Mødedato: 12.06.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Model for fremmøderegistrering i UngeVærker

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) drøftede kvalitetsudviklingen i de københavnske fritidsklubber og UngeVærker den 17. januar 2024 og bad forvaltningen vende tilbage med en model for fremmøderegistrering i UngeVærkerne. BUU skal derfor med denne sag tage stilling til et forslag om medlemsregistrering i UngeVærkerne.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at UngeVærkerne bruger Aula eller tilsvarende elektroniske systemer til at registrere det aktuelle fremmøde,
  2. at der som en forudsætning for elektronisk fremmøderegistrering indføres medlemskab i UngeVærkerne og
  3. at der stilles krav til, at de selvejende fritidscentre skal bruge et elektronisk system til registrering af fremmøde.

Problemstilling

Siden indførelsen af en ny budgetmodel i 2012 har der i København været kontingentfrihed for de unge i aldersgruppen 14-17 år, der benytter byens UngeVærker. Beslutningen betød også, at der siden 2012 ikke har været et egentligt medlemsbegreb, som vi kender det fra fritidsklubber, og at der har været en uens praksis for, hvordan og i hvilket omfang, der sker en registrering af de unge, som kommer.

Det er i dag allerede muligt at registrere de unge i systemet KMD I2, og flere fritidscentre benytter sig af denne mulighed. Det er dog ikke gængs praksis, pga. beslutningen om ikke at have et medlemsbegreb.

Derfor er det ikke i dag muligt at give et præcist overblik over, hvor mange unge, der bruger UngeVærkerne og i hvilket omfang.

Løsning

Hvis UngeVærkerne skal registrere og opgøre fremmødet i Ungeværker, bør der være en ensartet, elektronisk løsning. Der er tale om en administrativ opgave, men en enkel løsning vil være, at Ungeværker registrerer fremmødet i Aula, og at forvaltningen så trækker data centralt, fx to gange årligt over en 14 dages periode. Auladata kommer på individ-niveau, og registrerer unikke brugere. Det gør det muligt at koble fremmødedata med øvrige datakilder, som skoler, alder, socioøkonomisk mm., som vil bidrage med viden om, hvilken brugergruppe der anvender UngeVærkerne.

Løsningen med fremmøderegistrering via Aula forudsætter, at brugerne af UngeVærkerne bliver indmeldt og registreret i KMDI2, da Aula trækker data fra KMDI2.

Løsningen med fremmøderegistrering via Aula forudsætter desuden, at data fra de 6 selvejende fritidscentres systemer integreres med Aula-data, og at alle selvejende fritidscentre derfor skal bruge et elektronisk system til at registrere fremmøde. Aula bliver stillet frit til rådighed for de selvejende fritidscentre, men det er frivilligt, om de vil bruge det eller et andet.

Modellen forudsætter ikke finansiering, da alle kommunale fritidscentre i forvejen har Aula og anvender det i fritidsklubben, og de selvejende vil kunne tilgå Aula gratis.

Fremmøderegistrering via Aula kan gennemføres fra september 2024.

Forvaltningen har afdækket alternative modeller for fremmøderegistrering – herunder:

Manuel optælling

UngeVærkerne kan selv tælle og indrapportere det daglige fremmøde ligesom i 2023, evt. med deltagelse af en uvildig person. Der skal tælles i UngeVærkets fulde åbningstid et givet antal dage for at få det mest retvisende billede. Denne løsning vil give et øjebliksbillede af antallet af brugere, men datagrundlaget vil ikke give indsigt i, hvem de unge er, hvor ofte de kommer, og hvor mobile de er.

Modellen vil forudsætte finansiering af svarende til ca. 0,6 mio. kr. om året, hvis der tælles 10 dage pr. UngeVærk, 2 gange om året.

Registrering via sygesikring

Tandplejen har i dag et system, hvor man registrerer sin ankomst med sundhedskortet. En sådan løsning giver et præcist billede af det daglige fremmøde, og datasættes kan kobles andet data, som kan give et bredt billede af brugergruppen.

Modellen vil forudsætte finansiering svarende til ca. 1,5 mio. kr. af et fagsystem samt scannere til alle UngeVærker og UnderVærker samt derefter et beløb til drift af løsningen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler ikke at gå videre med disse løsninger, da de enten er omkostningstunge, eller giver et meget svagt datagrundlag.

Politisk handlerum

BUU kan vælge andre modeller end den anbefalede for fremmøderegistrering, ligesom udvalget kan beslutte, om der skal gælde forskellige regler for fremmøderegistrering i kommunale og selvejende Ungeværker.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                          Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. juni 2024:

Sagen blev udsat med henblik på beskrivelse af medlemsskabsbegrebet.

 

Til top