2020. Forvaltningen arbejder på at finde en god løsning i forhold til placeringen af pavillonerne, der tager hensyn til den lokale virkelighed i området og borgernes ønsker.

En del af Carlsberg Byen til Bavnehøj

Ved den første høring i maj/juni var tilbagemeldingerne i forhold til de foreslåede ændringer positive. Blandede skoler, sammenhængende lokalområder og sikre skoleveje fremhævedes blandt andet.

Ved den seneste høring er der ligeledes opbakning til distriktsændringen. Bavnehøj Skoles skolebestyrelse ser meget positivt på forslaget, som de mener lever op til Børne- og Ungdomsudvalgets principper for ændring af skoledistrikter. Gasværksvejens Skoles skolebestyrelse er ligeledes positive overfor distriktsændringen, som de mener vil kunne bidrage til at afhjælpe fremtidige kapacitetsudfordringer på Vesterbro. Skolebestyrelsen på Kirsebærhaven Skole ønsker, at forvaltningen overvejer at slå Kirsebærhaven Skole og den nye skole på Grønttorvet sammen til én skole, der hhv. målrettes indskoling og udskoling. En blandet elevsammensætning og øget sammenhængskraft i området fremhæves bl.a. som gode argumenter herfor. Vesterbro Lokaludvalg og Kgs. Enghave Lokaludvalg er ligeledes positive overfor den foreslåede distriktsændring. Det fremhæves bl.a., at ændringen kan bidrage til opnåelsen af en mere blandet elevsammensætning og binde lokalområdet bedre sammen.

Bavnehøj Skole er tresporet, men det er kun på et klassetrin, at der for nuværende er oprettet tre klasser. På tre klassetrin er der omvendt kun én klasse. Vesterbro Ny Skole er firesporet og har de sidste tre år oprettet tilsvarende fire klasser og de to år forinden blev der oprettet fem klasser. Forvaltningens befolkningsprognoser kan ikke isoleres til Carlsberg, men for Vesterbro og Kgs. Enghave forventes behovet at kunne dækkes af de eksisterende skoler frem til 2026.

For at potentielle nye beboere i Carlsberg Byen i så god tid som muligt ved, hvilket skoledistrikt deres børn kommer til at høre til, foreslår forvaltningen, at ændringerne træder i kraft til skoleindskrivningen 2019/2020. Ud over at sikre nye forældre i Carlsberg Byen vished og mindske presset på Vesterbro Ny Skole vil den foreslåede distriktsændring også bidrage til sikringen af en blandet elevsammensætning i området.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser tilknyttet distriktsændringerne.

Videre proces

Indstillingen forventes behandlet i ØU den 2. oktober 2018 og i BR den 11. oktober 2018.

Alle ændringer vedr. indskrivningen til skoleåret 2019/2020 træder i kraft samme dag, de besluttes endeligt i BR.

 

Tobias Børner Stax                                                                 Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt (skriftlig votering).
Til top