Fastholdelse og rekruttering i Budget 2025
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at budgetnotatet "BUxx Indflydelse fremme trivsel" - jf. bilag 1 - kan indgå i de kommende forhandlinger om Budget 2025 i kategorien "fastholdelse og rekruttering".
Problemstilling
Der er fortsat omfattende rekrutteringsudfordringer på både dagtilbuds- og skoleområdet. En situation, der vil fortsætte mange år endnu. Rekrutteringsfremskrivningen i Personalepolitisk redegørelse 2024 viser, at BUF vil mangle 850 pædagoger og 200 lærere i 2035.
Der er sat mange indsatser i gang for at afhjælpe rekrutteringsproblemer. HR-data fra 2023 viser for første gang i flere år nogle positive tendenser i form af lavere personaleomsætning, færre stillingsopslag, der ikke fører til ansættelser og nedadgående sygefravær. Det er helt afgørende at fortsætte indsatserne og understøtte fokus på et godt arbejdsmiljø og stærke arbejdsfællesskaber i alle dagtilbud og skoler.
Trivselsundersøgelsen 2023 (TU23) viser et fald på 5 ud af 10 trivselstemaer sammenlignet med TU21. Den seneste forskning fra Det nationale forskningscenter arbejdsmiljø (NFA) om indflydelse viser, at indflydelse er vigtigt for medarbejderes velbefindende og trivsel. En højere grad af indflydelse i arbejdet hænger sammen med bedre psykisk velbefindende, en lavere risiko for selvvurderet stress og en større sandsynlighed for, at medarbejdere og ledere oplever, at de har gode muligheder for at udføre deres kerneopgave.
På baggrund af TU23 har HovedMED i BUF besluttet i 2024 og 2025 at sætte fokus på, hvad indflydelse på arbejdet er, og hvordan det kan styrke trivslen i arbejdsfællesskabet.
Løsning
På den baggrund anbefaler forvaltningen, at udvalget til budget 2025 i kategorien ”fastholdelse og rekruttering” fremsætter forslag om at afsætte midler til at skoler, klynger og selvejende klynger / netværk kan skabe mere tid og rum på de enkelte arbejdspladser til arbejde med, hvordan medarbejderne har indflydelse på det daglige arbejde – se nærmere beskrivelse i budgetnotatet i bilag 1.
Som del af den foreslåede indsats vil der blive udarbejdet en kompetencepakke, der blandt andet vil bestå af let formidling af viden om indflydelses betydning for arbejdsmiljøet og materialer til lokale dialoger og proces. Et af de bærende værktøjer vil være den såkaldte ”spejlægsmodel”. Den rammesætter forståelse og forventningsafstemning af hvad der er ”vilkårsrummet” (de rammer og retning der er for arbejdspladsens virke som medarbejdere og ledere ikke har indflydelse på) og ”mulighedsrummet” (de lokale forhold på arbejdspladsen som medarbejdere og ledere har indflydelse på).
Nogle af de centrale dialogspørgsmål på det enkelte arbejdspladser vil være:
- Hvordan forstår vi indflydelse?
- Hvad er vigtigt for os at have indflydelse på?
- Hvordan kan vi opnå en passende grad af indflydelse?
- I hvilke formelle fora har medarbejderne mulighed for indflydelse? (mulighedsrummet)
- Hvordan er det tydeligt, hvad vi ikke har indflydelse på? (vilkårsrummet)
- Hvordan bruges de indflydelsesrum vi har? (fx indflydelse via mødefora, indflydelse på eget arbejde, indflydelse på arbejdsforhold)
- Er der noget i vores struktur og organisering, vi skal ændre for at styrke indflydelsen?
- Hvordan kan vi udbrede dialogen om indflydelse til vores kollegaer?
Politisk handlerum
Udvalget kan vælge at op- eller nedskalere økonomien i budgetnotatet. Udvalget kan vælge at ændre fokus i budgetnotatet til andre indsatsområder inden for fastholdelse og rekruttering.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis budgetnotatet godkendes, kan det indgå i forhandlingerne om budget 2025 i kategorien "fastholdelse og rekruttering".
Tobias Børner Stax / Nina Hemmersam
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. juni 2024:
Indstillingen blev godkendt, idet udvalget pegede på et ønske om flere skaleringsmuligheder.