Mødedato: 12.09.2007, kl. 08:15

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. september 2007

 

 

10.      Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov  J.nr. 2007-41344

 

 

 

BUU skal tage stilling til forvaltningens fortsatte arbejde med at implementere den 3-årige ungdomsuddannelse til unge der ikke kan gennemføre en kompetencegivende ungdomsuddannelse med specialpædagogisk støtte.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at                            udvalget godkender forvaltningens fortsatte arbejde med at implementere loven om en 3-årig ungdomsuddannelse til unge med særlige behov i Københavns Kommune.

 

PROBLEMSTILLING

1. juni 2007 vedtog folketinget "Lov om ungdomsuddannelse til unge med særlige behov". Lovens formål er, at sikre at unge med særlige behov kan modtage en 3-årig ungdomsuddannelse uanset om de er i stand til at følge en almindelig kompetencegivende ungdoms-uddannelse evt. med specialpædagogisk støtte, eller om de har behov for en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. BUU godkendte på udvalgsmødet d. 20. juni 2007 forslag om at udarbejde en nærmere analyse af behovet for en sådan ungdomsuddannelse i Københavns Kommune. Forvaltningen vil med denne indstilling beskrive det forventede behov, samt processen i forhold til etablering af en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov i Københavns Kommune.

 

LØSNING

Undervisningsministeriet har forudsat en tilgang på 2,3 % af en ungdomsårgang. Kommunernes Landsforening (KL) har den opfattelse af dette er sat for lavt. I Københavns Kommune skønner forvaltningen, at det drejer sig 120 personer pr. årgang, eller i alt 360 personer i et 3-årigt forløb, hvilket svarer til omkring 3 %.  Da forpligtelsen gælder unge op til 25 år m å det forventes, at der i startfasen vil være en større efterspørgsel. Omfanget heraf er det ikke muligt at vurdere.

 De unge der er lovens målgruppe kan i store træk opdeles i nedenfor nævnte forskellige kategorier:

 1. Udviklingshæmmede unge (funktionsniveau 1). Dette er typisk unge, der har gået i folkeskole på Strandparkskolen, Øresundsskolen, Skolen i Ryparken, Sofus Franck Skolen i Frederiksberg Kommune og Fensmarksgade Skole. Disse unge har allerede et tilbud i dag på Ungdomsskolen i Utterslev

2. Autister/ADHD og DAMP (funktionsniveau 2). Dette er typisk unge, der har gået i folkeskole på Frejaskolen, Skolen i Peder Vedelsgade, Skolen i Charlottegården eller som har fået et socialpædagogisk tilbud. Disse unge har ikke et ungdomsskoletilbud i dag. 

3. Lettere autisme/lettere ADHD og DAMP, omsorgssvigt (funktionsniveau 3). Dette er typisk unge, der har gået i folkeskole blandt de bedst fungerende på Frejaskolen, Skolen på Charlottegården, hjælpeskole, behandlingshjem eller efterskole. Disse unge har heller ikke et ungdomsskoletilbud i dag.

Behovet vurderes til at være følgende pr. årgang:

Funktionsniveau 1. ca. 30 unge.

Funktionsniveau 2. ca. 40 unge.

Funktionsniveau 3. ca. 50 unge.

 Behov for alle 3 årgange

I alt vurderes det at ca. 120 unge pr. årgang har behov for ungdomsuddannelse.  Da tilbuddet er 3-årligt er det samlede behov derfor ca. 360 unge.

 

Nogle unge vil have behov for at være den største del af tiden på et specialtilbud der er indrettet til formålet f.eks. på UiU, andre har kun behov for et specialtilbud som en del af det særlige ungdomsuddannelsesforløb.

Det vurderes, at der vil være en række eksterne udbydere af særlige tilrettelagte uddannelsesforløb. Forvaltningen har allerede kendskab til særlige tilbud fra hhv. SOVI, et beskyttet værksted til voksne med autisme, Landsforeningen Autisme samt Samrådet af specialskoler og fra den selvejende institution Sputnik. Priserne er på ca. 25.000 kr. pr. måned pr. elev, men kan variere alt efter hvilken kategori der er tale om. Det undersøges i øjeblikket om ikke også kommunens ungdomsskole, kan tilbyde delforløb til nogle af de unge, der er omfattet af loven.

Forvaltningen har indledt et samarbejde med Socialforvaltningen (SOF) og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) for at undersøge hvilke tilbud disse forvaltninger allerede har til målgruppen, herunder om disse tilbud kan tilrettelægges så de kan indgå som en del af ungdomsuddannelsen til unge med særlige behov. Til orientering tolker KL ikrafttrædelsestidspunktet således, at kommunerne den 1. august 2007 forventes at påbegynde arbejdet med at udbyde uddannelsen og det først vil være realistisk for kommunerne at have tilbud i drift sidst i 2007. Lovens bekendtgørelse er endvidere først udgivet i løbet af sommerferieperioden.

 

ØKONOMI

Kommunernes Landsforening har skønnet, at udgiften pr. årselev udgør 270.000 kr. mens Undervisningsministeriets skøn alene er 160.900 kr.

Der er bl.a. derfor i statsligt regi nedsat en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, der skal se nærmere på økonomien. De endelige økonomiske rammer fra staten afventer resultatet fra denne arbejdsgruppe.

Anvendes Kommunernes Landsforenings skøn vil den årlige udgift i KK være 97,2 mio. kr., når uddannelsen er indkørt og efterslæbet er afhjulpet.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har pt. Ungdomsskolen i Utterslev (UIU), der tilbyder en uddannelse omfattet af loven. Her er der i 2007 82 elever med et samlet budget på 28,1 mio. kr. ekskl. klubaktiviteterne. Derudover er der andre aktiviteter for målgruppen primært i Socialforvaltningen og Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen. Elementer heraf må forventes at kunne indgå i den nye ungdomsuddannelse, Omfanget heraf er ikke endeligt opgjort, men det er aftalt mellem de 3 forvaltninger, at der skal ske en afdækning af dette herunder også af økonomien.

I hvilket omfang det resterende beløb på 69,1 mio. kr. dækkes af den øvrige nævnte aktiviteter, kan ikke afgøres på nuværende tidspunkt.

Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at Børne- og Ungdomsforvaltningen tildeles det beløb kommunen har modtaget i dut. Dette udgør 6,5 mio. kr. på årsbasis svarende til 2,6 mio. kr. i 2007. Disse midler bruges til et særligt tilbud til 38 unge i indeværende skoleår, for at afhjælpe det nuværende pres.

Det er aftalt, at sagen drøftes i forbindelse med næste års lov- og cirkulæreprogram, eller når resultatet af den statslige arbejdsgruppe er kendt. På dette tidspunkt vil kommunen have erfaringer med, hvilke udgifter loven faktisk indebærer. Økonomiforvaltningen vil da sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen revurdere kommunens udgifter til opgaven.

Forvaltningen vil vende tilbage med forslag til konkrete initiativer på baggrund af loven, når forhandlingerne mellem staten og KL er afsluttet og det er aftalt med SOF og BUF, hvorledes disse forvaltninger kan indgå i løsningen af opgaven.

 

VIDERE PROCES

-

BILAG

-

 

                                          Else Sommer                    Lise Poulsen                       

 



 

Til top