Medlemsforslag om sundhedsplejerskerne
Det indstilles,
- at Børne- og Ungdomsforvaltningen forbereder en temadrøftelse for Børne- og Ungdomsudvalget om den strategiske retning for sundhedsplejens tidlige indsats med særligt fokus på at styrke Mangfoldige børnefælleskaber via et sundhedsfagligt perspektiv ind i dagtilbud (og skoler).
(Stillet af Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet)
Motivering
Det kunne være oplagt, i samarbejde med sundhedsplejerskerne i København, at udarbejdede en strategi for brug af sundhedsplejen for at sikre en systematisk indsats, der fremmer børns sundhed og trivsel i de tidlige år, dette også for at bringe sundhedsplejens viden og faglighed ind i udvalgets satsning på udvikling af Mangfoldige børnefællesskaber. Der ses et stort potentiale i at bringe det sundhedsfaglige perspektiv ind, som supplerende faglighed til pædagogiske og didaktiske kompetencer, samt udnytte sundhedsplejens tætte relation til familierne.
Drøftelsen kan med fordel tage udgangspunkt i igangværende indsatser og forsøg, vidensdeling og muligheden for systematisk implementering i resten af København.
Et igangværende pilotprojekt i to institutioner (i område Vesterbro, Valby, Kongens Enghave) har allerede vist, hvordan sundhedsplejerskers faglige viden kan styrke pædagogisk arbejde og i et sundhedsfagligt perspektiv understøtte udviklingen af mangfoldige børnefællesskaber. Formålet med projektet har været at samarbejde med pædagogerne og ledere om relevante temaer, som de har identificeret som betydningsfulde for deres arbejde med børnene. De valgte temaer var bl.a. sanser, motorik og bevægelse i den ene institution, hvor den anden havde valgt fokus på relationsdannelse i puslesituationen og spisesituationen. Der er, ifølge sundhedsplejerskerne i København, et betydeligt potentiale i dette projekt til at forebygge segregering. Ved at styrke sundhed og trivsel i de tidlige år kan vi i tæt samarbejde mellem professionerne udvikle højkvalitets miljøer, hvor alle børn har mulighed for at udvikle sig optimalt.
Der har ligeledes været et pilotprojekt med metakognitiv tilgang, hvor familier, der scorer højt i forhold til bekymring, er blevet tilbudt et metamestringsforløb, hvor der er fokus på at arbejde sig væk fra bekymring og angst. Dette med en hypotese om, at kan man hjælpe mor og far til færre bekymringer tidligt, kan man forebygge børnenes angst- og bekymringsadfærd, som fylder rigtig meget for særligt børn i skolevægring. Evalueringen har vist gode resultater.
En strategi kunne eksempelvis gøre det muligt at implementere disse tilgange bredt, hvilket kan forebygge segregering og skabe mere lige muligheder for alle børn i København. Desuden kan en tidlig indsats reducere behovet for senere ressourcetunge indsatser og frigøre økonomi der kan geninvesteres på børneområdet.
På den baggrund foreslås det, at udvalget drøfter muligheden for en strategi for at inddrage sundhedsplejens sundhedsfaglige viden og kompetencer i den tidlig indsats i forhold til at skabe mangfoldige børnefællesskaber.
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 11. december 2024:
Medlemsforslaget blev godkendt uden afstemning.