Mødedato: 12.08.2020, kl. 15:00
Mødested: Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

B-sag: Henlæggelse af sporudvidelserne på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole

Der skal tages stilling til om de planlagte sporudvidelser på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole på Nørrebro skal henlægges.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget over for budgetparterne anbefaler, at sporudvidelserne på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole henlægges i forbindelse med budget 2021.  

Problemstilling

I Overførselssagen 17/18 blev der afsat i alt 6 mio. kr. i planlægningsbevillinger til sporudvidelse på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole. Bevillingerne omfattede 3 mio. kr. til planlægning af sporudvidelse på Nørre Fælled Skole med ét spor, KKFO samt en skoleidrætshal og 3 mio. kr. til planlægning af sporudvidelse på Blågård Skole med ét spor, KKFO samt en madskole. Planlægningen af sporudvidelserne havde afsæt i en fremskrivning af børnetallet på Nørrebro, der på det tidspunkt viste et behov for 5 skolespor. Befolkningsprognosen er siden nedjusteret, så kapacitetsbehovet nu er på 3 skolespor, hvilket løses ved en ny skole i De Gamles By, som der blev bevilget planlægningsmidler til i Budget 2019.

Nørre Fælled Skole og Blågård Skole står overfor helhedsrenoveringer, som i planlægningen er integreret med sporudvidelserne. I Overførselssagen 19/20 blev det besluttet, at der fortsat skal etableres madskole på Blågård Skole og Idrætshal på Nørre Fælled Skole, selvom skolerne ikke udvides. Det skal derfor være muligt at søge anlægsmidler i Budget 2021 til gennemførelse af de reducerede anlægsprojekter på skolerne.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at sporudvidelserne på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole henlægges, og at kapacitetsbehovet på 3 skolespor på Nørrebro løses ved at bygge en ny skole i De Gamles By, som kan rumme 3 spor. Hvis der viser sig at være behov for yderligere kapacitet i fremtiden, kan skolerne evt. udvides til den tid. Budgetparterne skal tage endelig stilling til den samlede løsning i Budget 2021, hvor der samtidig skal træffes beslutning om skolestrukturløsningen for skolen i De Gamles By på Nørrebro.

Kapacitetsbehov på Nørrebro

Udvalget behandlede på mødet den 17. juni 2020 behovsprognosen for 2020, herunder også behovet for Nørrebro. Af indstillingen fremgik det, at der er behov for 3 nye skolespor på Nørrebro frem mod 2032. Behovet afspejler befolkningsprognosens forventning til et stigende antal børn i bydelen, som bl.a. skyldes, at der i de seneste 7 år har været en stigende tendens i antallet af nyfødte på Nørrebro. Disse større årgange vil skabe et øget behov for skolekapacitet, når de vokser op. Derudover forventes der i løbet af de næste 5 år at være et stigende antal kvinder i den fertile alder, hvilket også skaber større årgange af skolebørn på sigt.

Antallet af elever og klasser på Nørrebro er steget de seneste år, og i skoleåret 2019/20 var der indskrevet flere 0. klasser, end der er kapacitet til. Siden 2014 er søgningen til skolerne på Nørrebro steget fra 52% til 61%, som stadig er den laveste i byen.

Såfremt man måtte beslutte ikke at bygge en skole i De Gamles By og f.eks. i stedet fortsætter sporudvidelserne på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole, vil kapacitetsbehovet på 3 spor ikke blive løst. Der vil derfor være behov for at finde en løsning for et ekstra skolespor. Det er ikke muligt at udvide Nørrebro Park Skole, Rådmandsgade Skole eller Guldberg Skole på egne matrikler. At gå videre med kapacitetsudvidelserne og droppe at bygge en 3 sporet skole i De Gamles By, efterlader derfor et uløst behov på 1 skolespor. Forvaltningen anbefaler derfor at henlægge sporudvidelserne for at sikre kapacitetsbehovet løst, men også for ikke at bygge for mange skolespor på Nørrebro. Såfremt kapacitetsbehovet skulle stige igen, vil det være muligt at aktivere sporudvidelserne på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole igen.

Indstillingen om henlæggelse af sporudvidelser knytter an til indstillingen om skolestruktur, som Børne- og Ungdomsudvalget ligeledes behandler den 12. august 2020. Af indstillingen om skolestruktur fremgår det, at den kommende skolebygning i De Gamles By skal indgå som en del af Guldberg Skole. Herved er der bl.a. mulighed for at styrke læringsmiljøerne målrettet de forskellige aldersgrupper. 

Helhedsrenovering og tilvalg

På baggrund af suspenderingen af anlægsloftet i 2020 besluttede Økonomiudvalget d. 21. april 2020 at fremrykke helhedsrenoveringer på hhv. Blågård Skole og Nørre Fælled Skole, der blev finansieret ved Overførselssagen 16/17, så de igangsættes i 2020. Helhedsrenoveringerne er sammentænkt med sporudvidelserne (inkl. tilvalg) på begge skoler, hvilket vil sige, at der er gennemført en planlægningsfase med kombineret helhedsrenovering og kapacitetsudvidelse. Grundet et nedjusteret kapacitetsbehov på 3 spor blev der ifm. Overførselssagen19/20 alene afsat planlægningsmidler til helhedsrenoveringerne og tilvalgene madskole på Blågård Skole og idrætshal på Nørre Fælled Skole.

Med aftale om Overførselssagen 19/20 afsatte budgetparterne derfor i alt 3,7 mio. kr. til at planlægge en idrætshal ved Nørre Fælled Skole og en madskole ved Blågård Skole i forbindelse med helhedsrenoveringerne af skolerne, men uden sporudvidelserne. Dermed vil der være gennemført planlægningsfase for anlægsprojekterne på de to skoler både inklusiv og eksklusiv sporudvidelserne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

I forbindelse med Budget 2021 træffer Borgerrepræsentationen endelig beslutning om, hvorvidt sporudvidelserne på Blågård Skole og Nørre Fælled Skole skal henlægges.

 

Tobias Børner Stax                                        /                       Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. august 2020:

Indstillingen blev godkendt.

Til top