Mødedato: 12.09.2007, kl. 08:15

Udbygningsplan for tandklinikker

Udbygningsplan for tandklinikker

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 12. september 2007

 

 

19.      Udbygningsplan for tandklinikker  J.nr. 2007-31863

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til den reviderede kapacitetsplan for Børne- og Ungdomstandplejen på baggrund af høring, herunder at den reviderede kapacitetsplans finansiering indgår i Børneplan II.

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at den reviderede Kapacitetsplan for Børne- og Ungdomstandplejen tiltrædes

2. at den reviderede kapacitetsplans finansiering indgår i Børneplan II.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2007

Indstillingen blev godkendt.

PROBLEMSTILLING

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 23. maj 2007, at forslag til Børne- og Ungdomstandplejens kapacitetsplan 2008-11 (bilag 2) blev udsendt i høring med svarfrist senest mandag den 20. august 2007. Efter høringen genbehandles kapacitetsplanen. Evt. ændringer foreslås indarbejdet, og finansieringsforslag anvises.

På baggrund af de indhentede høringsforslag fremlægges kapacitetsplanen nu igen. Forvaltningen foreslår selv i dialog med tandplejen en ændring til den oprindelige plan med baggrund i strukturforliget.

LØSNING

Der er indkommet 8 høringssvar. Generelt udtrykker høringssvarene forståelse for etablering af større og mere bæredygtige tandklinikker.

Nyboder Skole, Øresundsskolen og Ålholm Skole

Nyboder Skole tilslutter sig kapacitetsplanen uden yderligere bemærkninger. Øresundsskolen udtrykker anerkendelse af, at specialskolerne udstyres med undersøgelsesklinikker. Ålholm Skole konstaterer med tilfredshed, at tandklikken renoveres.

Skolen i Peder Vedels Gade

Skolen i Peder Vedels Gade gør opmærksom på, at skolen ikke er nævnt i materialet

Forvaltningen bemærker

Der etableres en undersøgelsesklinik i kælderen på Skolen i Peder Vedels Gade. Klinikken er indeholdt i anlægsbevillingen til skolen. Klinikken er ikke nævnt i kapacitetsplanen, eftersom klinikken forventes færdig i 2007.

Sundpark og Oehlenschlægersgades Skoler

Skolerne tilslutter sig større og mere bæredygtige klinikker, men gør opmærksom på, at elevtransporten forlænges. Dette rejser spørgsmålet om ansvar og økonomi ved elevtransport og –følgeordninger. Skolerne anmoder om, at disse problemstillinger medtænkes i kapacitetsplanen.

Forvaltningen bemærker

Elevtransport fra børnehaveklasse - 5. klasse sker med taxa på Børne- og Ungdomstandplejens regning.  Fra 6. klasse forudsættes det, at eleverne som udgangspunkt selv transporterer sig hen til tandklinikken, evt. gruppevis. I det omfang, der er følgeordninger fra 6. klassetrin og frem, finansieres det af skolerne. Der er ikke i Børne- og Ungdomstandplejens budget eller i Børne- og Ungdomsforvaltningens generelle budget  mulighed for at medfinansiere følgeordninger fra 6. klassetrin. Evt. forældresamtykke til transport til og fra tandklinikken indhentes af skolerne.

Peder Lykke Skolen

Skolen bemærker, at skolen ikke umiddelbart kan finde plads til den forudsatte udvidelse af tandreguleringsklinikken. Endvidere fremhæver skolen, at faglokalerne bør udbygges og renoveres.

Forvaltningen bemærker

Forud for iværksættelse af skolens genopretning udarbejdes en lokaledisponeringsplan for skolens renovering, herunder renovering af faglokaler. Det vil fremgå af planen, hvorledes tandreguleringsklinikken kan udvides, samtidig med at skolen renoveres og skolens kapacitet tilgodeses. Peder Lykke Skolen er ikke prioriteret som en skole i 1. fase af Genopretningsplanen.

Sankt Annæ Gymnasium

Sankt Annæ Gymnasium er kede af at miste tandklinikken, men anerkender samtidig beslutningen. Skolen går ud fra, at den kan disponere over den nedlagte klinik, samt at den forladte klinik renoveres.

Forvaltningen bemærker

På samme måde som når andre tandklinikker nedlægges, istandsættes de tømte kliniklokaler på Sankt Annæ gymnasium, således at lokalerne kan tages i brug til skoleformål.

Strukturplan: Frederikssundsvejens Skole og Nørrebro

Frederikssundsvejens Skole er foreslået nedlagt efter den oprindelige fremsættelse af Børne- og Ungdomstandplejens kapacitetsplan. Nedlæggelse medfører, at tandklinikken genhuses. Efter en eventuel vedtagelse af strukturplanen vil genhusning af tandklinikken blive drøftet med Børne- og Ungdomsdistrikt Bispebjerg samt de lokale skoler, herunder Grøndalsvængets Skole og Utterslev Skole. Anslået beløb for genhusning: 2,6 mio. kr. 

Børne- og Ungdomstandplejen har fået varsel om opsigelse på Tandlægeskolen (Panum Instituttet). Dette medfører, at den nedlagte kapacitet skal genhuses. Efter den endelige vedtagelse af strukturplanen drøftes genhusning af tandklinikkapaciteten med Børne- og Ungdomsdistrikt Nørrebro samt de lokale skoler, herunder Hellig Kors og Blågårds Skoler. Anslået beløb for genhusning: 0,8 mio. kr.

ØKONOMI

Den oprindeligt fremsatte kapacitetsplan indeholdt anlægsøkonomi for 12 mio. kr. (bilag 2). Med ændringen som følge af Frederikssundsvejens Skole (2,6 mio. kr.) samt Panum instituttet (0,8 mio. kr.) indeholder kapacitetsplanen anlægsudgifter for sammenlagt 15,4 mio. kr. 

Hele finansieringen er indeholdt i de fremsatte forslag til Børneplan II. 5,6 mio. kr. er indarbejdet i forslag til nye skoler i Sydhavn og Ørestad. 9,8 mio. kr. er indarbejdet som et særligt scenarium for tandplejens kapacitetsplan.

I forbindelse med udbygning af eksisterende skoler eller bygning af nye skoler, indregner Børne- og Ungdomsforvaltningen udgiften til tandlægefaciliteter i grundbevillingen. Dette gælder således p.t. udbygningen af Islands Brygge skole.

Udgifter til renovering af eksisterende klikker samt montering af udstyr til nye klinikker finansieres som hidtil af Børne- og Ungdomstandplejens driftsbudget.

VIDERE PROCES

Der vil blive fremlagt særskilte sager for Børne– og Ungdomsudvalget om de enkelte udbygningsforslag. Børneplan II fremlægges i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2008.

BILAG

1.      Børne- og Ungdomsudvalgets sag den 23. maj 2007, herunder forslag til Børne- og ungdomstandplejens kapacitetsplan.      

2.      Høringssvar fra skoler                                  

                               

 

                       Else Sommer                                             Henriette Bjørn Nielsen


 

Til top