Styrket sprogindsats i dagtilbud
Styrket sprogindsats i dagtilbud
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 12. marts 2008
13. Styrket sprogindsats i dagtilbud J.nr. 2008-30298
Udvalget skal tage stilling til en reformulering af Faglighed for Alle-projektet "Styrket sprogindsats i dagtilbud" (FFA)
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), 2. at udvalget godkender udkast til kommissorium for reformulering af FFA-projektet "Styrket sprogindsats i Dagtilbud" 3. at udvalget godkender principper for projektets fremdrift i 2008 |
Børne- og
Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2008 Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat: For stemte 6 medlemmer: A, B, F og Louise Frevert (løsgænger) Imod stemte: ingen 1 medlem undlod at stemme: Ø. |
Problemstilling
Et bredt flertal i BUU vedtog Faglighed for Alle i april 2006. FFA-projektet 'Styrket sprogindsats i Dagtilbud' har til formål at identificere de børn, der har størst behov for voksenstøtte og sprogstimulering for at kunne få en positiv start i skole og fritidstilbud efter afsluttet børnehaveforløb og efterfølgende at yde en målrettet voksenstøtte og sprogstimulering til netop disse børn.
Projektet består af følgende fire elementer: sprogtest af femårige skolestartere, pædagogisk opfølgning i børnehaverne, sprogvejledere i alle distrikter og efteruddannelse af pædagoger.
Folketinget har efterfølgende indført to sprogvurderinger i 3-6 års alderen.
· 3 års sprogvurderingen, som kommunen skal tilbyde, men som er frivillig for forældrene
· En obligatorisk sprogvurdering i starten af børnehaveklassen
Det er forvaltningens opfattelse, at behovet for formelle sprogvurderinger i 3-6 års alderen dermed er opfyldt.
Hvis femårs testen bortfalder, er det nødvendigt at reformulere projektet.
Hvis projektet skal reformuleres i første halvdel af 2008, skal der formuleres midlertidige principper for projektets fremdrift i første halvår af 2008.
Løsning
Principper for reformulering af FFA-projektet "Styrket sprogindsats i
dagtilbud"
FFA-projektet formål er fortsat:
· At styrke sårbare børns trivsel samt sproglige-, sociale- og motoriske kompetencer, herunder disse børns overgang fra børnehave til skole og fritidsinstitution
· At styrke samarbejdet med og inddragelsen af forældrene til disse børn
· At give institutionerne redskaber til at evaluere deres indsats overfor denne børnegruppe
Reformuleringen af projektet skal respektere det udarbejdede kommissorium (se bilag), hvis hovedpunkter er:
· 5-årsvurderingen erstattes af en 5-års status. Den enkelte børnehave skal foretage en status på det enkelte barns sproglige, sociale, motoriske og trivselsmæssige udvikling i barnets 5 år. Forældrene skal inddrages i denne status.
· Nytænkning af sprogvurderingsmaterialer
· Den enkelte børnehave skal identificere de børn, der har behov for en særlig pædagogisk indsats i forhold til projektets formål.
· Implementering af projektet skal sikre høj grad af metodefrihed til institutionerne. Den enkelte institution skal dog kunne sikre at status sker på en faglig systematisk måde, der sikrer forældrene overblik.
· Institutionernes arbejde med projektet skal tilrettelægges således, at distriktsforvaltningerne kan foretage systematisk vidensopsamling af institutionernes arbejde
· Der igangsættes en målrettet efteruddannelse af sprogpædagogerne, der tilrettelægges fleksibelt således, at de enkelte institutioner er med til at påvirke efteruddannelsestilbuddet.
· Det ny-tænkte sprogstimuleringsarbejde skal have tæt sammenhæng med ønsket om at sikre glidende overgang mellem institution og skole.
Forvaltningen etablerer en projektorganisation bestående af en styregruppe og relevante arbejdsgrupper. Styregruppen sammensættes af medarbejdere fra central- og distriktsforvaltning, herunder PPR, institutionsledere, faglige organisationer (LFS, BUPL, Børnehaveklasselederforeningen, KLF) , forældreorganisationer (Skole og Samfund samt Københavns Forældreorganisation)
FFA-projektets fremdrift i første halvår af 2008
Indsatsen for kommende skolestartere i første halvår af 2008 organiseres efter flg. principper:
· Der udmeldes ressourcer til pædagogisk opfølgning på institutioner, der har gennemført femårstesten, efter det hidtil gældende grundlag i FFA-projektet
· Der udmeldes ressourcer til pædagogisk opfølgning på institutioner, der ikke har gennemførte testning, efter samme sociale kriterier, som der anvendes i forbindelse med den sociale kompensationspulje i dagtilbud (forældrenes socio-økonomiske status). Disse institutioner skal efter eget valg af metode identificere de skolestartere, der skal tilbydes pædagogisk opfølgning.
· Den pædagogiske opfølgning i foråret 2008 skal målrettes de kommende skolestartere, der via femårstesten eller på anden vis er identificeret som havende størst behov.
· Forældrene skal inddrages i tilrettelæggelsen af den pædagogiske opfølgning.
Økonomi
Forvaltningen afsætter de nødvendige midler indenfor budgettet til "Styrket sprogindsats i dagtilbud" til at understøtte projektorganisationen arbejde.
Den samlede indsats i 2007-2009 holdes indenfor de afsatte rammer i FFA.
Videre proces
På baggrund af projektorganisationens arbejde fremlægger forvaltningen på udvalgets møde den 20. juni 2008 en indstilling med en reformulering af FFA-projektet.
Forvaltningen udsender medio marts retningslinjer for projektets fremdrift i første halvår af 2008.
BILAG
1. Forslag til kommissorium for reformulering af FFA-projektet "Styrket sprogindsats i dagtilbud"
Else Sommer Søren Hegnby