Mødedato: 12.06.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om skolerne som demokratiske arbejdspladser

 
Det indstilles,
 
1. at forvaltningen årligt over for udvalget gør status over personaleinddragelse på skolerne, herunder den indflydelse, som personalet øver på skolens strategiske retning med inddragelse af personalerepræsentanter fra udvalgte skolebestyrelser.
 
2. at forvaltningen udarbejder et budgetnotat, som finansierer og pålægger alle skoler inklusive fritidsordning at afsætte 1, 1,5 eller 2 arbejdsdage for alt personale - herunder også teknisk personale, sundhedsplejersker og personale tilknyttet ressourcecenter - i et skoleår til at gennemføre en demokratisk samtale om skolens ressourcer, opgaver og strategiske retning ud fra et oplæg udarbejdet af repræsentanter for personalet. Der ønskes budgetnotat til tre modeller: Den første model, hvor alle skoler i kommunen indgår, den anden, hvor fem udvalgte skoler med faglige, sociale eller ledelsesmæssige udfordringer udpeget af forvaltningen indgår, og en sidste model hvor alle skoler i ét område udvalgt af forvaltningen indgår. 
 
(Stillet af Enhedslisten og Venstre)

Motivering

Vi ønsker med dette forslag at rammesætte demokratisk samtale, som et vilkår for arbejdsfællesskaberne på alle københavnske skoler, for med myndiggørelse og dermed også ansvarliggørelse at modvirke tendenser til topstyret mekanisk løsning af individualiserede opgavebeskrivelser.
 
Vi ønsker en ledelse funderet i den strategiske retning for skolen, som udformes af skolens personale og skolens bestyrelse. Skolens samlede personale skal derfor bruge tid på at gennemføre en indbyrdes demokratisk samtale, som beskriver de samlede ressourcer og den samlede opgave, så fællesskabet kan finde de bedste måder at deles om arbejdet. Oplæg og resultater skal præsenteres for skolens bestyrelse.
 
Sigtet med forslaget er på lang sigt at stimulere stærk rammesætning af en demokratisk kultur, at interessen for at personalet konsulteres står stærkere, og at dette medvirker til at udvikle arbejdsfællesskaber med en indbyrdes afstemt strategisk retning.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. juni 2024:

Socialdemokratiet stillede ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF1: ”at personaleinddragelse på skolerne bliver et tema på de årlige skoleudviklingssamtaler og der sker en afrapportering til udvalget ifm. den årlige drøftelse af 'Kvalitetsudviklingen i den københavnske folkeskole'."

At-punktet (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokratiet stillede ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF2: ”at forvaltningen går i dialog med HovedMED mhp. at afklare om der blandt medarbejderne er et behov og ønske om at styrke den demokratiske samtale”.

At-punktet (ÆF2) blev godkendt uden afstemning.

Herefter blev medlemsforslagets 1. at-punkt godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: F, V, Ø og Å.

Imod stemte 2 medlemmer: C.

2 medlemmer undlod at stemme: A.

Medlemsforslagets 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 5 medlemmer: V, Ø og Å.

Imod stemte 4 medlemmer: A og C.

2 medlemmer undlod at stemme: F.

Socialdemokratiet ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig: ”Vi mener det er meget vigtigt, at alle medarbejdere i Københavns Kommune oplever, at de er på en demokratisk arbejdsplads. Vi foreslår derfor, at den demokratiske samtale på arbejdspladser som et tema på et kommende møde i HovedMED."

Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Alternativet tilsluttede sig: ”Vi prioriterer budgetnotatet, som vi har godkendt under punkt 8, der igangsætter udviklingsarbejde om forbedring af medarbejdernes individuelle og fælles indflydelse på arbejdspladsen.”

Til top