Etniske minoritetsforældres inddragelse i bestyrelsesarbejdet i institutioner og skoler - Fællesindstilling med BIF
Etniske minoritetsforældres inddragelse i bestyrelsesarbejdet i institutioner og skoler - Fællesindstilling med BIF
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. marts 2008
4. Etniske minoritetsforældres inddragelse i bestyrelsesarbejdet i institutioner og skoler - Fællesindstilling med BIF J.nr. 2008-22387
Børne-
og Ungdomsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage
stilling til udmøntningsplanen for et projekt vedrørende øget inddragelse af etniske
minoritetsforældre i bestyrelsesarbejdet i kommunens institutioner og skoler.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og Beskæftigelses- og
Integrationsforvaltningen ( 1. at udvalgene godkender udmøntningsplan for projekt vedr. styrket forældreinddragelse i bestyrelsesarbejdet i kommunens daginstitutioner og skoler. Børne- og Ungdomsudvalgets
beslutning i mødet den 27. februar 2008 Sagen blev udsat. |
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har den 30. august 2007 i forbindelse med behandlingen af Statusrapport for integrationspolitikken (BR 356/07) bl.a. besluttet at øge inddragelsen af etniske minoritetsforældre i institutionernes og skolernes bestyrelsesarbejde. Til formålet afsættes der 200.000 kr. årligt i perioden 2008-2010. BUF har sammen med BIF udarbejdet en udmøntningsplan fo r, hvordan et sådan projekt kan implementeres. Udvalgene skal tage stilling til, om udmøntningsplanen kan godkendes.
Løsning
Udmøntningsplanen er inddelt i 2
faser:
1. fase: I foråret 2008 foretages en generel kortlægning af området. Der skal indhentes nøgletal, viden om best practice samt udarbejdes projektbeskrivelse.
2. fase: Fra juli 2008 til december 2010 implementeres projektet som et pilotprojekt i to af kommunens 8 distrikter. Distrikt Valby har udtrykt interesse for at stå for projektets daginstitutionsdel. Valby har gode erfaringer med tidligere integrationsprojekter inden for daginstitutionsområdet.
Distrikt Bispebjerg vil stå for projektets skoledel, og er et godt valg fordi ændringer i skolestrukturen medfører behov for nyvalg/suppleringsvalg til skolebestyrelserne. Afslutningsvis skal der ske en erfaringsopsamling med henblik på en eventuel udbredelse til alle institutioner og skoler i København.
Københavns Forældreorganisation og Skole og Samfund København vil blive inddraget i arbejdet.
Forvaltningerne anbefaler, at projektet fokuserer på institutioner/skoler og deres nuværende rammer for forældreinddragelse. Rammerne er afgørende for, i hvilket omfang forældreinddragelse er muligt. Derfor bør det undersøges, hvor vidt det er muligt i den enkelte institution at ændre bestyrelsesarbejdets organisering og indhold, med det for øje også at kunne inddrage mindre ressource-stærke forældre i bestyrelsesarbejdet.
Forvaltningerne anbefaler, at projektet udvides til ikke kun at
omfatte bestyrelsesarbejde men aktivt forældresamarbejde generelt. Dette
skyldes bl.a., at en stor del af bestyrelsesarbejdet kræver læse- og
skrivefærdigheder på dansk, en færdighed som ikke alle forældrene besidder. Fra skoleområdet er der gode erfaringer med
'etnisk råd' som en vej til øget inddragelse af forældre med minoritetsbaggrund.
Forvaltningerne anbefaler, at projektet administreres af BUFs distriktsforvaltninger i de to distrikter, hvor projektet skal finde sted. Københavns Forældreorganisation og Skole og Samfund, København, inddrages i arbejdet.
Økonomi
Der disponeres 0,2 mill. kr. pr. år i 2008 - 2010 til initiativet. Ved tiltrædelse af indstillingen overflyttes 0,2 mill. kr. i 2008 til og med 2010 fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, funktion 06.45.51.1. Integrationsaktiviteter, Rammebelagt drift til Børne- og Ungdomsudvalget, funktion 3.01 Folkeskoler.
Videre proces
Under forudsætning af udvalgenes godkendelse vil beslutningen træde i kraft i marts 2008. På baggrund af kortlægningsarbejdet i foråret 2008 vil forvaltningen præsentere BUU for en projektplan inden sommerferien 2008.
Bilag
-
Else Sommer Morten Binder