Det videre arbejde med investeringscasen "Investering i et godt fritidsliv for unge i Københavns Kommune"
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget drøfter forslag til kommissorium, principper og plan for inddragelsesproces samt BUU's egen rolle i det kommende arbejde med det gode fritidsliv i København
Problemstilling
BUU godkendte d. 11. marts 2020 investeringscasen ”Investering i et godt fritidsliv for unge i Københavns Kommune” og besluttede samtidig, at forvaltningen skulle sørge for, at BUU i tilknytning til klubdrøftelsen får forelagt kommissorium vedr. kortlægning af kommunens fritidstilbud, implementeringsplan samt forslag til inddragelsesproces mv.
Løsning
På udvalgets møde præsenterer forvaltningen udkast til kommissorium, principper og plan for inddragelsesprocessen samt forslag til BUU's rolle i arbejdet. Forvaltningen foreslår samtidig, at udvalget på mødet - på samme måde som for ny skolestruktur - drøfter pejlemærker for arbejdet, som kan fungere som rettesnor for de løsningsmodeller, der skal udvikles i inddragelsesprocessen.
De fleste unge trives heldigvis både fagligt og socialt. Men der er også en stigende gruppe af unge, der ikke gør: På landsplan oplever 20 pct. af de 11- 15 årige børn og unge tre eller flere tegn på daglig dårlig mental sundhed i form af, at de er kede af det, nervøse, har svært ved at falde i søvn, er angste, føler sig uden for eller er pressede af skolearbejdet. Mentale helbredsproblemer er årsagen til op mod 60 % af alle frafald på ungdomsuddannelser.
I strategien ”Vores Børn – Fælles Ansvar” har udvalget lagt vægt på, at der er brug for stærke, meningsfulde fællesskaber, der kan være modvægt til de udfordringer og mistrivsel, den enkelte unge kan opleve. Fællesskaber, som er med til at danne de unge som mennesker og aktive medborgere, som afspejler diversiteten i det samfund, de er en del af, og som styrker de personlige, sociale og faglige kompetencer, der skal understøtte deres vej videre i uddannelse og job. Kort sagt: Fællesskaber, der understøtter udviklingen af livsduelige unge.
Det er det behov for stærke ungefællesskaber, der er rammen for realiseringen af den investeringscase om et godt fritidsliv for unge i Københavns Kommune, som Børne- og Ungdomsudvalget besluttede d. 11. marts 2020. Arbejdet vil tage afsæt i de velfungerende klubtilbud, der heldigvis allerede findes mange steder i dag - det kan være både i København, andre steder i Danmark og internationalt.
Kommissorium med fire hovedopgaver
Hovedfokus for arbejdet vil være at styrke den faglige kvalitet i det københavnske ungdomsklubtilbud. Forvaltningen foreslår et kommissorium for arbejdet, hvor hovedproduktet er et samlet beslutningsoplæg til BUU. Beslutningsoplægget kan også danne afsæt for budgetønsker til budgetforhandlingerne for 2022 i efteråret 2021.
Forvaltningen foreslår, at beslutningsoplægget til BUU tager afsæt i fire hovedopgaver, som alle løses i tæt dialog med unge, forældre, ledere og medarbejdere samt forskere, inspiratorer, organisationer og andre forvaltninger
-
BUU sætter de overordnede mål og pejlemærker for arbejdet, dels via strategien "Vores Børn – Fælles Ansvar", dels gennem konkrete pejlemærker for investeringscasen.
-
Udarbejdelse af en eller flere modeller for indretning af fritidsområdet i konkret udvalgte områder med fokus på at sikre den høje faglig kvalitet i tilbuddene, herunder rammer for de fysiske faciliteter, der bedst sikrer opnåelsen af de politiske pejlemærker.
-
Forslag til hvilke konkrete matrikler, der skal nedlægges, så den forudsatte besparelse i investeringscasen realiseres (1 mio. kr. ved fuld indfasning) samt evt. identificere yderligere potentiale.
-
Beslutte generelle principper for ungemiljøers fysiske rammer, som skal være retningsgivende i forhold til planlægningen af kommende ungemiljøer i byen.
Der vil indledningsvist blive gennemført analyser, der skal kortlægge tilgængelige data på fritidscenterområdet og analysere det nuværende fremmøde i fritidscentrene. Analyserne skal desuden samle op på viden om fritidstilbuddene i København i dag i form af kendetegn ved forskellige typer gode fritidstilbud, forudsætninger for gode fritidstilbud til forskellige målgrupper samt potentielle barrierer og fremmende faktorer for at udbrede indsatser på tværs af byen. Der laves herudover en opsamling på den væsentligste forskningsviden på området, herunder oprids af gode erfaringer fra udlandet (Fryshuset, The Door) og evt. andre danske kommuner.
Samlet set skal de indledende analyser give et vidensgrundlag, som kan kvalificeres og være til inspiration i inddragelsesprocessen samt være afsæt for beslutningsoplægget til BUU.
En bred inddragelse skal kvalificere og skabe medejerskab
Inddragelse er det bærende element i arbejdet. Inddragelsen skal udfolde og kvalificere forståelsen af udfordringer og succeser i dag, og den skal kvalificere løsningsforslag og sikre medejerskab som et godt fundament for realisering af de indsatser, som udvalget beslutter.
Der etableres tre faste fora for inddragelsen: Følgegruppe (drøfte pejlemærker og kvalificere løsningsforslag), tænketank (sikre innovative løsningsforslag) og en fritidscentergruppe (sikre medejerskab i praksis og kvalificere løsningsforslag).
Herudover vil der ske en bred inddragelse i dialoger, fokusgrupper og workshops for de enkelte bydele med inddragelse af fx ledere, medarbejdere, bestyrelser, SSP, helhedsplaner, KFF, SOF, lokale ungeråd, lokaludvalg, foreninger og andre civilsamfundsaktører m.fl., som kan bidrage til at skabe og udvikle stærke ungefællesskaber i eller som supplement til fritidscentrene. Der vil desuden blive lagt vægt på at inddrage forskellige grupper af unge her, så de unges stemme står stærkt i inddragelsen – både dem, der bruger fritidstilbuddene i København, og dem der ikke gør; både ressourcestærke unge og unge i mere udsatte positioner.
Arbejdet forankres i BUF, men der vil ske inddragelse af KFF og SOF på alle niveauer.
BUU's rolle i arbejdet
Forvaltningen foreslår, at udvalget inddrages via:
- Arbejdsmøder i udvalget, hvor der er rum til de politiske drøftelser og til dialog med relevante aktører, fx unge, ledere, forældrerepræsentanter
- Open Space-konference for en bred gruppe af aktører på området, som gennemføres i vinteren 2020.
Bemærkninger fra Ungerådet Kbh. og de faglige organisationer
Ungeråd KBH. samt de faglige organisationer har givet input til udkastet til udvalgsindstillingen. Ungeråd KBH's tilbagemelding er opridset nedenfor, mens de faglige organisationers tilbagemeldinger er vedlagt som bilag. De fleste forslag til selve processen er indarbejdet i denne udvalgsindstilling, mens de mange gode forslag til indhold, rammer mv. for det fremtidige klubtilbud vil indgå i inddragelsesprocessen, herunder via deltagelsen i de faste fora.
Ungeråd KBH er overordnet positive overfor den proces, der beskrives i kommissoriet. De lægger især vægt på, at der er en meget høj grad af ungeinddragelse i alle de forskellige dele af inddragelsesprocessen, herunder også i de faste fora, med mange forskellige typer ungestemmer repræsenteret, fx KFE, lokale ungeråd, civilsamfundets unge. De lægger også vægt på fritidslivet som et frirum, hvor der ikke altid er voksne, der vil noget bestemt med de unge, men de unge får mulighed for at skabe meningsfulde fællesskaber på deres egne termer.
Beskrivelse af mulighed for KKFO i 4.-9. kl. fastholdes i styrelsesvedtægten
Det fremgik af BUU-sagen om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er d. 29. april 2020, at BUU ved denne temadrøftelse om fritidsområdet i København kunne drøfte, hvorvidt muligheden for at udvide KKFO'er til også at omfatte 4.-9. kl., som er beskrevet i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, skulle afskaffes. Forvaltningen foreslår imidlertid, at beskrivelsen fastholdes i styrelsesvedtægten i overensstemmelse med, at muligheden i dag udnyttes af de to tidligere heldagsskoler Nørre Fælled Skole og Tingbjerg Skole, jf. BUU-beslutning d. 9. november 2016. Fastholdelse af formuleringen i styrelsesvedtægten hindrer ikke det arbejde, der opridses i kommissoriet vedlagt denne indstilling.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Den videre proces følger tidsplanen i kommissoriet.
Tobias Børner Stax /Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. august 2020:
Udvalgets drøftelse blev udsat.